Fermierii din Iași anunță noi proteste, fiind nemulțumiți de măsurile luate de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Agricultorii spun că ar trebui să primească 5 bani pe kilogram, prima tranșă promisă de Comisia Europeană pentru pierderile generate de importurile de cereale din Ucraina. Alianța pentru Agricultură și Cooperare a trimis o serie de solicitări factorilor de decizie din domeniul politic și către Comisia Europeană. Dacă nu se iau măsuri urgent, vor protesta din nou
Fermierii din Iași vor să protesteze din nou! Măsurile luate de ministrul Petre Daea și Comisia Europeană nu sunt suficiente, potrivit agricultorilor. Mai mult, ce e mai rău urmează din această toamnă.
„Nu e în regulă deloc ce se întâmplă. Realitatea din agricultură este cum o vor ei, cei de la conducere, nu cea prezentată de noi. Ministrul Petre Daea nu a zis nimic de banii ce trebuie să-i primească fermierii. Prima tranșă ar trebui să fie de 5 bani pe kilogram, cu plata din septembrie. Dacă se dau cei 20 de milioane de euro și se împart la toată cantitatea de depozite, cam așa ar veni, 5 bani pe kilogram. Ar trebuie să le fie rușine guvernanților. Vă spun că agricultorii o să închidă porțile. Producția de anul acesta, din zona Moldovei, cu excepția vestului, se estimează că va fi scăzută cu 30 la sută din cauza secetei.
Noi nu am scăpat de secetă. Dacă vorbim de Ucraina, anul acesta se estimează o producție de 50 de milioane de tone, iar 27 vor ajunge în țările tranzitate din UE. Portul de la noi face față la câteva milioane de tone. La noi se estimează producții de 8 milioane de tone. Deci va fi și mai grav după ce expiră termenul de 15 septembrie, privind restricțiile de importuri de cereale din Ucraina. Atunci, piața va fi inundată cu porumbul și floarea-soarelui din Ucraina. Noi exportăm materie brută și suntem forțați să vindem cu orice preț.
La nivel de Alianță pentru Agricultură și Cooperare s-a luat o decizie ce am trimis-o către președintele țării, ministrul Daea, Comisia Europeană. Dacă nu se iau măsuri rapide, fermierii ies în stradă din nou. Guvernanții trăiesc pe altă lume. Ori sunt comisioane la mijloc, ori sunt alte interese. Nu putem să fim mereu într-o luptă din asta cu statul. Agricultura reprezintă 10 la sută din PIB, deci nu suntem parte neglijabilă”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.
Agricultorii au protestat în luna aprilie 2023, ieșind cu utilajele în stradă.
Fermierii din Iași anunță noi proteste
Alianța pentru Agricultură și Cooperare, cu mii de membri în toată țara, a trimis o scrisoare deschisă (VEZI AICI) către politicienii români și Comisia Europeană prin care cer o serie de măsuri.
„Dacă noi solicităm acum, la unison, reglementarea situației actuale, o facem pentru a preveni o criză majoră a agriculturii românești, unul din motoarele de creștere economică a ultimilor ani pentru România, cu o pondere de minim 10 la sută din PIB a agriculturii și industriilor conexe. Până la acel moment nu mai este mult și noi suntem pregătiți să ne mobilizăm și să protestăm, ieșind în stradă, iar alături de noi vor ieși și cei ce consideră că am ajuns la un cost al vieții nesustenabil.
Atragem atenția că aceste turbulențe creează condiții de piață ce nu pot fi anticipate corect, care vor duce la nenumărate falimente, mai ales din cauza faptului că domeniul agricol nu este unul consolidat, stabil, ca cel vestic, agricultura României fiind la început de drum, reușind să fie un producător bun de materie primă, nu un procesator. Suntem în etapa în care noi, producătorii, ne pregătim să devenim și procesatori, dar nu putem face acest lucru decât într-un mediu economic și social stabil, predictibil și susținut prin fondurile europene și măsurile politice și economice locale”, se arată în scrisoarea deschisă.
