Prima pagină » Titlurile zilei » „Ferma lu’ Podaru”, povestea de succes a unei familii din Iași, care a investit milioane de euro într-o afacere cu terenuri agricole. „Tata și-a dat cea mai mare parte din viață pentru fermă” – FOTO/VIDEO

„Ferma lu’ Podaru”, povestea de succes a unei familii din Iași, care a investit milioane de euro într-o afacere cu terenuri agricole. „Tata și-a dat cea mai mare parte din viață pentru fermă” – FOTO/VIDEO

09 ian. 2023, 02:00, 3 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

„Ferma lu’ Podaru” din comuna Prisăcani a fost înființată de Florin și Elena Podaru în anul 2006. Cei doi copii, Ioana și Marian, au preluat o parte din activitățile din fermă și vor să investească fonduri europene în dezvoltarea afacerii. Recent au accesat 500.000 de euro, fonduri nerambursabile, și au achiziționat utilaje agricole moderne

Povestea „Fermei lu’ Podaru” îşi are începutul în anul 2006, în Prisăcani, judeţul Iași. Cei care au fondat afacerea din domeniul agricol sunt Florin și Elena Podaru, tineri legumicultori care s-au axat pe cultivarea cerealelor.

Alături de cei doi copii, Ioana și Marian, şi-au făcut curaj pentru a-și transforma pasiunea într-o afacere de succes. Au creat un business căruia îi dedică astăzi tot timpul. Utilajele de top pentru cele 550 ha cultivate și investițiile cu fonduri europene sunt cheia succesului în ferma tinerilor ingineri agronomi ieșeni.

„Părinții au început să se ocupe de agricultură în anul 2006. Au luat teren în arendă, câteva zeci de hectare, o suprafață mică. Au început inițial cu legume și apoi au trecut la cultură mare. Noi am preluat forțat afacerea familiei după ce tatăl a decedat.

Am fost forțați de concurență să rezistăm. E destul de greu să faci agricultură, chiar dacă toată lumea spune că fermierii sunt bogați. Nimeni nu știe cât stres e în spate și nu oricine poate să facă asta. Trebuie să fii muncitor și să te informezi în permanență, să fii la curent cu schimbările din domeniu”, susține Marian Podaru.

Familia Podaru are o afacere cu terenuri agricole în Iași

Cei doi tineri, Marian, în vârstă de 31 de ani, și Ioana, în vârstă de 28 de ani, sunt noua generație de agricultori care susțin investițiile prin accesarea fondurilor europene. Recent au accesat fonduri europene în valoare de 500.000 de euro.

„Primul proiect european accesat de fratele meu a fost în anul 2012, un proiect în valoare de 50.000 de euro. Acum am accesat o sumă mai mare și acum cumpărat utilaje agricole moderne, respectiv un tractor, două semănătoare, încărcător telescopic. A fost nevoie de aceste investiții. Trebuie să facem în așa fel încât să minimizăm pierderile.

Cel mai dificil an a fost 2020, când nu s-a făcut nimic, față de 2022, când am avut puțin grâu, orz. Toată producția noastră e exportată prin terți parteneri. Pentru noi, anul 2021 a fost cel mai bun. Teoretic ar trebui să fie bun și anul acesta, dar nu cred că va fi atât de promițător pentru că nu prea au fost precipitații”, susține Ioana.

Fermierii din Iași au primit despăgubiri de secetă, în valoare de 20 de milioane de lei.

Marian Podaru: „Nu vom renunța la munca pe care au făcut-o părinții noștri atâția ani”

 

 

 

 

Tinerii agricultori susțin că agricultura este importantă pentru că este singura posibilitate de a hrăni populația. Mai mult, aceștia sunt deciși să ducă mai departe afacerea. Primii pași au fost făcuți prin modernizarea fermei. Acum, aceasta poate fi comparată cu orice altă fermă din străinătate.

„De-a lungul istoriei, omenirea s-a dezvoltat odată cu deslușirea tehnicilor de cultivare a plantelor și acest lucru stă și astăzi la baza prosperității speciei noastre. În viitor va trebui să ne adaptăm tehnologiile de cultivare a plantelor, atât schimbărilor climatice, cât și creșterii accelerate a populației lumii, adică va trebui să producem mai mult pe aceleași suprafețe, în condițiile în care clima va continua să se schimbe în ritm accelerat.

Tinerii ar trebui să încerce să facă agricultură și important este orice ajutor. Tot ce s-a realizat până acum a fost prin fonduri proprii, cu leasing-uri. Dacă ni s-ar propune să vindem ferma, nu am face-o niciodată. Nu vom renunța la munca pe care au făcut-o părinții noștri atâția ani. Tata și-a dat cea mai mare parte din viață pe fermă. Vrem să realizăm lucruri frumoase pentru tata.

Vrem să mărim suprafața, să mai achiziționăm utilaje, chiar dacă am accesat fonduri europene, tot este nevoie de alte investiții. Nu mai există fermă mare fără utilaje agricole performante”, mai spune Marian Podaru.

O altă familie de fermieri de succes este familia Preda, din comuna Țibana, Iași. Pentru a investi într-o afacere cu terenuri agricole e nevoie de fonduri și informații.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`