Prima pagină » Titlurile zilei » Fenomen straniu pe piața imobiliară din Iași! Clienții fug la marginea orașului, unde prețurile sunt tot mari. „Are tot ce îi trebuie, de la magazine, la cofetărie sau farmacie”
Fenomen straniu pe piața imobiliară din Iași! Clienții fug la marginea orașului, unde prețurile sunt tot mari. „Are tot ce îi trebuie, de la magazine, la cofetărie sau farmacie”

Fenomen straniu pe piața imobiliară din Iași! Clienții fug la marginea orașului, unde prețurile sunt tot mari. „Are tot ce îi trebuie, de la magazine, la cofetărie sau farmacie”

06 sept. 2022, 02:00, 25 ,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

A explodat cererea pe piața imobiliară din Iași, în ultimele două luni, iar cele mai căutate au fost apartamentele noi, din cartierul Vișoianu. Clienții au plătit de la 70.000 până la 120.000 de euro pentru un apartament în diferite locuri din oraș și din zona metropolitană

Cererea pentru apartamentele noi din Iași a crescut în ultimele două luni. Potrivit specialiștilor în imobiliare, chiar dacă prețurile au înregistrat o ușoară creștere, ieșenii au cumpărat apartamente cu 2 sau 3 camere în diverse zone din Iași. Cel mai căutat cartier este Vișoianu, situat la intrarea în satul Lunca Cetățuii, comuna Ciurea. „E foarte căutat acest cartier. Are de la magazine, la parcuri, farmacie, benzinărie, spălătorie auto și de haine, cofetărie, bar. În Vișoianu se vând și se închiriază apartamente cu 1, 2 sau 3 camere. Prețurile pentru vânzare sunt de 1.150 de euro metrul pătrat pentru cei care plătesc cash și de 1.250 de euro metrul pătrat pentru cei care îl achiziționează prin credit. Apartamentele au 34 de metri pătrați, cele cu o cameră, 41 de metri pătrați, cele cu două camere, și 60 de metri pătrați, cele cu 3 camere”, susține Ana-Maria Roșca, consilier în imobiliare. Potrivit prezentării de pe site-ul oficial „Cartierul Vișoianu”, au fost vândute, până în prezent, peste 1.500 de apartamente, în spatele acestui complex imobiliar fiind omul de afaceri Cătălin Tudosă.

Piața imobiliară din Iași înregistrează o nouă creștere a cererii

Potrivit specialiștilor în imobiliare, clienții au plătit de la 70.000 până la 120.000 de euro pentru un apartament în diferite locuri din oraș și din zona metropolitană, cererea fiind ridicată pentru apartamentele noi. „În această vară s-au vândut foarte bine apartamentele noi, cele cu 2 sau 3 camere. S-au și închiriat apartamente noi, atât în municipiu, cât și în zona metropolitană, dar la prețuri puțin mai mari ca în anul precedent. Proprietarii au pus prețurile mai mari pe seama scumpirilor la gaze, electricitate și altele, dar și pe faptul că trebuie să țină pasul cu ele”, susține Lavinia Popa, consilier în imobiliare. Clienții care au cumpărat apartamentele prin credit bancar au plătit un avans de 5 la sută din valoarea imobilului. „S-au vândut apartamente în Valea Adâncă, cu avans de 5 la sută, cu 1.250 de euro metrul pătrat, cu predare în iulie anul viitor. Și la Garden Copou apartamentele de 3 camere s-au dat cu 120.000 de euro. Prețul este de 1.350 de euro metrul pătrat cu plata cash și 1.650 de euro metrul pătrat la finalizare, adică în octombrie 2023, când este gata apartamentul. La Poitiers Towers prețurile sunt de 1.450 de euro metrul pătrat, cu plata cash, și de 1.650 de euro metrul pătrat, la finalizarea proiectului. S-au închiriat apartamente și în Copou, în zona Palas și în Tudor. Închirierile și vânzările din blocurile noi au mers foarte bine”, mai spune Ana-Maria Roșca, consilier în imobiliare. Interesul clienților pentru locuințele din Iași a fost mare chiar de la începutul acestui an.

Primele creșteri ale prețurilor la locuințe au început în anul 2022

Prețurile la casele din Iași au explodat în plină pandemie de COVID-19, atunci fiind înregistrate primele modificări de pe piața imobiliară. Scumpirile la locuințele din Iași au apărut după ce s-au mărit prețurile la materialele de construcții. Acestea au crescut cu 50 la sută și din acest motiv prețul final al locuințelor s-a mărit. Astfel, dacă un client plătea 65.000 de euro pentru un apartament cu 2 camere în anul 2020, acum trebuie să mai scoată din buzunar câteva sute de euro în plus pentru fiecare metru pătrat construit. Situația este și mai gravă în privința caselor, unde prețurile s-au mărit cu câteva mii de euro. În ultimii doi ani, piața imobiliară din Iași a înregistrat treptat noi creșteri ale prețurilor, cauza principală fiind prețurile materialelor de construcții.

Comentarii
  • Confirm pentru Visoianu…e o părere personală după zeci de apartamente vizitate

  • Reclama la blocuri in porumb

  • Trăiți în altă lume , economia si in special piața imobiliară se duce la valea in viteză.
    Așteptați primăvara dacă vreți sa vedeți „discont’uri” .

  • Distorsionarea realitatii

    Articol publicitar.
    Piata imobiliara din Iași este in moarte clinica.

  • „potrivit specialistilor in imobiliare” adica cei de la Visoianu? :))

  • Da…Visoianu si Poitiers Towers….acelasi proprietar si aceleași blocuri de rahat.
    Articol publicitar 100%

  • Vrajeala…reclama mascata. Toata lumea vinde, nimeni nu cumpara. Doar cretinii care nu gandesc. Sau fac bani din videochat, nu-mi dau seama. Un om cu capul pe umeri si sanatos mental, nici macar prin cap nu i trece sa faca achizitii de apartamente in perioada asta. Mancati kkt!

  • bateti campii. vanzarile sunt in buda!!!

  • Frustrati sunt cei care comenteaza numai rautati.

  • Locuitor Valea Adanca

    Cine isi poste dori sa locuiasca in Lunca Cetatuii, la Visoianu? Sa pierzi minim 2-3 ore in trafic la orele de varf?! Sa te trezesti la 5 dimineata ca sa ajunga copilul la scoala la 8.00??? E cea mai aglomerata intrare/iesire din oras!! Dupa-amiaza, de la vama Iasi se blocheaza tot, mergi ca dupa mort, mai mult stai in gazele de la esapamentul masinii din fata!! E groaznic!! Si autoritatile nu fac nimic pentru decongestionarea traficului in zona!!

  • Locuitor Valea Adanca daca nu ti place mutate in bucium sa vezi coada aici

  • Pe bune? Cati bani v-a dat Tolea sa scrieti minciunile astea? De asta vinde cu cel mai mic pret din oras mp? Nu va mai bateti joc de oamenii saraci, ca astia-s cei mai naivi si creduli, iar dupa ce se muta isi blesteama zilele si va blesteama si pe voi, reporterii lui peste!

  • Perfect explicabil

    Orașe / județe din provincie, mai ales Boston, LasVegasluy sau Bacchau sunt moarte economic. Târtanii sunt la limita sărăciei.
    Pe de altă parte aici avem nevoie de cărăuși, secretare, maseuze, frizeri, șoferi etc într-un oraș care cât de cât are un nivel de trai acceptabil.
    Și atunci târtanii vând tot ce au la ei și se înființează să se facă „ieșeni”.
    Desigur că nu au bani și nu au față de stat în centru sau mai acătării, și atunci cu bruma de parale din batistă plus un împrumut pe 25-30 de ani se mută la țară, cel mai ades la bloc în niște cutii numite pompos apartamente.
    Da, ei stau cu orele la cozi în trafic respirându-și euro 2 unul altuia, cu boracii zbierând treziți la 06.00 ca să mai supraviețuiască o zi.
    Două (optimist) la patru (realist) ore pierdute zilnic în trafic, ori 5 zile (da’s 6) pe săptămână. Pe an ? Dar ce mai contează ! Dobânda la credit o ia Banca, adaosul (baban) îl ia „dezvoltatorul” iar târtanul se bucură (se și laudă) că e „ieșean”.

  • Băăăă !!!! Voi v-ați prostit ??? Cine dracu mai cumpara acum apartamente, cand economia cade in bot??? Iar recesiunea care vine, va fi mai mare decat cea din 2008-2010 …..

  • va mutati in valea adanca si va aduceti copchii cu masinile pana in Copou la scoala, gradinite………….. Ar trebui sa nu ba accepte asa ceva …………. Nu iesenii cumpara, cupmara de prin alte orase, Vaslui, Barlad, Suceava, Pascani targu frumos, Bacau m etc. Toti se muta la asi- colacii in coada <<<<<<<

  • Reuters: Zona euro intră aproape sigur într-o recesiune!! DECI, TOTI SARACII SI PROSTII, INGHESUITI-VA ACUM LA CUMPARAT APARTAMENTE, CA SA AJUNGETI LA SPITALUL DE NEBUNI CA NU PUTETI PLATI RATELE!!
    Zona euro intră aproape sigur într-o recesiune, sondajele publicate luni arătând o agravare a crizei costului vieţii şi o perspectivă nefavorabilă, care îi va face pe consumatori reticenţi la cheltuieli, transmite Reuters.
    Deşi a avut loc o oarecare relaxare a presiunilor preţurilor, potrivit sondajelor, acestea au rămas ridicate, iar Banca Centrală Europeană (BCE) este sub presiune, deoarece inflaţia este de peste patru ori ţinta oficială de 2%, atingând luna trecută un record de 9,1%.

    Banca se confruntă cu perspectiva unei creşteri agresive a ratelor dobânzilor chiar în momentul în care economia intră într-o recesiune.

    O creştere a costurilor îndatorării s-ar adăuga la necazurile consumatorilor îndatoraţi, totuşi, într-un sondaj Reuters de săptămâna trecută, aproape jumătate dintre economiştii chestionaţi au spus că se aşteaptă la o creştere fără precedent a dobânzii cheie de către BCE, de 0,75 puncte procentuale, săptămâna aceasta, în timp ce aproape la fel de mulţi prognozează o creştere de 0,50 puncte.

    În ciuda acestor aşteptări, euro a scăzut luni sub 99 de cenţi americani pe untiate, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, după ce Rusia a declarat că furnizarea de gaze prin conducta principală Nord Stream 1 către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat.

    Preţurile gazelor de pe continent au crescut luni cu până la 30%, stârnind temeri legate de un deficit şi întărind aşteptările pentru o recesiune şi o iarnă grea, întreprinderile şi gospodăriile fiind afectate de preţurile mari ale energiei.
    Economia Germaniei este pe cale de a se contracta pentru trei trimestre consecutive începând cu trimestrul actual, a sugerat un sondaj Reuters, săptămâna trecută.

    În Franţa, a doua cea mai mare economie a zonei euro, sectorul serviciilor a încetinit şi a reuşit doar să obţină o creştere modestă, managerii de achiziţii spunând că perspectivele sunt dificile.

    Industria serviciilor din Italia a revenit la o creştere modestă, dar în Spania activitatea s-a extins cu cel mai lent ritm din ianuarie, companiile fiind îngrijorate că inflaţia va afecta profiturile şi cererea clienţilor.

    În Marea Britanie, economia a încheiat luna august pe un nivel mult mai slab decât se credea anterior, deoarece activitatea generală a afacerilor s-a contractat pentru prima dată din februarie 2021, într-un semnal clar de recesiune, a arătat PMI-ul său.

  • Articolul trebuia sa aibă un P mare, nici de la Poola, nici de la Pijjma, ci de la PUBLICITATE !

  • Aceleasi comentarii despre piata imobiliara in colaps le vad din 2013 incoa’ de cand lucrez in imobiliare! Stati si asteptati sa scada, ca preturile nu vor scadea! Vor creste! Chiar daca vine criza…si va veni, preturile nu vor scadea! Nu mai fiti naivi!

  • Cumpărați în visoianu unde vă cade curentul de 2-3 pe săptămână ,unde cad tavanele,unde faianță se umflă după 2-3 ani,nu mai zic că se aude tot de la vecini prin pereți și prin placa de beton ,iar dacă aveți copii la școală în oraș pregătiți-vă psihic să ieșiți de la 5 jumate din casa

  • ”Măi dragă” agent-o 008, ca ăla, 007 tocmai a plecat în concediu: este suficientă o criză ca în 2008 și este dat jos din preț mai mult decât îți poți închipui acum!
    Este suficientă o cădere de 30% și nu mai mult, dar se duce naibii aproape toată speculația!
    Ești copilaș dacă doar ai citit ce s-a întamplat în 2008 și anii următori!
    Abia acum au ajuns unele imobile din urmă anul 2007 și începutul lui 2008.
    Sunt multe dosare care se judecă și acum, cu amărâți care au pierdut tot, dar absolut tot!
    Iar faza cea mai tare este că scrii chiar dacă vine criza prețurile la imobiliare nu scad!
    Am râs cu lacrimi, la ce acțiune de spălare pe creier se practică în imobiliare!
    Nimic economie, nimic statistică!
    Doar țepuirea vânzătorilor și cumpărătorilor!
    Și vă mai întrebați de ce vă înjură majoritatea!

  • Am inteles. Adicatelea dezvoltatorul construieste cu pret 100, pune capac 30, apoi vine criza si da jos 30 ca sa vanda. Si vinde.
    Brava.
    Implicit criza ieftineste imobiliarele. Probabil mai ales si prin scumpirea creditarii.
    ……frati, mai ai ?

  • Sa stai la bloc la țara asta inseamna sa fii idiot.

  • Agentul 007 Plecat In Concediu

    @S, razi tu, razi, dar cine rade la urma, rade mai bine! Asa cum nu o sa mai vezi cartofi la 1 leu / kg, asa nu o sa mai vezi nici apartament la 900 € / MP in Iasi! Asteptati scaderile, o sa mai cumparati la pensie!

  • Suprafeţe minimale conform legii pentru pe
    o camera este 37mp2
    2 camere -52mp2
    3 camere -66mp2

  • La care se adaugă un bonus de ore pierdute în trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *