Prima pagină » Sanatate » Feritina crescută: Interpretarea rezultatelor

Feritina crescută: Interpretarea rezultatelor

13 ian. 2022, 12:30,
în Sanatate

Feritina este o substanță organică foarte mică ce la microscop seamănă cu un glob, având rol de depozitare a fierului. O feritină crescută poate indica o creștere a fierului.

La nivelul corpului nostru, fierul se poate depozita în mod normal sub forma a 2 compuși, unul dintre ei fiind feritina. Aceasta are o formă sferică și ține ionii de fier pentru când numărul lor din organism vor scădea, iar atunci ea ii va elibera pentru a aduce înapoi echilibrul. De obicei, aceasta este direct proporțională cu cantitatea de fier din corp. Însă, această afirmație este valabilă doar dacă la nivelul corpului nu există nicio altă afecțiune.

pipeta cu doctor ce tine o eprubeta cu sange

După o serie de teste minuțioase, se poate determina cu exactitate afecțiunea

Feritina crescută: Cauza principală

Uneori poate sugera o cantitate de fier în exces, dar poate fi și un indicator al unor afecțiuni ce pot apărea la nivelul corpului. De asemenea, feritina crește și în cazul în care pacientul are parte de transfuzii de sânge.

Ficatul poate să fie afectat în cazul unei creșteri drastice a acestei feritinei, ulterior fiind necesară o biopsie pentru identificarea cu exactitate a maladiei. Atât ciroza hepatică, cât și unele tipuri de cancer hepatic pot fi catalogați drept sursă principală a determinării unei feritine ridicate.

grafica unde se prezinta eritrocite

Feritina este o substanță ce depozitează fier

Totodată, specialiștii au remarcat că există afecțiuni care nu au o corelație directă cu cantitatea de fier sau feritină, dar în cadrul acestor maladii se observă creșteri majore. Unele boli infecțioase, structuri tumorale și anomalii ale tiroidei, asociate cu hipertiroidism (secreție mai mare de hormoni a glandei endocrine) , au fost identificate ca mijlocitori.

Anemiile pot fi de altfel un factor ce ar putea ridica încărcătura de feritină din plasmă, întrucât reprezintă un număr mic de celule roșii funcționale în corp. În alcătuirea hemoglobinei (substanța principală din celulele roșii) intră mult fier, iar dacă aceasta nu mai este creată în organism, va avea drept consecință o creștere a fierului nefolosit.

Scăderea de feritină: Cauze principale

În cazul scăderilor de feritină, legătura cu fierul este chiar mai strânsă și poate indica o scădere semnificativă a acestuia la nivelul corpului. O cantitate prea mică de fier poate indica o anemie la nivelul corpului, dar în acest caz una feriprivă (tip de anemie în care numărul de celule roșii este mic din cauza insuficienței fierului în corp). Pentru a putea determina cu exactitate cauza, medicul specialist trebuie să efectueze teste în acest scop.

proba de sange

Feritina crescută poate sugera existența unei tumori

Totodată, o feritină mică poate fi datorată de către medicamente cu caracter antitiroidian. Sau, în funcție de caz, poate semnifica o cantitate excesivă de vitamina C. Administrarea de chelatoare de fier este, de asemenea, un motiv bun pentru care s-ar putea înregistra o scădere a cantității de fier (substanță ce are rol direct sau indirect în a lega fierul liber din sânge).

Informații importante despre nivelul de feritină

La nivelul organismului zilnic au rol mii de reacții chimice ce permit o funcționare normală. Administrarea unei substanțe noi în corp va rezulta în modificarea acelor șiruri de reacții într-o măsură mai mare sau mai mică cu o consecință mai mult sau mai puțin sesizabilă. Cantitatea unei substanțe, din corp, este mereu afiliată unor parametri ce se modifică zilnic, dar atât timp cât este în norme, nimic rău nu se poate întâmpla.

Cantitatea de fier în condiții normale ar trebui să fie direct proporțională cu feritina

Celulele roșii conțin mase importante de fier

Medicamentele, consumul excesiv de alcool sau alte substanțe pot duce la modificări ale valorilor din mediul intern, motiv pentru care trebuie de precizat medicului orice consum de substanțe ce nu ar putea fi catalogat drept normal.

Bugetul.ro
Maghiarii cumpără tot în România. Zeci de milioane de euro investite de Ungaria într-o fabrică din țara noastră situată într-o zonă preferată de vecinii de la Vest
redactia.ro
Ce a putut să-i spună George Simion lui Lucian Mîndruță atunci când s-au întâlnit la un eveniment după alegeri. Răspunsul politicianului l-a uluit pe jurnalist
Bugetul.ro
Se închide Lidl! Anunțul oficial a fost făcut de autorități în cazul unuia dintre magazinele care aparțin celebrului retailer german
a1.ro
Conclavul, procesul secret pentru alegerea unui nou Papă. Cum se desfășoară și de ce nu participă femeile
Playtech.ro
Horoscopul zilei de joi. Zodia care are un curaj extraordinar, multe se vor schimba
observatornews.ro
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Salată de castraveți cu mărar și usturoi. Rețeta de vară
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Mihai Stoica, bătut și batjocorit de Gigi Nețoiu și Cristi Borcea. Evenimentul a fost povestit cu lux de amănunte
Playtech.ro
Indicatorul rutier neînţeles de şoferi. Este nou şi oferă un detaliu important românilor
Dailybusiness.ro
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
RomaniaTV
Cutremur în România! A demisionat Isărescu!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul CCR după ce George Simion a câştigat detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale
redactia.ro
Putin dă vina pe România pentru războiul din Ucraina. "Speranța a fost că vor auzi cuvintele, dar..."
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`