Fermierii din comuna Codăești, Vaslui, care au provocat pagube vecinilor din Iași, comuna Dobrovăț, când s-au opus lansării rachetelor antigrindină, au fost amendați de Poliție. În ultima săptămână s-a dublat numărul de rachete antigrindină lansate în Iași
Fermierii care au provocat pagube vecinilor din Dobrovăț pentru că s-au opus lansării rachetelor antigrindină, pe data de 13 mai 2022, după ce o furtună puternică le-a distrus culturile. Nouă persoane din satul vecin, Codăești, au periclitat lansarea de rachete antigrindină, pe motiv că din pricina asta nu va mai ploua.
„Noi am anunțat organele de poliție, iar fermierii au fost amendați pentru tulburarea liniștii publice cu 1.000 de lei de persoană. Acolo sunt mai mulți fermieri care se opun des lansării rachetelor antigrindină. Spun că împrăștiem în aer un virus care mănâncă norii. Eu personal am fost de 4 ori în Codăești și am discutat cu ei, dar nu am ajuns la nicio înțelegere. Poliția și Jandarmeria ne-au zis să-i anunțăm dacă se mai întâmplă o astfel de situație”, susține Daniel Florea, director de program al operatorului licențiat al Unității de Combatere a Căderilor Antigrindină Moldova 1.
Situația prin care fermierii au blocat lansarea rachetelor antigrindină a fost prezentată în cotidianul BZI, în edițiile anterioare.
Fermierii care au provocat pagube au fost amendați
Specialiștii din cadrul Centrului Antigrindină din Iași au lansat 180 de rachete, în perioada 15 aprilie-2 iunie. Astfel, s-a dublat numărul de rachete lansate în săptămâna trecută.
„A fost o perioadă grea pentru fermierii din aproape toată țara, în ceea ce privește riscul de fenomene meteorologice periculoase care a fost prezent zilnic în toate regiunile. În doar o săptămână, consumul de rachete antigrindină a crescut cu 50 la sută față de întreaga perioadă din sezon. În urma activităților de intervenții active în atmosferă efectuate de Unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină din Prahova, Iași, Vrancea, Oltenia și Mureș, nu s-au înregistrat pagube în zonele protejate, iar precipitațiile au ajuns la sol sub forma lichidă. În perioada 15 aprilie – 2 iunie 2022, din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP, au fost realizate în total 30 de intervenții active în atmosferă, pentru combaterea a 170 de celule convective, cu un consum total de 1.125 de rachete antigrindină asigurând protecția a circa 2,2 mil hectare”, transmit reprezentanții Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP).
În Iași sunt 14 puncte de lansare a rachetelor antigrindină și 4 în Vaslui
În fiecare sezon de combatere a căderilor de grindină s-au lansat din județul Iași sute de rachete antigrindină iar suprafața protejată la nivelul Unității din Moldova, dar și din restul țării a crescut constant prin construirea de noi puncte de lansare, care deservesc o anumită suprafață cu vii, livezi sau alte culturi. Suprafața protejată la nivel național a crescut de la 116.000 ha protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 mil. de hectare, în anul 2021, cu perspectiva de a depăși 2,3 milioane de hectare în acest sezon. Specialiștii din cadrul UCCG Iași susțin că vor fi construite noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, în următorii 2 ani. SNACP a devenit funcțional începând cu anul 2000, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torențiale, secetă. Scopul SNACP este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere) precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp.
Pe de altă parte, fermierii care au provocat pagube în comuna Dobrovăț pot fi amendați din noi dacă se opun lansării rachetelor antigrindină.