Prima pagină » Sanatate » Feritina scăzută. Un indiciu al deficitului de fier

Feritina scăzută. Un indiciu al deficitului de fier

09 feb. 2023, 12:23,
în Sanatate

Feritina scăzută apare dacă organismul este în deficit de fier. Cantitatea de feritină din probele de sânge scade, motiv pentru care testul este folosit pentru a identifica această problemă de sănătate.

Feritina este un compus proteic în care fierul este stocat ca rezervă pentru organism. Prezența deficitului de fier în organism este determinată de valorile feritinei. Dacă există un deficit de feritină, înseamnă că există un deficit de fier în organism, numit și anemie, care este diagnosticat printr-un test de sânge. Nivelurile de feritină variază între 15 și 100 ng/ml, iar cu cât nivelul este mai mic, cu atât diagnosticul este mai sigur. Dacă nivelul de feritină este mai mic de 15ng/ml, acest lucru indică o deficiență absolută de fier.

Feritina scăzută. Care sunt simptomele deficitului de feritină?

De obicei, în cazul feritinei scăzute, o persoană devine iritabilă, are schimbări frecvente și bruște de dispoziție și adesea devine deprimată. Plângerile legate de somnul nocturn perturbat, inclusiv insomnia, sunt frecvente, cu somnolență și letargie observate în timpul zilei. O deficiență de feritină în sânge poate provoca modificări ale gustului sau constipație.

Cele mai tipice semne clinice ale unei deficiențe a acestui complex proteic sunt căderea părului și durerile inexplicabile la nivelul extremităților inferioare. Aceste simptome sunt cauzate de lipsa de oxigen în țesuturi și de „tragerea” micronutrientului deficitar din structurile părului.

Astfel, o persoană suferă de lene și oboseală. Pierderea părului, amețeli frecvente, dureri inexplicabile la nivelul extremităților inferioare. Multe persoane suferă de probleme psihiatrice, cum ar fi anxietatea și depresia.

De asemenea, acestea suferă de zgomote în urechi, culoarea ternă a pielii, slăbiciune persistentă, unghii fragile și dificultăți de respirație. De asemenea, multe persoane simt ca pielea acestora este uscată. Dacă aveți aceste simptome, trebuie să consultați un medic.

Cum se tratează deficitul de feritină? Ce alimente să consumi pentru a crește nivelul de fier

Atunci când analizele de sânge arată niveluri scăzute de feritină, se diagnostichează o deficiență de feritină și poate fi tratată cu suplimente de fier, siropuri de sânge și suplimente de vitamine. Uneori, simpla administrare de vitamine nu este suficientă, caz în care pacientul este sfătuit să aibă o dietă echilibrată și să consume alimente care conțin minerale de fier.

În cazul în care deficitul de feritină a atins un nivel critic, se ia în considerare o transfuzie de sânge. Trebuie consumate alimente care conțin fier, în special consumul de carne roșie. Ceaiul și cafeaua nu trebuie luate imediat după masă, ci la cel puțin două ore după aceea.

Dietele trebuie aplicate sub supravegherea unui medic. În cazul în care se folosește o dietă vegană sau vegetariană, trebuie luate suplimente nutritive. Trebuie consumate alimente care conțin vitamina C. Sângerările menstruale excesive trebuie tratate. Este de dorit să fie evitat consumul excesiv de alcool și tutun.

Pentru a ameliora simptomul de feritina scăzută trebuie să urmați cu acuratețe sfaturile medicului. Deoarece feritina este un depozit de fier, trebuie să luați medicamente care conțin această substanță și să preferați alimentele bogate în fier. Astfel, consumați carne, ficat, fructe de mare, legume cu frunze verzi, rodie, nuci și altele. Acestea sunt eficiente pentru a o crește și a-i restabili concentrația.

 

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Playtech.ro
Cum obții cartea mașinii în 2025 în România. Acte necesare pentru obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV)
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cele mai sigure țări în caz de război. Sunt locuri de vis, dar greu de ajuns
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Nadia Comăneci și-a deschis buzunarele să primească uriașa sumă pe care o încasează de la statul român în 2025 ca rentă viageră
Playtech.ro
Vine vara în România, vor fi peste 28 de grade Celsius. ANM anunţă vreme ciudată în următoarea lună
Dailybusiness.ro
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBA momentului în showbiz! S-au împăcat! După ce s-au certat la TV, au decis să uite tot, în Postul Paștelui: Am vorbit pe cameră
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`