Fenomenul astronomic rar a fost văzut la Iași, de aproximativ 600 de persoane interesate. Pe 25 octombrie 2022, în Parcul Copou, pe platforma Cucuteni, reprezentanții AstroClubul Iași au adus telescoape cu filtre prin care s-a putut vedea eclipsa parțială de Soare. Evenimentul a avut trei momente ce au putut fi urmărite: începutul, faza maximă și sfârșitul eclipsei
Eclipsa parțială de Soare a putut fi privită marți, 25 octombrie 2022 din Iași, Parcul Copou, mai exact de pe platforma „Cucuteni”. Partea de est a României a fost privilegiată, iar ieșenii s-au putut bucura foarte tare de eveniment, mai ales că vremea a fost însorită la începutul eclipsei. În Iași, o bună parte din Soare a fost eclipsat și s-a putut urmări mișcarea Lunii prin fața discului Solar cu instrumente astronomice specifice aduse de cei de la AstroClubul Iași.
Fenomenul astronomic rar a fost văzut la Iași! Copiii, încântați să privească eclipsa parțială de Soare
Copiii au cei mai curioși să privească eclipsa prin telescoapele puse la dispoziție de AstroClubul Iași. Vremea a fost însorită la începutul eclipsei parțiale, astfel că ieșenii s-au putut bucura de acest eveniment astronomic, apoi s-a înnorat, iar evenimentul a fost mai greu de urmărit.
„Au fost mulți oameni, s-a înnorat și au plecat. În schimb, a fost frumos. Au fost în jur de 600 de persoane la eveniment: în special copii, părinți, dar și bunici. Ne-au fost alături Biblioteca Județeană și cei de la AstroClubul Iași”, a spus Bogdan Marian reprezentant AstroClubul Iași.
„Eclipsa prețurilor” de la Librăria „Cezar Ivănescu” a fost de neratat pentru publicul cititor. Discounturile la prețul cărților publicate la Junimea au eclipsat ECLIPSA. Reducerea a fost foarte mare odată cu acest eveniment spectaculos. Dornicii cititori au putut cumpăra cărți la prețuri speciale.
Nu a fost un fenomen magic, a fost un fenomen natural, dar persoanele ce au venit în prima parte a evenimentului în Parcul Copou, au putut vedea cel mai bine începutul eclipsei, când Luna a atins Soarele.
Telescoape cu filtre solare puse la dispoziție de cei de la AstroClubul Iași
Persoanele ce au fost prezente în Parcul Copou, au putut urmări eclipsa solară prin telescop cu filtre solare. Cei de la AstroClubul Iași au recomandat ca vizualizarea eclipsei să nu se facă cu ochiul liber, ci doar cu instrumente speciale. Oamenii au avut la dispoziție telescoape cu filtre solare prin care soarele s-a putut vedea perfect.
„Telescopul reține 99,9% din lumina soarelui și se vede exact cât trebuie pentru a observa fenomenul. Ochelarii de eclipsă sunt buni doar dacă sunt achiziționați recent pentru că după o anumită perioadă se defoliază”, declară Bogdan Marian.
La Iași, fenomenul astronomic a avut următoarele momente: începutul eclipsei parțiale la ora 12:23, când Luna atinge Soarele. Apoi, a urmat faza maximă a eclipsei la ora 13:37, când Luna este cel mai aproape de Centrul Soarelui. Sfârșitul eclipsei parțiale a fost la ora 14:49, când Luna părăsește discul solar.
Fenomenul astronomic s-a produs, la Iași, marți 25 octombrie 2022, iar următoarea eclipsă poate fi văzută în 2027.