Fermierii din Iași au trimis o scrisoare deschisă autorităților
Fermierii din cadrul alianței sunt nemulțumiți și de faptul că
„numărul camioanelor încărcate cu produse primare procesate a crescut și sunt necesare contingente pentru toate statele membre pentru a ține situația sub control și pentru a nu duce la distrugerea industriilor din țările din Europa de Est. Infrastructura din țările limitrofe este incapabilă să facă față acestui aflux masiv de produse agricole provenite din Ucraina, deoarece abia dacă poate asigura nevoile propriilor țări. Faptul că intră în țară camioane cu supratonaj nu poate fi imputat nimănui decât autorităților române.
Considerăm că prin faptul că negați acest lucru de fapt asigurați suportul fermierilor ucraineni și nu al celor români care respectă legile românești. Este impetuos necesar să impuneți, începând de mâine, controale ISCTR la fiecare punct vamal și în port, obligativitatea ca marfa să intre cântărită în țară, la tonajul maximal permis de lege, fără nicio depășire”, după cum se arată în scrisoarea deschisă.
Fermierii susțin că se măsluiesc rezultatele la analizele cerealelor ucrainene
Fermierii mai spun că, dacă nu se iau măsuri, va exista un blocaj în următoarea campanie.
„Șoferii transportatorilor români au confirmat că multe din rapoartele de analize fitosanitare ale produselor agricole din Ucraina sunt rezultate prin efectuarea de analize la probe din marfă proveniență România, care corespunde parametrilor, care se eliberează pe loc contra 300 de lei/camion pentru produsele agricole care provin din Ucraina. Este absolut necesar ca aceste practici să înceteze, analizele să se efectueze corect și pentru produsele importate sau care tranzitează țara noastră, așa cum se întâmplă în Ungaria și Polonia și în perioada legală prevăzută în legislație.
În România ajung 50 la sută din produsele agricole din Ucraina, în mare parte pentru că nu se controlează sau se măsluiesc analizele, cântărirea și se urgentează procedura. Toate autoritățile române trebuie să ia în calcul toate măsurile necesare pentru a se asigura că se respectă legislația și regulile valabile pentru producătorii din țara noastră și UE și se reduce această avalanșă și orientare prioritară către România”, susțin fermierii prin scrisoarea deschisă.
Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de măsurile luate de ministrul Petre Daea.
Fermierii din Iași vor sume compensatorii
Agricultorii mai solicită controale dure ale autorităților, separarea produselor agricole în funcție de proveniență. Este important să se aprobe cel de-al doilea pachet de compensații minime pentru impactul suferit de fermierii și statele membre situate la frontiere și în apropiere și să fie cel puțin egal cu suma anunțată de comisarul Janusz Wojciechowski.
Extinderea măsurilor de interdicție a importurilor din Ucraina către țările cel mai afectate, până cel puțin la 14 iunie 2024, astfel încât capacitatea de depozitare rămasă să poată fi utilizată pentru a depozita cerealele din România după noua recoltă și pentru a evita ca un nou dumping din Ucraina să aibă iar consecințe asupra pieței cerealelor din România și UE în cel mai vulnerabil moment, luând în considerare evaluarea situației numărului total de contracte semnate anterior, a cantităților sau eliminarea acestei posibilități de falsificare sau de antedatare.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare este formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Asociația Forța Fermierilor – AFF.
Astfel, fermierii din Iași anunță noi proteste, care vor fi mai ample față de cel din luna aprilie 2023.
Guvernantii nu mai au de unde da banii si la fermierii romani , asta pentru ca au dat degeaba la ukraineni!!!! LA vot sa se duca tot la ukraineni!!!!
Tov. Ion Notingar, cel cu amante nenumarate in Letcani, a fost presedinte la PSD. Acum musca mana care l-a hranit…… Va veni AUR cu sacul de bani si va da la fiecare fermier…… profesor ….. medici ….. etc. URA !