Prima pagină » International » Fenomenul astronomic ciudat care are loc azi: „Toate planetele tind să se împingă unele pe altele”

Fenomenul astronomic ciudat care are loc azi: „Toate planetele tind să se împingă unele pe altele”

05 iul. 2024, 13:30,
în International
Fenomenul astronomic ciudat care are loc azi:

Pământul se învârte în jurul soarelui într-o elipsă, mai degrabă decât într-un cerc. Vineri, 5 iulie, planeta va atinge cel mai îndepărtat punct de steaua sa, cunoscut sub numele de afelion.

Este vară în emisfera nordică. Dar, în timp ce vă răsfățați cu zile lungi și plăcute la plajă sau în natură, ați putea fi surprinși să aflați că planeta noastră se apropie de cea mai mare distanță față de soare, un punct cunoscut sub numele de afelion. Iată ce trebuie să știți despre acest eveniment ceresc care are loc în fiecare an, odată cu începerea verii.

Care sunt cauzele și când are loc

Pământul atinge aphelionul în fiecare iulie, iar anul acesta are loc vineri, 5 iulie.

Faptul că Pământul are un afelion este un rezultat al faptului că orbita sa este eliptică, mai degrabă decât circulară. Potrivit lui Kirby Runyon, geolog la Planetary Science Institute, toate planetele din sistemul solar se deplasează în cercuri alungite în jurul Soarelui, mai degrabă decât în cercuri perfecte. Și, cel mai probabil, acest lucru este valabil și pentru lumile din jurul altor stele, informează NYTimes.

Vinovată pentru toate aceste orbite eliptice este gravitația.

„Toate planetele tind să se împingă unele pe altele”, îndepărtându-și orbitele de cercurile perfecte”, a declarat Dr. Runyon.

„Este literalmente acest război haotic între micile cantități de influență gravitațională pe care planetele le au una asupra celeilalte.”

Jupiter exercită cea mai mare influență, deoarece este cea mai masivă planetă din sistemul nostru solar, a adăugat el. Cât de mult se abate o orbită de la un cerc perfect se măsoară prin excentricitatea sa. Cu cât excentricitatea este mai mare, cu atât orbita este mai eliptică. Pentru unele corpuri din sistemul solar, acest lucru este destul de pronunțat: Marte, cu o excentricitate de 0,094, variază între 129 și 155 de milioane de kilometri distanță de soare. Pluto, a cărui distanță față de soare variază de la 2,8 la 4,5 miliarde de mile, are o excentricitate și mai mare, de 0,244. Pe de altă parte, planeta noastră are o excentricitate de numai 0,017.

„Orbita Pământului este destul de circulară”, a declarat Larry Wasserman, astronom la Lowell Observatory din Flagstaff, Arizona. „Dacă ai desena-o pe o bucată de hârtie la scară, probabil că nu ai observa că este ușor aplatizată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024