Prima pagină » Economic Local » Fermieri, verificați-vă conturile! APIA Iași a virat ajutorul COVID-19 crescătorilor de bovine, suine și păsări
Fermieri, verificați-vă conturile! APIA Iași a virat ajutorul COVID-19 crescătorilor de bovine, suine și păsări

Fermieri, verificați-vă conturile! APIA Iași a virat ajutorul COVID-19 crescătorilor de bovine, suine și păsări

02 iul. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

APIA Iași a virat în conturile crescătorilor de bovine, suine și păsări ajutorul COVID-19 pentru anul 2022. Suma plătită este de 8,4 milioane de lei

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași a plătit sumele solicitate de crescători drept ajutor COVID-19. Suma totală plătită către fermierii din Iași este în valoare de 8,4 milioane de lei. Astfel, pentru sectorul bovine au fost plătite 4,3 milioane de lei pentru 2.293 de cereri eligibile, alte 1,7 milioane de lei către 5 crescători de suine și 2,1 milioane de lei către 6 crescători din sectorul avicol.  Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 290.000 de euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 51/2022. Cererile prin care au solicitat ajutoarele financiare au fost depuse până la finalul lunii mai 2022. Crescătorii din Iași au depus și cererile unice în campania derulată de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în perioada 15 martie – 15 mai 2022. Astfel, 17.425 de fermieri au cerut subvenții pentru o suprafață de 283.674 de hectare.

APIA Iași verifică fermierii care au solicitat subvențiile

O parte dintre fermierii care au solicitat subvențiile sunt verificați acum de inspectorii APIA Iași. Controalele au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, respectarea conformității cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificările altor obligații privind schema de ajutor și a condițiilor în care este acordat ajutorul. Controalele pot fi completate și de verificări încrucișate care au ca scop evitarea acordării de sprijin necuvenit sau acordarea unui tip de ajutor de mai multe ori pentru aceleași animale, dar și evitarea cumulării necorespunzătoare de ajutoare în cadrul schemelor de sprijin. După această etapă, va începe plata avansului din subvențiile solicitate în acest an. Dacă în trecut erau probleme și fermierii din Iași erau excluși de la plată, aceste situații nu s-au mai repetat.

„Acum fermierii au mai multă experiență în ceea ce privește depunerea cererilor unice de plată, orice problemă apare pe parcursul depunerii este comunicată inspectorilor APIA, iar ceea ce scrie în cerere se găsește și pe teren. Deci excluderea de la plata subvențiilor nu este un fenomen”, susține Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.

Fermierii din Iași pot obține subvenții de peste 1.000 de euro la hectar

Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) și plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13 pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice. Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Schemele finanțate de la bugetul național sunt ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, dar și în sectorul zootehnic. Dacă sunt accesate toate schemele de plată, fermierii din Iași pot încasa peste 1.000 de euro la hectar.

Specialiștii APIA Iași susțin că anul acesta ar putea crește subvențiile acordate la hectar, iar primele plăți se vor demara la jumătatea lunii octombrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *