Prima pagină » Economic Local » Fenomen surprinzător pe piața muncii din Iași. Angajatorii fac orice pentru a câștiga un salariat, chiar și din mediul rural
Fenomen surprinzător pe piața muncii din Iași. Angajatorii fac orice pentru a câștiga un salariat, chiar și din mediul rural

Fenomen surprinzător pe piața muncii din Iași. Angajatorii fac orice pentru a câștiga un salariat, chiar și din mediul rural

21 nov. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

A scăzut drastic numărul șomerilor ieșeni din mediul rural. Aceștia s-au angajat în municipiul Iași sau au plecat în străinătate

Dacă în anii precedenți ieșenii din comunele din Iași îngroșau listele șomerilor, anul acesta situația s-a schimbat. Primarii au găsit soluții pentru ca șomerii să-și găsească mai repede un loc de muncă, astfel că, în unele localităț, numărul acestora a scăzut drastic, fiind aproape de zero. Specialiștii din cadrul AJOFM Iași susțin că celor care locuiesc în comunele limitrofe Iașului le-a fost mai ușor să găsească un job mai aproape de casă, iar ceilalți au ales să locuiască în chirie. Dacă nu s-au angajat în Iași, unii dintre șomeri au plecat să lucreze în străinătate.

Șomerul clasic de la țară, pe cale de dispariție

Șomerul clasic de la țară, cu studii gimnaziale, cu vârsta cuprinsă între 35-50, este pe cale de dispariție. În ultimul an, nevoia de a câștiga un salariu decent i-a determinat pe șomerii din mediul rural să se îndrepte spre locurile de muncă din municipiu sau să plece în afara țării. Astfel, în evidențele AJOFM Iași sunt înregistrate tot mai multe comune unde numărul șomerilor este în scădere, în unele localități fiind aproape de zero. Motivele acestor modificări, spun specialiștii, sunt nevoia de forță de muncă de pe piață.

„Numărul șomerilor din mediul rural scade de la lună la lună. Există o penurie a forței de muncă, angajatorii vin în permanență cu oferte de locuri de muncă. În comunele din împrejurimi mai ales, numărul acestor persoane care și-au găsit un job în comuna în care locuiesc sau în municipiu a crescut. Imigrarea este unul din factorii care a contribuit la scăderea numărului de șomeri din mediul rural”, a declarat Gabriela Vasilache, director AJOFM Iași.

A scăzut numărul șomerilor din mediul rural

În comune precum Andrieșeni, Aroneanu, Comarna, Oțeleni, Plugari, Șipote, Strunga, Țuțora, numărul șomerilor este de maxim 15 persoane pentru fiecare comună. În unele localități, ca Strunga sau Andrieșeni, sunt cel mult 5 șomeri. În unele situații, șomerii din mediul rural erau persoane care au lucrat în străinătate, s-au întors în țară, au primit o perioadă de timp șomaj, iar apoi au devenit antreprenori după ce au obținut fonduri europene pentru a investi în ferme. Este și cazul unui ieșean care a lucrat în Italia și s-a întors în comuna Comarna, unde și-a căutat un loc de muncă și, pentru că nu și-a găsit, a decis să depună proiect european.

„Am luat 15.000 de euro pentru o mică fermă. De aceea, acum nu mai sunt înregistrat ca șomer. Nu am luat șomaj mult timp. Vreo șase luni. Nu am găsit un serviciu și, pentru că aveam câțiva bani puși deoparte, i-am investit în seră”, spune Ioan P.

Mai mulți șomeri în mediul urban

În prezent, la nivelul județului Iași, sunt 8.553 de șomeri, din care 3.934 sunt femei. Majoritatea persoanelor care primesc lunar indemnizație de șomaj sunt înregistrate în municipiul Iași, fiind vorba de 819 astfel de persoane. Tot în orașe, precum Hârlău, sau în Municipiul Pașcani, numărul șomerilor este mai mare față de unele comune din județ. Astfel, șomerii din mediul rural au dispărut, dar au apărut șomeri în mediul urban. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, și aici tendința este de scădere a numărului de persoane care se află în căutarea unui loc de muncă, față de statisticile de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`