Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași au ajuns la capătul răbdării și cer măsuri urgente. Cezar Gheorghe: „În acest moment, competiția nu este etică”
Fermierii din Iași au ajuns la capătul răbdării și cer măsuri urgente. Cezar Gheorghe: „În acest moment, competiția nu este etică”

Fermierii din Iași au ajuns la capătul răbdării și cer măsuri urgente. Cezar Gheorghe: „În acest moment, competiția nu este etică”

28 feb. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași vor avea probleme și mai mari dacă propunerea Comisiei Europene de a prelungi eliminarea tarifelor vamale, tranzitul și importul de produse agricole și agroalimentare din Ucraina va fi aprobată. Afectați încă de anul trecut de comerțul de cereale din Ucraina, situația se va agrava dacă nu se vor lua măsuri urgente. Astfel, fermierii solicită măsuri urgente printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui și premierului României, dar și ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de situația creată ca urmare a comerțului de cereale din Ucraina. Fermierii ieșeni, dar și cei din alte zone ale țării, susțin că reducerile mari de preț pentru mărfurile ucrainene care sufocă piața românească au afectat grav piața produselor locale și veniturile sectorului agroalimentar din România.

Mai mult, vor avea probleme și mai mari dacă propunerea Comisiei Europene de a prelungi eliminarea tarifelor vamale, tranzitul și importul de produse agricole și agroalimentare din Ucraina va fi aprobată. Astfel, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a trimis o scrisoare deschisă către președintele și prim-ministrul României, dar și către ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin care cer măsuri urgente pentru ca fermierii români să nu aibă de suferit și anul acesta.

„Începând cu martie 2022, costurile mari pentru serviciile de logistică/distribuție, absența unei disponibilități logistice, reducerile mari de preț pentru mărfurile ucrainene care sufocă literalmente piața românească au afectat grav piața produselor locale și veniturile sectorului agroalimentar din România. Suntem solidari cu poporul ucrainean și înțelegem nevoia disperată a fermierilor de a comercializa stocurile actuale de grâne, cu prețuri reduse, în pregătirea noului nou an agricol.

Totuși, deși am înțeles nevoia unui culoar de tranzit anul trecut și încercăm să îi susținem pe cei din Ucraina, să avem un spirit umanitar în legătură cu fermele lor, nu putem face asta, dacă nu avem parte de același tratament din partea Uniunii Europene și pentru fermierii români. Până acum, costurile acestui culoar de solidaritate nu s-au resimțit în mod echitabil între statele membre, cele mai afectate fiind statele cu frontieră comună”, se arată în scrisoarea deschisă a fermierilor din România.

Fermierii din Iași cer măsuri urgente referitoare la comerțul din Ucraina

Mai mult, fermierii sunt nemulțumiți de faptul că produsele din Ucraina au rămas în țara noastră.

„În cazul României, deși avem standarde de calitate stabilite la nivel european și, implicit, costuri de producție ridicate, fermierii noștri nu au acces la beneficiile pieței unice europene, în lipsa unei infrastructuri logistice care să permită acest lucru. Cu toate acestea, ne-am trezit în fața unui val de produse agroalimentare care, în loc să tranziteze România și să ajungă în țările din Africa, au ajuns în UE și chiar au rămas spre procesare și consum în România, în detrimentul fermierilor noștri.

Vom sublinia că România a importat din Ucraina peste 700.000 de tone de grâu, 30.000 de tone făină de grâu, 1 million de tone de porumb, 400.000 de tone de rapiță, 400.000 de tone semințe de floarea-soarelui și peste 50.000 de tone de ulei de floarea-soarelui. Prin eforturi susținute, producătorii români de produse agro-alimentare și-au construit canale de distribuție și au câștigat încrederea consumatorilor din România și Vestul Europei.

Azi, ne vedem în situația în care produsele cerealiere din România sunt declasificate și refuzate la export, pentru că fie au fost contaminate cu organisme modificate genetic – GMO, fie, profitând de beneficiile acestui culoar de tranzit, cereale din Ucraina au fost achiziționate și amestecate cu cele produse în România”, se mai arată în scrisoarea deschisă a Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Fermier: „Nu suntem importanți pentru guvernanți”

Fermierii din Iași susțin că situația gravă a fost semnalată de anul trecut, dar au rămas cu promisiunile.

„Nu suntem importanți pentru guvernanți din moment ce nimeni nu ne bagă în seamă. În ultimii ani am primit doar promisiuni și câțiva lei pentru secetă, ca să ne fure ochii. Când e de luat banii noștri, munciți cu greu, pentru că să fii agricultor nu e ușor, vine statul și ia cu două mâini. Nu se mai poate așa”, susține Ionuț Popa, fermier din Iași.

