Prima pagină » Economic Local » Fermele de familie din Iași, finanțate de AFIR cu fonduri europene în valoare de 90.000 de euro. Antreprenorii vor investi banii în micile afaceri din mediul rural
Fermele de familie din Iași, finanțate de AFIR cu fonduri europene în valoare de 90.000 de euro. Antreprenorii vor investi banii în micile afaceri din mediul rural

Fermele de familie din Iași, finanțate de AFIR cu fonduri europene în valoare de 90.000 de euro. Antreprenorii vor investi banii în micile afaceri din mediul rural

14 ian. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșenii vor investi 90.000 de euro în dezvoltarea unor ferme de familie, bani nerambursabili acordați de AFIR. Proiectele au fost depuse de antreprenori în anul 2019, în submăsura 6.3- „Dezvoltarea fermelor mici”. Fiecare proiect valorează 15.000 de euro, iar beneficiarii investesc banii în ferme zootehnice, sere cu legume sau afaceri apicole. Fermierii din Iași au obținut aproape jumătate de milion de euro de la AFIR, în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020

Proiecte pentru fermele de familie depuse de ieșeni în cadrul submăsurii 6.3 au fost aprobate la finanțare de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Antreprenorii din mediul rural vor investi 15.000 de euro, fiecare, în dezvoltarea unor afaceri de succes în localitățile natale. Astfel, cei 6 antreprenori din Țuțora, Țibănești, Popricani, Valea Seacă și Lețcani vor primi banii de la AFIR în această săptămână. Submăsura 6.3 este una dintre cele mai accesate de către fermierii din Iași, dar și din toată țara, punctajul fiind unul ușor de atins. În anul 2019 au fost depuse cele mai multe proiecte în cadrul sesiunii de finanțare, fondurile disponibile fiind epuizate înainte de termen. Toate cele 20 de proiecte depuse de ieșeni în a doua sesiune au fost finanțate de AFIR după ce beneficiarii au obținut punctajul maxim.

Fermele de familie din Iași au fost finanțate de AFIR, în PNDR 2014-2020, cu jumătate de milion de euro

Cele mai mari proiecte finanțate de AFIR, în anul 2020, sunt cele depuse de antreprenorii din domeniul panificației sau zootehniei care vor investi între 2 și 5 milioane de euro în afaceri de succes, demarate cu fonduri europene. Alte proiecte cu valori mari, finanțate de AFIR, în anul 2020, sunt cele pentru înființarea unei plantații cu aluni, proiect care valorează 330.000. Utilajele agricole achiziționate de ieșeni în anul 2020 sunt cuprinse între 200.000 de euro și 400.000 de euro, fiecare. De asemenea, sume importante au fost acordate fermierilor din Iași care au solicitat anul trecut rambursarea primelor de asigurare a culturilor. Agricultorii au depus 231 de cereri în valoare de 239.000 de euro, banii fiind deja în conturile fermierilor. Cea mai mică sumă acordată de AFIR pentru un proiect din Iași este în valoare de 10.000 de euro.

Ieșenii din diaspora pot deveni antreprenori cu ajutorul fondurilor europene acordate de AFIR

Tinerii din Iași care muncesc în străinătate pot solicita finanțare europeană nerambursabilă, dar și tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE pot primi fonduri. Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/).

Depunerea cererilor de finanțare se face doar on-line pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, începând din data de 4 ianuarie, ora 09:00, și până în data de 4 mai, ora 16:00. Ghidul solicitantului și materialele necesare accesării pot fi consultate pe site-ul AFIR, www.afir.info – Investiții PNDR, în secțiunea dedicată submăsurii 6.1- „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Tinerii fermieri din Iași au primit aproape jumătate de milion de euro, fonduri europene, de la AFIR

Tinerii fermieri din Iași care au încasat banii de la AFIR anul trecut au depus proiectele în perioada 2019-2020. Din cele 34 de cereri de finanțare au fost aprobate 31 de proiecte, iar ieșenii care le-au depus au primit cel puțin o tranșă de finanțare. Interesul pentru accesarea fondurilor europene de către tinerii fermieri a fost mare în ultimii ani, fiind depuse în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014-2020) 327 de proiecte din care 80 la sută au fost aprobate la finanțare.

În ultima sesiune de finanțare deschisă în vara acestui an, ieșenii au depus 11 proiecte, toate eligibile la finanțare. Banii vor ajunge în conturile beneficiarilor începând cu anul 2021, sumele accesate de fermieri fiind cuprinse între 40.000 și 50.000 de euro/proiect. În cadrul noului PNDR 2021-2027, valoarea fiecărui proiect ar putea crește până la 100.000 de euro pentru instalarea tânărului fermier. Astfel, ieșenii vor putea să dezvolte afaceri de succes în mediul rural cu mai mulți bani de la Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *