Prima pagină » Economic Local » Fermierii care riscă să fie excluși de la plată. APIA vrea să sancționeze greșelile agricultorilor care au cerut subvențiile anul acesta
Fermierii care riscă să fie excluși de la plată. APIA vrea să sancționeze greșelile agricultorilor care au cerut subvențiile anul acesta

Fermierii care riscă să fie excluși de la plată. APIA vrea să sancționeze greșelile agricultorilor care au cerut subvențiile anul acesta

24 oct. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii care riscă să fie excluși de la plata subvențiilor pot consulta ordinul de ministru publicat pe site-ul MADR. Acesta presupune un sistem de sancțiuni pentru cei care au depus cererile de plată, în anul 2023, în sistemul vegetal și zootehnic. Fermierii din Iași au solicitat subvenții pentru o suprafață de 277.300 de hectare de terenuri agricole, fiind depuse 16.660 de cereri

Ieșenii pot fi sancționați cu excluderea de la plata subvențiilor sau cu o reducere a sumei ce ar trebui să o primească, anul acesta, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Un ordin de ministru care se referă la sancțiunile aplicate fermierilor a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Astfel, ieșenii trebuie să îl consulte pentru a vedea dacă riscă să fie sancționați.

Aceștia pot primi mai mulți bani sau deloc, dacă au supradeclarat suprafețele pentru care au solicitat subvențiile. Fermierii care au suprafețe supradeclarate înscrise la APIA, iar cea declarată pentru plată depășește suprafața determinată cu un procent mai mare de 20 la sută din suprafața determinată, nu primesc subvențiile pentru anul 2023. Sancţiuni pentru supradeclararea suprafeţelor se aplică pentru toate schemele de plată derulate prin APIA.

Fermierii care riscă să fie excluși de la plată au supradeclarat suprafețele

Sunt situații când această supradeclarare a suprafeței nu este considerată o greșeală, cum este în cazul în care diferența dintre suprafața declarată pentru plată și suprafața determinată la nivelul unui grup de plată este mai mică sau egală cu 0,1 ha. Această prevedere nu se aplică în cazul în care diferența reprezintă mai mult de 20 la sută din suprafața totală declarată pentru plată.

De asemenea, fermierii care nu au declarat toată suprafața la APIA sunt sancționați. Dacă un beneficiar nu declară toate suprafeţele, iar diferenţa dintre suprafaţa totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mare de 3 la sută din suprafaţa totală declarată, valoarea totală a plăţilor directe pe suprafaţă şi/sau a sprijinului în cadrul intervențiilor privind plățile pe suprafaţă cuvenite beneficiarului pentru anul în care s-a constatat nedeclararea se reduce cu până la 3 la sută.

A scăzut numărul fermierilor care au primit în mod necuvenit banii de la APIA.

Avansul din subvenții, în conturile beneficiarilor

Fermierii din Iași primesc, în această perioadă, avansul din subvenții, respectiv 70 la sută din suma acordată pentru fiecare schemă. O parte din cei care au banii în conturi au fost autorizați la plată de specialiștii APIA, fiind vorba de 3.000 de beneficiari. Cuantumurile minime estimate în Planul Național Strategic (PNS) sunt pentru schemele derulate în 2022, dar sub altă denumire.

Astfel, în schema PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), cuantumul minim estimat este 86,82 euro/ha, fosta SAPS (schema unică de plată pe suprafață). Ieșenii pot verifica pe site-ul MADR dacă se află pe lista acelor fermieri care riscă să fie excluși de la plată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *