Prima pagină » Culinar » Fermentarea vinului în damigeană. Tot ce trebuie să știi pentru a obține un vin de casă perfect

Fermentarea vinului în damigeană. Tot ce trebuie să știi pentru a obține un vin de casă perfect

05 dec. 2023, 14:23,
în Culinar

Mulți viticultori atrag atenția asupra  procesului de fermentarea vinului în damigeană. Pentru a obține un vin aromat și care să își păstreze proprietățile mult timp, trebuie să ținem cont de câteva trucuri simple. Procesul de fermentare a mustului transformat în vin este extrem de important. Esențiale sunt și recipientele în care vom depozita vinul pentru păstrare. Iată tot ce trebuie să știi pentru a obține un vin de casă perfect.

Fermentarea vinului în damigeană

Fermentarea este un proces important în producerea vinului. Timpul de fermentare variază în funcție de tipul de băutură care se dorește a fi produs. Pentru a obține un vin aromat, rafinat și gustos, trebuie să știm cât și cum se lasă vinul la fermentat.

Mustul reprezintă sucul de struguri proaspăt presat și trebuie lăsat la fermentat între 14 și 21 de zile pentru a obține un vin de calitate. Damigeana în care este depozitat vinul trebuie să fie curată pentru a evita acrirea vinului sau căpătarea unui miros de rânced.

Pentru ca vinul de casă să nu iasă acru, acesta trebuie protejat în timpul fermentației de contactul cu oxigenul și trebuie instalat un fierbător. Importantă este și depozitarea vinului după ce acesta a fost tras de pe drojdie. Vinul limpede se pune în damigene sau în sticle curate.

Vinul limpezit va trece printr-o fermentare liniștită, iar durata poate fi de la 40 de zile până la 60 de zile. Astfel, se va obține gustul final al vinului de casă. Vinul poate fi servit ca atare sau făcut fiert, cu mere, portocale și scorțișoară. Vinul fiert este vedeta sezonului de iarnă.

Rețetă savuroasă de vin fiert, ideală pentru anotimpul rece

Dacă vrem să pregătim acasă un vin fiert aromat, gustos și sănătos avem nevoie de 750 ml de vin roșu, 4 linguri de zahăr brun, 5 cuișoare, 2 batoane de scorțișoară, 1 portocală, 1 lămâie și 1 măr.

Mai întâi vom spăla mărul, portocala și lămâia și le vom tăia felii. Într-o cratiță punem vinul roșu la fiert apoi stoarcem sucul de la jumătate de portocală. Când vinul începe să fiarbă ușor se pune zahărul și se amestecă până când acesta se topește.

După aceea se pun batoanele de scorțișoară pentru a oferi vinului un plus de savoare. Se pun și cuișoarele apoi se amestecă și se lasă vinul la fiert până cînd se formează o spumă. Se ia cratița de pe foc și se adaugă feliile de portocală, mere și lămâie. Se acoperă oala cu vin cu un capac și se lasă timp de 5 minute pentru ca toate ingredientele și aromele să se întrepătrundă.

Vinul fiert se toarnă în căni și se decorează cu o felie de portocală. Cu siguranță băutura aromată va fi pe placul tuturor. Pentru a obține un vin aromat și gustos, trebuie să avem în vedere procesul de fermentație și  depozitarea corectă a vinului pentru a-și păstra savoarea și proprietățile în timp. Vinul poate fi servit ca atare, poate fi făcut fiert sau poate fi utilizat la prepararea unor mâncăruri gustoase din carne. Vinul va frăgezi carnea și va oferi un gust aparte deliciilor culinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 noiembrie 2024
04 noiembrie 2024