Prima pagină » National » Fermierii avertizează că de Paște vom avea roșii puține și scumpe
Fermierii avertizează că de Paște vom avea roșii puține și scumpe

Fermierii avertizează că de Paște vom avea roșii puține și scumpe

18 apr. 2021, 17:58,
în National

Fermierii avertizează că de Paște vom avea roșii puține și scumpe din cauza frigului legumicultorii din Matca, judetul Galaţi, fac și acum focul în solarii.

Fermierii sunt nevoiți să aprindă noapte de noapte sobele în solariile de castraveți, vinete, ardei si roșii ca să iasă cu legume la piață. Nici unii pomi fructiferi nu o duc mai bine. Cireșii care ar fi trebuit să facă fructe luna următoare nici măcar nu au înflorit în unele zone.  Cercetătorii susțin că aceste oscilații bruște de frig și cald vor afecta și calitatea produselor agricole.

„La acest moment planta de ardei trebuia să fie cam atât de inaltuţă, cam 50 de cm și cu fructul cât paharutul, dar la fructificare, deci datorită temperaturii, după cum se vede, este mult mai mică”, explică Ionel Ciocan, legumicultor din Matca, județul Galați.

Fermierii spun că legumele sunt mult întârziate din cauza oscilațiilor de temperatură, iar costurile cu asigurarea căldurii în solarii sunt mari.

„Am cheltuială pe foc de 200 de milioane de lei vechi și o întârziere în producție”, spune Ionel Ciocan.

Recolta de roșii, întârziată cel puțin trei săptămâni

„La piață, de obicei, la perioada asta, erau cornișonul, castraveții cornișon, de care știe toată lumea. Nu e producția care ar fi trebuit să fie la ora actuală. Sunt cumprători, într-adevăr, cerință este pe piață, dar nu este cantitate, din cauza temperaturilor foarte mici. Și oamenii se chinuie cu sobe, cu rumeguș, cu lemne, cu ce găsesc”, spune primarul din Matca, Gheorghe Marin.

Prin urmare, roşiile timpurii vor fi puține și scumpe în acest an. Din cauza temperaturilor mici pentru perioada în care ne aflăm, recolta de roșii va fi întârziată cu cel puțin 3 săptămâni. Acest lucru înseamnă că de Paște, în piețe, vor fi mult mai puține roșii românești comparativ cu anul trecut.

Primele roşii românești, la prețuri mari

Primele roşii românești obţinute cu eforturi enorme de producătorii care de aproape jumătate de an încălzesc solariile au ajuns în pieţe.

Preţul este unul ridicat, însă într-o săptămână – două va scădea substanţial. Legumicultorul Simon Idita, din Pleşoiu, judeţul Olt, spune că nu are, la acest moment, suficientă marfă pentru a onora comenzile comercianţilor.

Primele roşii le-a cules în urmă cu două săptămâni, însă a început efectiv să livreze către clienţii săi, care le vând la rândul lor în pieţe, de o săptămână. În câteva zile producţia va creşte (roşiile de-abia au început să se coacă, vezi video) şi va putea onora mult mai multe comenzi.

Tomatele au ajuns deja în pieţe din Alba Iulia, Sibiu, Târgu-Mureş, iar în acest weekend vor ajunge şi în două pieţe din Slatina.

„Nu am marfă să-i potolesc pe toţi, cum se spune. Eu mănânc roşii de două săptămâni, dar am livrat doar săptămâna aceasta“, a declarat fermierul.

„Bătaia“ producătorilor este, de altfel, pentru scoaterea cât mai timpurie pe piaţă a legumelor româneşti, pentru că într-un interval limitat de timp fermierii pot obţine preţuri bune, care să le mai acopere din costurile imense de până acum. Sunt, spune legumicultorul Simon Idita, aproape şase luni de când focul nu s-a stins în centrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`