AFIR a plătit pentru dezvoltarea micilor ferme de familie din Iași fonduri europene în valoare de 150.000 de euro, în anul 2020. Banii au ajuns la beneficiarii din Iași care vor să demareze afaceri în mediul rural cu 15.000 de euro fiecare. Aceștia vor folosi banii pentru sisteme de irigații, mărirea exploatației agricole sau a fermei zootehnice
AFIR a plătit pentru dezvoltarea micilor ferme de familie din Iași fonduri europene în valoare de 150.000 de euro, în anul 2020. Alți 11 ieșeni care au depus proiecte europene în anul 2019, în cadrul submăsurii 6.3-Dezvoltarea fermelor mici, așteaptă finanțarea nerambursabilă. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat în conturile fermierilor din Iași fonduri nerambursabile în valoare de 15 milioane de euro, în anul 2020. De asemenea, până la finalul acestui an vor fi plătiți fermierilor alte 15 milioane de euro, fonduri europene solicitate de fermieri în anul 2019.
Ieșenii pot accesa sume mai mari dacă au accesat deja fonduri nerambursabile de la AFIR
Potrivit lui Anghel Ficu, directorul general adjunct CRFIR Nord-Est, cei 15.000 de euro primiți de ieșeni îi impulsionează să acceseze noi fonduri europene.
„E un start pentru acești beneficiari care pot depune proiecte în cadrul altor sesiuni de finanțare, cum este cea destinată tinerilor fermieri. Avem situații de acest fel în Iași, fermieri care au accesat mai întâi fonduri pe ferme de familie, apoi pe tineri fermieri și în cele din urmă pe exploatații agricole, submăsuri care presupun acordarea unor sume mai mari”, a spus Anghel Ficu, director general adjunct în cadrul Centrului Regional pentru Finanțarea Invesițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est.
Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici din Iași se acordă sub formă de primă în două tranșe
Astfel, 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanțare și 25 la sută din cuantumul sprijinului care se va acorda în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși 3 sau 5 ani de la semnarea deciziei de finanțare. Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a planului de afaceri. Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii din Iași care au accesat fonduri europene în cadrul submăsurii 6.3 sunt comercializarea producției proprii în procent de minim 20 la sută din valoare primei tranșe de acordare din cadrul proiectului, care trebuie demonstrată cu documente justificative.
Niciun ieșean nu a depus până în prezent proiecte europene în cadrul submăsurii 6.1-Instalarea tinerilor fermieri
Tinerii fermieri din Iași pot solicita sprijinul nerambursabil de maxim 50.000 de euro pentru instalarea ca șefi de exploatație. Sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, disponibilă până la data de 15 octombrie 2020. Suma totală disponibilă potențialilor beneficiari este de 43 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro sunt destinați tinerilor care se reîntorc din străinătate și vor să devină fermieri.
Tinerii reîntorși din străinătate vor putea accesa 50.000 de euro, fonduri europene, pentru a se instala ca tineri fermieri
Solicitanții eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin această linie de finanțare sunt tinerii fermieri din Iași care se instalează ca șefi unici ai exploatației agricole și persoanele juridice cu mai mulți acționari, unde un tânăr fermier se instalează. În această sesiune de finanțare vor putea accesa fonduri europene și tinerii fermieri din Iași, dar și din restul țării care au revenit din străinătate. Aceștia au la dispoziție 20 de milioane de euro pe care îi pot accesa pentru a dezvolta afaceri în mediul rural, cu fonduri nerambursabile.