Prima pagină » Economic Local » Fermierii din comunele Probota, Trifești și Roșcani, din Iași, au obținut fonduri europene pentru modernizarea sistemului de irigații
Fermierii din comunele Probota, Trifești și Roșcani, din Iași, au obținut fonduri europene pentru modernizarea sistemului de irigații

Fermierii din comunele Probota, Trifești și Roșcani, din Iași, au obținut fonduri europene pentru modernizarea sistemului de irigații

14 dec. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din comunele Probota, Trifești și Roșcani, din Iași, au obținut fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro, pentru modernizarea sistemului de irigații. Specialiștii AFIR analizează proiectele depuse în intervenția DR 25 – Modernizarea infrastructurii de irigații, dar și în intervenția DR 26 – Înființarea sistemelor de irigații

O parte din proiectele analizate de specialiștii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) vizează investiții în sistemul de irigații. Unul dintre proiectele aprobate la finanțare este „Reabilitarea infrastructurii secundare de irigații la OAI Roșcani – Probota – Organizația Utilizatorilor de Apă pentru irigații Roșcani”. Valoarea proiectului este de 1,5 milioane de euro. Fermierii din comunele Probota, Roșcani și Trifești vor beneficia de sistemul modern de irigații.

Fermierii din Iași primesc fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor

Fermierii din Iași au depus 8 planuri, în valoare de 11,99 de milioane de euro, în Măsura DR 25 – Modernizarea infrastructurii de irigații, și un proiect în valoare de 438.000 de euro, în măsura DR 26 – Înființarea sistemelor de irigații. La nivel național, în perioada 15 martie – 15 iulie 2024, în măsura DR 25 s-au depus 357 de solicitări de finanțare, în valoare totală de 530.717.784 de euro. Gradul de depunere pentru modernizarea infrastructurii de irigații a depășit alocarea financiară și a ajuns la peste 130%, astfel că există un interes din partea Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI-urilor). Sprijinul nerambursabil acordat de AFIR este de până la 1,5 milioane de euro pentru fiecare OUAI, iar sprijinul public este de 100% nerambursabil, raportat la costurile eligibile.

Fermierii din Iași au pierdut fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro

Din cele 8 proiecte depuse din Iași, unul este eligibil, iar două sunt nefinanțate din cauza lipsei fondurilor. Unul dintre proiecte este „Modernizarea și reabilitarea infrastructurii secundare de irigații din Frăsuleni, prin Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Frăsuleni”.

Valoarea proiectului este de 1,5 milioane de euro. De asemenea, și proiectul privind „Modernizarea și reabilitarea infrastructurii secundare de irigații la OUAI Bădărăi Nord” – valoarea proiectului este de 1,5 milioane de euro. Astfel, dacă au fost verificate 3 proiecte depuse în DR 25, vor mai fi analizate alte 5 proiecte în valoare de peste 5 milioane de euro, depuse de asociațiile fermierilor din județul Iași. În județul Iași, sunt două amenajări mari de irigații funcționale, respectiv amenajarea Tabăra – Trifești – Sculeni (17.258 de hectare) și amenajarea Sculeni – Țuțora – Gorban (20.981 de hectare), dar și 13 OUAI-uri care au în proprietate infrastructura secundară de irigații de pe întreaga suprafață a amenajării. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat 15 milioane de euro, fonduri necesare pentru modernizarea sistemului de irigații din Iași. Lucrările s-au finalizat la stația SPA Sud Soloneț, care deservește peste 4.000 de hectare de teren agricol, fiind o stație din amenajarea Tabăra – Trifești – Sculeni.

Fermierii din Iași primesc subvenții de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA)

Noi plăți sunt făcute, până la 15 decembrie 2024, către micii fermieri din Iași. APIA plătește diferența de 30% din suma totală stabilită pentru anul 2024, pentru cei care exploatează maximum 50 de hectare. Banii sunt acordați în măsura PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS). APIA a plătit 70% la avans din cuantumul acestei subvenții, iar pentru plățile finale are de achitat către fermieri restul de 30%, din suma de 52,3478 euro/ha. Pentru că subvențiile se achită în lei, fermierii încasează 80 de lei la hectar. Cursul valutar APIA pentru plăți directe este de 4,9753 lei pentru un euro.

Fermierii care nu au primit avansul din subvenții primesc sumele integrale. Fermierii din comunele Probota, Trifești și Roșcani, din Iași, au obținut fonduri europene pentru modernizarea sistemului de irigații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024