Fermierii din Iași vor să protesteze în fața sediului MADR dacă nu primesc despăgubirile de secetă aferente culturilor de primăvară, din anul 2020. După ce au consultat propunerea de buget a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și au văzut că nu sunt incluse aceste plăți promise din vara anului trecut, agricultorii se tem că vor falimenta fără aceste ajutoare financiare
Fermierii din Iași amenință cu protestele după ce au citit propunerea de buget a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru 2021, unde nu sunt incluse și despăgubirile de secetă aferente culturilor de primăvară, din anul 2020. Agricultorii care au înregistrat pierderi majore din cauza secetei din anul precedent care a afectat atât culturile de toamnă, înființate în anul 2019, cât și cele de primăvară, înființate în anul 2020, au sperat că în această perioadă vor primi și banii promiși anul trecut.
Fermierii susțin că efectele secetei au fost pe termen lung, iar dacă sumele pentru porumbul și floarea-soarelui, distruse de secetă, nu vor fi virate în conturi în cel mai scurt timp, acest lucru va genera falimente în lanț și zeci de mii de familii vor rămâne pe drumuri. Una dintre asociațiile de fermieri din Iași, cu reprezentanți la nivel național, este Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT). Reprezentanții sutelor de fermieri din județ susțin că se gândesc la proteste dacă nu se va rezolva situația.
„Sumele acestea, din câte știu eu, vin din rezerva Ministerului Finanțelor. Ieri a fost prezent la conferința APPR România Adrian Oroș, Ministrul Agriculturii, care nu a oferit o dată sigură privind plata acestor ajutoare financiare. Speră că le va plăti din bugetul MADR. Am avut o discuție și cu președintele APPR România, iar la nivelul coaliției vom iniția niște acțiuni în cazul în care banii pentru despăgubiri de secetă pentru culturile de primăvară nu vor fi în buget. Noi avem promisiuni că se va rezolva această situație, dar luăm în calcul și această ultimă variantă, a protestelor”, susține Emil Teofil Bălteanu, președintele ACCPT din Iași.
Fermierii din Iași amenință cu protestele dacă nu primesc despăgubirile de secetă aferente culturilor de primăvară, din anul 2020
Alte asociații de fermieri fac demersuri pentru obținerea autorizațiilor necesare protestelor pașnice.
„Vom avea ultimele discuții interne, în cadrul Asociației Forța Fermierilor, pentru începerea acțiunilor de autorizare a pichetării Ministerului Agriculturii pe termen nelimitat, până la revenirea la alocări bugetare care să îl sprijine pe producătorul agricol să treacă cu bine de acest an. Protestul nostru public se va desfășura cu respectarea strictă a tuturor normelor legale în vigoare. Fermierii au dreptul să își apere agoniseala prin manifestarea publică a dezacordului față de tratamentul la care este supus de către decidenții din Ministerul Agriculturii. Acest drept este garantat de Constituție și protejat de legi naționale și europene”, susțin reprezentanții Asociației Forța Fermierilor.
Fermierii din Iași susțin că i-a luat prin surprindere faptul că nu s-au alocat fonduri pentru plata despăgubirilor.
„În toate discuțiile de până acum s-a luat în calcul și suma estimată pentru a fi plătită către fermierii cu culturi de primăvară care au cerut despăgubiri în anul 2020. Ni s-a promis că acestea vor fi plătite și faptul că nu a fost inclusă în buget această sumă m-a surprins neplăcut. Cu siguranță vom protesta dacă vor fi luate măsuri urgente pentru agricultorii din Iași și din toată țara”, susține Ionuț Stoian, fermier care administrează peste 300 de hectare cu culturi agricole, în mai multe comune din județul Iași.
Pentru culturile de toamnă afectate de secetă au fost plătite 28 de milioane de lei, despăgubiri de la MADR.
Agricultorii din Iași se bazau pe ajutoarele financiare promise încă din anul 2020
Fermierii atrag atenția asupra faptului că multe afaceri din agricultură vor falimenta dacă nu primesc ajutoarele financiare pe care se bazau încă de anul trecut. „O mare parte din fermierii României se vor afla, astfel, în imposibilitatea de a-și finanța lucrările agricole ale acestui an, iar acest lucru va însemna un singur lucru: falimente în lanț și zeci de mii de familii ce vor rămâne pe drumuri. Este inadmisibil ca responsabilii din Ministerul Agriculturii să nu fi fost în stare să explice, cu argumente, la nivelul Guvernului, că despăgubirile de secetă înseamnă o investiție în creșterea economică a acestui an și nicidecum o «pomană» de la buget.
Suntem consternați de lipsa de combativitate a ministrului Agriculturii, Adrian Oroș, în a susține interesele fermierilor români și a obține alocări bugetare pentru a pune agricultura în ofensivă în 2021. De asemenea, constatăm cu indignare reducerea brutală de sume alocate programelor de sprijinire a producătorilor agricoli. O reducere cu 50 la sută a acestui buget înseamnă că jumătate dintre fermieri nu vor supraviețui economic acestui an. Dur, dar adevărat”, mai spun reprezentanții Asociației Forța Fermierilor.