Salarii de până la 15.000 de lei oferite în agricultură, în județul Arad, au determinat mai mulți români care lucrau în străinătate să se întoarcă acasă, spune Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri din vestul țării. Acesta oferă angajaților săi și două mese pe zi, potrivit Agerpres.
Totuși, pentru aceste salarii, angajații muncesc aproape 16 ore pe zi, timp de 25 de zile pe lună, adică mai mult decât dublul unui angajat obișnuit.
Ferma din România unde se lucrează în două ture pe zi
Directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, a explicat joi că datorită unei producții record la grâu, a reușit să crească salariile față de anul trecut, când operatorii de combine primeau între 13.000 și 14.000 de lei pe lună. Anul acesta, aceștia câștigă 15.000 de lei, iar inginerii ajung să încaseze peste 18.000 de lei.
„Salariul este de 600 de lei pe zi, bani în mână, înmulțit cu 25 de zile face aproximativ 15.000 de lei pe lună, pe stat de plată, pentru cei care lucrează pe combină. Chiar și așa, nu sunt foarte mulți bani, deoarece aceștia lucrează în două schimburi pe zi, venind dimineața la ora 06:30 pentru a pregăti combina, iar la 08:30 ies în câmp și stau până seara la ora 22:00. Avem producții record anul acesta, foarte rentabile, astfel că oamenii își merită banii. La grâu, am avut o producție de 9.320 de kilograme pe hectar, pe o suprafață de 1.740 de hectare”, a spus fermierul.
Dimitrie Muscă a menționat că în ultimii ani a reușit să convingă mai mulți muncitori români care lucrau în străinătate să se întoarcă acasă pentru a lucra în agricultură.
„Eu consider că trebuie să fim corecți cu muncitorii, să aducem oamenii acasă din străinătate”, a declarat el.
Pe lângă salarii, fermierul arădean le oferă angajaților două mese pe zi, apă minerală și cafea la discreție.
În perioadele în care nu se lucrează pe câmp, mecanizatorii primesc lunar între 5.000 și 6.000 de lei, activitățile lor desfășurându-se în ateliere, unde întrețin utilajele.
Combinatul Agroindustrial Curtici are 550 de angajați și gestionează ferme care dețin în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole și 36 de magazine de desfacere, în special pentru carne, produse din carne și lactate.