Fermierii din Iași au nevoie de despăgubirile de secetă, astfel că speră că le vor primi în luna septembrie 2024. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că o primă tranșă va fi plătită luna viitoare. Suma promisă este de 3.000 de lei la hectar
Agricultorii din Iași așteaptă cu sufletul la gură despăgubirile de secetă pentru anul 2024. În această perioadă, se fac ultimele centralizări cu privire la cererile depuse de fermieri. Până în prezent, au fost depuse 4.000 de înștiințări pentru 110.000 de hectare declarate calamitate. Fermierii din Iași spun că au nevoie de bani pentru a începe campania de toamnă. „Noi suntem chiar la fundul sacului. Toți banii pe care i-am câștigat în anul bun, în 2021, când nu a fost secetă, i-am cheltuit în următorii ani, când a fost dezastru. Băncile cer banii, oamenii cer arenda, noi trebuie să trăim. De unde, dacă nu mai sunt bani? Ministrul a promis că ne dă 3.000 de lei la hectar. Să nu fie doar promisiuni electorale. Că la fiecare patru ani cer voturile, dar nu fac nimic pentru agricultură”, susține Iosif Anghel, fermier din Iași, care exploatează peste 200 de hectare.
Fermierii din Iași speră să primească despăgubirile de secetă
Agricultorii din Iași au anunțat, încă de anul trecut, că vor fi probleme cu seceta, așa cum s-a întâmplat în ultimii trei ani. Aceștia spun că niciodată nu au fost ascultați. „Când se face un sistem de irigații, așa cum era pe vremea lui Ceaușescu? Primim numai promisiuni. Când nu o să mai aibă ce mânca oamenii, atunci să vedeți ce o să se omoare toți pentru o pâine! Noi nu cerșim, așa cum spun unii, că suntem bogați. Să vină ei, o zi, în locul nostru, să vedem dacă mai vor să lucreze pământul”, susține Ionuț Popa, un alt fermier din Iași. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că o primă tranșă din suma de 3.000 de lei, la hectar, va fi plătită luna viitoare, pentru a ajuta fermierii să înceapă campania de toamnă. Seceta severă a afectat culturile de pe câteva milioane de hectare, astfel că fermierii din toată țara sunt disperați că vor închide fermele. Seceta a scos fermierii în stradă.
Cele mai mari probleme sunt la culturile de porumb și de floarea-soarelui
Până în prezent, au fost verificate 80 la sută din cererile depuse de fermierii ieșeni. Potrivit noilor reglementări, procesele verbale de constatare și evaluare ale pagubelor la culturile agricole se vor redacta respectând noile prevederi legale. Ca și în anii precedenți, suprafața calamitată se va stabili în urma controlului, în teren, a unei comisii de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, formată dintr-un specialist al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), un reprezentant al Direcției Agricole Iași și unul al unității administrativ teritoriale. Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), situația culturilor la data constatării pagubelor se va determina, analizând următoarele aspecte: stadiul de dezvoltare, aspecte de vătămare, măsuri aplicate de către producătorul agricol pentru reducerea sau limitarea pagubelor, detalierea situației existente la momentul constatării, cu referire la suprafețele aflate în perimetrul irigabil, respectiv cât din suprafața calamitată este situată în perimetrul irigabil (ha). Toate constatările și determinările se vor face în prezența producătorului agricol sau a persoanei împuternicite. Cele mai mari probleme cu seceta sunt la fermierii din Iași, care dețin culturi precum porumbul și floarea-soarelui. Astfel, fermierii din Iași, care așteaptă despăgubirile de secetă, speră că le vor primi luna viitoare.