Prima pagină » Titlurile zilei » „Ferma lui Alexandru”, povestea de succes a unui tânăr fermier din Iași, care a investit 40.000 de euro de la Uniunea Europeană într-o afacere cu legume

„Ferma lui Alexandru”, povestea de succes a unui tânăr fermier din Iași, care a investit 40.000 de euro de la Uniunea Europeană într-o afacere cu legume

23 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

„Ferma lui Alexandru”, din comuna Valea Seacă, a fost dezvoltată de către un tânăr fermier din Iași, care a accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro. Antreprenorul, în vârstă de 30 de ani, a investit banii europeni, obținuți prin intermediul GAL-ului Siret-Moldova, într-o afacere cu legume. Reprezentanții GAL-ului au dat exemplu povestea de succes a lui Alexandru Popoaea

Alexandru Popoaea, un tânăr fermier din Iași, a accesat 40.000 de euro de la Uniunea Europeană, pe care i-a investit în „Ferma lui Alexandru”, ferme cu legume. Pe o suprafață de aproximativ trei hectare, a înființat două sere moderne unde cultivă tomate, ardei, gogoșari și vinete. Producția ajunge la o fabrică de procesare a legumelor, care comercializează produsele în supermaketuri sau în afara țării. Tânărul fermier spune că a învățat din copilărie cum se face agricultură și, în urmă cu câțiva ani, a construit primele sere cu legume.

Alexandru Popoaea: „Avem contract pe trei ani cu fabrica din Bălțătești și nu ne facem griji în privința asta, a vânzării”

Pentru că a vrut să dezvolte afacerea cu legume, dar nu avea fondurile necesare, a depus un proiect pentru accesarea fondurilor europene, iar, la scurt timp, a primit prima tranșă din suma totală de 40.000 de euro.

„Cu banii europeni am schimbat totul în fermă. Solariile sunt moderne, cu folii și structuri din oțel. Așa se fac acum, așa e structura. Au încălzire centrală, iar fiecare solar are 500 de metri pătrați și 15 calorifere de încălzit. Vreau să mai fac un container frigorific cu cei 10.000 de euro, pe care trebuie să-i primesc. Banii sunt nerambursabili și singura investiție din banii proprii e de 15.000 de lei pentru răsaduri și alte cheltuieli care au apărut pe parcurs. Avem contract pe trei ani cu fabrica din Bălțătești și nu ne facem griji în privința asta, a vânzării. Cred că o să fim pe profit curând”, spune Alexandru Popoaea.

Legumele livrate de tânărul fermier din Iași fabricii din Bălțătești ajung la clienții din Europa ca murături sau sos de roșii

Tânărul furnizează materia primă pentru produsele făcute în fabrică.

„În fabrică se produc murături, sos de roșii, dar și cu minimarketuri din zonă. Am căutat pe cineva care să ne ia toată producția, pentru că o producție așa mare, într-un an, nu am cum să o vând repede. Eu dau aproape toată producția la industrializare și, chiar dacă iau 80 de bani pe kilogram, știu sigur că nu rămân cu marfa. Trebuie să am măcar 15 tone de legume ca să le pot da la industrializare. La tomate am avut producție 30 de tone anul acesta, jumătate față de producția de anul trecut”, susține Alexandru Popoaea, tânăr fermier din Iași.

Alexandru Popoaea: „Nu se mai găsesc soiuri românești ca să ne putem axa pe asta, nu mai avem ce alege”

Tânărul fermier povestește că a încercat să cultive numai soiuri românești de legume, însă nu a mai găsit semințe suficiente pentru a cultiva toată suprafața pe care o deține.

„O parte din produsele pe care le fac în fabrică sunt vândute în supermarketuri, în toată țara. Însă, produsele din fabrică ajung și în Polonia, Austria, Germania. La început a fost mai greu pentru noi. Până prinzi experiență, până găsești client, durează. Folosim soiuri productive, românești, dar și străine. Nu se mai găsesc soiuri românești ca să ne putem axa pe asta, nu mai avem ce alege”, explică ieșeanul.

Povestea afacerii de succes a tânărului fermier din Iași, exemplu pentru alți tineri care vor să acceseze fonduri europene

Tânărul fermier a accesat fondurile europene prin intermediul GAL (grup de acțiune locală)-ului Siret-Moldova, fiind dat exemplu de succes de către reprezentanții acestui GAL. În ultimii doi ani au fost contractate 28 de proiecte din cele 30 depuse la GAL Siret-Moldova. Valoarea proiectelor este de aproximativ 1,4 milioane de euro, mare parte din această sumă fiind deja investită de beneficiarii din Iași în afaceri agricole sau nonagricole.

„Fermierul Alexandru Popoaea a accesat suma în cadrul unei măsuri similare cu 6.1, cea pentru tinerii fermieri. Este unul dintre proiectele de succes derulate cu fonduri obținute prin intermediul GAL-ului Siret-Moldova, iar serele sunt construite după cele mai noi standarde europene”, susține Gheorghiță Barău, manager GAL Siret Moldova.

Tinerii din Iași, care vor să înființeze afaceri în mediul rural, pot depune proiecte pe site-ul AFIR

Tinerii fermieri din Iași pot accesa până la 50.000 de euro, fonduri europene, în cadrul submăsurii 6.1-Instalarea tinerilor fermieri, până la data de 15 octombrie 2020. Suma disponibilă celor interesați să se instaleze ca tineri fermieri este de 38 de milioane de euro, iar cererile de finanțare pot fi depuse pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Se pot instala, ca tineri fermieri, ieșenii cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, care au împlinit vârsta până la momentul depunerii cererii de finanțare. Aceștia trebuie să îndeplinească mai multe condiții de eligibilitate pentru a accesa fondurile europene.

Fermierii din Iași au deschis, în mai multe comune din județ, 38 de ferme vegetale și șase ferme zootehnice

Majoritatea tinerilor fermieri din Iași, care au obținut fonduri europene de la AFIR, au investit banii primiți în ferme vegetale. În perioada 2014-2020 au fost depuse 43 de proiecte, iar 38 au fost selectate pentru a primi finanțare. Jumătate dintre acești fermieri au investit fondurile europene în ferme vegetale, respectiv în achiziția de terenuri agricole pentru instalarea unor sisteme de irigații sau pentru achiziția de utilaje. Alte șase ferme zootehnice au fost deschise în mai multe comune din Iași cu fonduri nerambursabile, obținute prin intermediul AFIR.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Schimbare dramatică în comerțul online. Prețurile vor crește
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
E posibil să stai pe o avere! Bancnota emisă de BNR valorează o grămadă de bani în prezent
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`