Prima pagină » Actualitate » Fenomenele meteo ce vor afecta România în următoarele 3 zile! Meteorologii au dat alerta
Fenomenele meteo ce vor afecta România în următoarele 3 zile! Meteorologii au dat alerta

Fenomenele meteo ce vor afecta România în următoarele 3 zile! Meteorologii au dat alerta

25 iun. 2024, 15:40,
BZI.ro, în Actualitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță faptul că 3 fenomene meteo vor afecta România în următoarele 3 zile. Începând de miercuri, un nou val de praf saharian ajunge în România, asta în timp ce în aproape toată țara avem temperaturi caniculare. De asemenea, în mai multe județe ale țării vom avea și Cod Galben de furtuni.

Un nou val de praf saharian ajunge miercuri în România. Până joi depunerile de praf vor putea fi observate în jumătatea de vest a țării în intervalele în care va ploua.

„În perioada 26 iunie ora 3 – 27 iunie ora 21, circulația aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României”, anunță ANM.

Cod Galben de furtuni și vijelii

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări cod galben de instabilitate atmosferică și de disconfort termic. Acestea sunt valabile marți și miercuri în mai multe regiuni ale României.

Codul galben de instabilitate atmosferică va fi în vigoare de marți, la ora 12.00, până miercuri, la ora 3.00.

În intervalul menționat, în Banat, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, în cea mai mare parte a Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului, mai anunță meteorologii.

Cod Galben de caniculă

O altă avertizare cod galben privind valul de căldură persistent și disconfortul termic ridicat este valabilă marți. Potrivit avertizării ANM „valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei, disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și pe alocuri va fi caniculă”.

Temperaturile maxime, mai mari decât cele normale la această dată, vor fi în general de 34…35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Valul de căldură va continua și miercuri. Atunci va fi în vigoare alt cod galben. Meteorologii avertizează că valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei și se va extinde în Banat. Disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă. Temperaturile maxime, mai mari decât cele normale la această dată, vor fi în general de 34…35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *