Prima pagină » National » Fenomenul infracțiunilor comise de copii a luat amploare în România: „Există și criminali de doar 12 ani”
Fenomenul infracțiunilor comise de copii a luat amploare în România: „Există și criminali de doar 12 ani”

Fenomenul infracțiunilor comise de copii a luat amploare în România: „Există și criminali de doar 12 ani”

01 sept. 2024, 18:40,
în National

Tentative de omor in plină stradă, bătăi cu topoare sau accidente tragice. Sunt doar câteva dintre infracțiunile care au șocat în ultima vreme și toate au fost comise de minori. Un bărbat a fost înjunghiat cu un cuțit într-o stație de tramvai din Capitală, iar un altul, de 16, a condus fără voie în timp ce se droga. Este un fenomen care ia amploare. Delincvența juvenilă este din ce în ce mai prezentă. Doar anul trecut au fost trimişi în judecată peste 3.000 de minori, pentru astfel de fapte.

Printre cazurile care au atras atenţia publică în ultima vreme se numără şi cel al şoferului de 16 ani, care a lovit doi copii în apropierea Parcului Pantelimon din Capitală. Un copil a murit, iar celălalt a fost grav rănit. Recent, procurorii au schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în omor.

Procurorii au avut în vedere că, din modul în care minorul a acționat, rezultă că acesta a fost indiferent față de urmările acțiunilor sale, acceptând survenirea decesului sau rănirii grave a uneia sau mai multor persoane.

Astfel, minorul nu deținea permis de conducere, nu avea abilități necesare pentru manevrarea unui autoturism în condiții de minimă siguranță pentru pietonii care circulau, în condițiile în care victimele minore se deplasau prin parcare pe partea stângă, în fața inculpatului care avea o bună vizibilitate a acestora, nu era atent la drum fiind implicat într-un apel telefonic video, avea o mână ocupată cu un balon din care inhala protoxid de azot (gaz ilariant) și se afla sub efectele acestuia – stare de euforie, amețeală și sedare ușoară.

Zilele trecute, şapte persoane au fost reţinute după o bătaie ca-n filme în staţiunea Snagov.

Şase tineri cu vârste cuprinse între 15 și 23 de ani si un bărbat în vârstă de 37 de ani l-au agresat un tânăr de 23 de ani. Iar în Bucureşti, un bărbat de 50 de ani a fost agresat şi înjunghiat de doi copii, de 15 şi 13 ani.

Autorul agresiunii era în plasament însă din data de 15 august figura ca fiind plecat voluntar din centru. De asemenea acesta se afla şi în abandon şcolar, având doar două clase terminate.

Lipsa educaţiei, anturajul ales greşit, situaţia familială şi lipsa unor persoane mature care să îi modeleze afectează major comportamentul copiilor, avertizează psihologii.

Adina Burghel, psiholog: Copiii institutionalizati au un grad mare de anxietate, furie, dar mai ales tristețe, de asemenea au o toleranță foarte scazută la orice le provoacă frustrare. Furia și tristețea se împletesc cu anxietatea și duc la mecanisme de apărare dezadaptative caracterizate prin comportamente antisociale.

Legea din România este foarte clară: copiii cu vârste mai mici de 14 ani nu răspund penal. Aşa că băiatul de 13 ani nu va primi nicio pedeapsă, deşi tentativa de omor se pedepseşte în mod normal chiar şi cu 10 ani de închisoare.

Dan Antonescu, criminolog: Fapta va rămâne nepedepsită pentru că aşa prevede legea noastră, lege care este veche şi pe care am spus de nenumărate ori că trebuie să o modificăm. Vedem copii din ce în ce mai mici care comit fapte penale şi care nu sunt pedepsiţi. Am avut şi criminali de 12 ani, care a trebuit să fie lăsat liber, pentru că aşa prevede legea.

Potrivit datelor, numai anul trecut, peste trei mii de minori au fost trimişi în judecată. Dintre aceştia, 448, la data la care au fost trimişi în judecată, se aflau în arest preventiv.

Cei mai mulţi minori trimişi în judecată sunt din Bucureşti, Cluj, Braşov, Iaşi, Constanţa, Dolj şi Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024