Agricultorii mai adaugă în scrisoarea deschisă faptul că

„este imperios necesar ca produsele agroalimentare din Ucraina să fie supuse unor controale sanitar-veterinare în vamă pentru a nu pune în pericol sănătatea populației prin consumarea unor produse obținute din materie primă care nu respectă standardele de producție solicitate producătorilor din Uniunea Europeană.

În caz contrar, vom periclita grav sănătatea populației, plantelor și animalelor. Fermierii din statele membre sunt obligați să respecte standarde de producție ridicate, cu cheltuieli pentru atingerea ambițiilor de mediu 2030, focusate pe reducerea consumului de pesticide și îngrășăminte chimice, respectarea unor condiționalități sociale, de agromediu și climă.

Cu toții trebuie să conștientizăm că produsele care rămân în România prin acest culoar de tranzit nu au fost produse în aceleași standarde de calitate impuse de Uniunea Europeană fermierilor europeni, fiind utilizate produse de protecția plantelor interzise în UE, limite acceptate pentru reziduurile de pesticide diferite față de UE, cu permisiunea de a cultiva organisme modificate genetic”.

Alianța pentru Cooperare: „Am solicitat un sprijin de minim 100 de euro/tonă, ca pierdere”

Ca efect advers al acestui culoar de tranzit, fermierii români au rămas cu stocuri importante de cereale și oleaginoase, prețurile primite pentru marfa românească fiind mult reduse pe fondul disponibilității mărfurilor din Ucraina, iar România, din exportator net, s-a transformat în importator net.

„Din nou, înțelegem să fim solidari într-un mediu concurențial, corect și nu părtinitor. În acest sens, am trimis mai multe adrese către MADR, Guvern, Președinție, MAE, Comisia Europeană, europarlamentarii români, în care am reiterat nevoia fermierilor de a avea acoperită o diferență de preț la pierderea pe care fermierii români au suferit-o din cauza a ceea ce se întâmplă cu tranzitul liber de cereale al ucrainenilor.

Am solicitat un sprijin de minim 100 de euro/tonă, ca pierdere. Mai mult, ne-am întâlnit cu domnul Norbert Lins, în 9 iulie 2022, și ni s-a promis această sumă, dar nu s-a întâmplat nimic până la momentul actual. În continuare vom face presiuni și sperăm să avem sprijinul autorităților române. Nu putem fi sustenabili, dacă vindem în pierdere, sub costurile de producție.

Avem nevoie ca fermierii să fie sustenabili și stabili, să-și poată recupera, prin prețul de vânzare, costurile făcute pe hectar și investițiile. Ne dorim fapte și nu vorbe, adică ajutor și susținere pentru a avea sustenabilitate în continuare, ca fermieri”, mai spun fermierii nemulțumiți.

Fermierii din Iași au cerut reverificarea dosarelor pentru despăgubirile de secetă.

Cezar Gheorghe: „În acest moment, competiția nu este etică”

Cezar Gheorghe, consilier onorific al Ministrului Agriculturii și consultant în comerțul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor, susține că singura soluție este ca bunurile ucrainene să fie doar tranzitate prin România, nu importate.

„Sunt niște soluții, dar nu sunt neapărat financiare. Prima ar fi ca bunurile ucrainene să fie doar tranzitate prin România, nicidecum importate în România, pentru că acesta e efectul care îl vizează fluxurile din Ucraina. Ele sunt importate la prețuri mai mici, în condițiile în care un fermier român are cost dublu pentru înființarea unui hectar față de cel din Ucraina, aici este problema. Dacă vrem să avem o competiție, trebuie să avem o competiție, dar etică.

În acest moment, competiția nu este etică. Ucraina nu face parte din Uniunea Europeană, deci produsele din această țară nu se supun normelor, regulilor, unor proceduri. Din această cauză, fermierii români sunt afectați. Faptul că s-ar putea da un ajutor, s-ar putea, nu știu cum s-ar putea face asta.

Nu cred că sunt suficienți bani pentru a primi toți fermierii ajutoare financiare. Prima soluție ar fi tranzit și nimic mai mult și singura măsură care ar ajuta agribusiness-ul român. Reprezentanții români ar trebui să aibă o discuție onestă, deschisă la Bruxelles, inclusiv cu reprezentanții celorlalte țări afectate, respectiv Polonia, Ungaria și Bulgaria, astfel încât lumea să înțeleagă că noi, fiind cei mai apropiați de câmpul de luptă, să-i spunem așa, suntem și cei mai afectați.

Înțelegem să ajutăm, dorim să ajutăm, dar haideți să o facem într-un mod etic față de fermierii noștri, nu să ne distrugem pe noi”, susține Cezar Gheorghe.

Rămâne de văzut ce soluții se vor găsi pentru fermierii din Iași, dar și din restul țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`