Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași, afectați de seceta extremă din 2020, primesc doar 80 la sută din cuantumul despăgubirilor. „Nu sunt suficienți bani ca să începem campania de toamnă”
Fermierii din Iași, afectați de seceta extremă din 2020, primesc doar 80 la sută din cuantumul despăgubirilor.

Fermierii din Iași, afectați de seceta extremă din 2020, primesc doar 80 la sută din cuantumul despăgubirilor. „Nu sunt suficienți bani ca să începem campania de toamnă”

19 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași care au pierdut sume importante după ce seceta extremă din 2020 a distrus culturile de grâu, rapiță și orz vor primi banii începând cu data de 1 septembrie 2020. Doar 80 la sută din cuantumul despăgubirilor va fi plătit fermierilor de luna viitoare. Restul banilor vor fi virați în conturi după ce fermierii vor încasa avansul din subvențiile APIA, începând cu data de 15 octombrie 2020. Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)

Fermierii din Iași care au pierdut sume importante după ce seceta extremă din 2020 a distrus culturile de grâu, rapiță și orz vor primi banii începând cu data de 1 septembrie 2020. Decizia luată de MADR îi nemulțumește pe fermierii din Iași care susțin că au nevoie de toți banii promiși pentru a începe campania de toamnă. După ce au ajuns aproape de faliment din cauza secetei extreme din 2020, agricultorii sperau că vor fi ajutați, așa cum au primit promisiuni. Însă planurile lor au fost date peste cap după ce Adrian Oroș, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a anunțat că sunt bani doar pentru 80 la sută din cuantumul despăgubirilor, iar restul sumelor vor fi plătite după rectificarea bugetară din luna octombrie.

Viorel Ionuț Târnoveanu, fermier din Iași: „Noi abia ne descurcăm cu banii întregi, 925 de lei pe hectar, și acum ne anunță că nu-i primim pe toți. Treabă românească”

Agricultorii care vor să obțină despăgubirile pentru secetă trebuie să depună cererile finale la APIA în maximum 10 zile de la publicarea ordonanței de urgență. Fermierii din Iași susțin că în prezent APIA nu primește cererile, iar banii ce vor fi primiți sunt prea puțini.

„Cei de la APIA așteaptă ordonanța de urgență, noi trebuie să stăm după cheful guvernanților. Îți vine să te lași păgubaș și să nu mai ceri niciun ban. Parcă asta vor domnii de la București. Noi suntem corecți, iar ei ne amână de pe o zi pe alta. Nu mai zic de bani. Noi abia ne descurcam cu banii întregi, 925 de lei pe hectar, și acum ne anunță că nu-i primim pe toți. Treabă românească”, susține Viorel Ionuț Târnoveanu, fermier care exploatează 300 de hectare de teren agricol.

Fermierii din Iași vor primi despăgubiri în valoare de aproximativ 24 de milioane de lei pentru culturile de toamnă afectate de secetă

Despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de seceta extremă din 2020 sunt pentru grâu sau secară, culturi pentru care fermierii din Iași vor primi despăgubiri în valoare de 925 de lei, la hectar. De asemenea, la triticale se va plăti 805 lei la hectar, 912 lei la orz, 951 lei la orzoaică, 772 de lei la ovăz și 1.002 lei la rapiță. Astfel, la nivelul județului Iași vor fi plătite 30 de milioane de lei în total, din care 23.125.000 de lei pentru cultura de grâu calamitată, 4.008.000 lei pentru rapiță, 2.736.000 de lei pentru orz și 1.092.000 de lei pentru restul culturilor afectate de seceta din 2020. Agricultorii din Iași vor încasa 80 la sută din suma totală, aproximativ 24 de milioane de lei.

Agricultorii din Iași mai pot depune cereri pentru despăgubiri pentru culturile de porumb și floarea-soarelui afectate de secetă

Fermierii din Iași primesc despăgubiri pentru o suprafață totală calamitată de 34.000 de hectare. Cele mai mari probleme sunt la culturile de grâu, rapiță și orz, unde fermierii au avut gradul de calamitate de 80-100 la sută. Iașul este al doilea județ din Moldova, după Vaslui, ca suprafață calamitată. În județul Vaslui au fost înregistrate 75.000 de hectare calamitate, în Botoșani, 40.000, iar în Neamț, 13.000 de hectare. În această perioadă, agricultorii care au înregistrat pierderi și la culturile de primăvară, respectiv porumb și floarea-soarelui, vor primi despăgubiri. Până în prezent au fost înregistrate cereri pentru 6.000 de hectare cu culturi de primăvară calamitate, iar inspectorii din cadrul Direcției Agricole verifică cererile depuse de fermieri. Termenul final de depunere este 15 septembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *