Peste 20 de foci moarte au fost găsite în estul Germaniei, pe coasta Mării Baltice, a anunţat luni o curatoare de la Muzeul oceanografic din Germania, potrivit DPA. Fenomenul a început în urmă cu mai multe săptămâni, iar specialiștii nu au o explicație foarte clară, singura ipoteză gândită ar fi amplasarea unor capcane în Marea Baltică, care în final au condus la asfixierea focilor.
Totuși, această ipoteză nu explică de ce au murit atât de multe animale dintr-o dată, informează Agerpres. Sâmbătă, o altă focă gri moartă a fost raportată pe insula Rügen, a declarat Judith Denkinger, curatoare pentru mamifere marine la muzeul din oraşul învecinat Stralsund.
Aceasta a mai spus că este cel de-al 27-lea animal mort descoperit în regiune de la începutului lunii octombrie, iar un număr atât de mare de foci moarte este „absolut, fără nicio îndoială” neobişnuit.
Nu se știe de ce mor atât de multe foci
Se pune întrebarea de ce au murit atât de multe animale dintr-o dată, a declarat Judith Denkinger. Ea a adăugat că ar trebui analizat fiecare deces în parte.
Trei foci au fost deja examinate de Muzeul oceanografic prezentând semne de înec. Alte 10 foci vor fi disecate săptămâna aceasta. Toate rezultatele urmează să fie disponibile până cel mai târziu la finalul anului, a precizat ea. Este posibil ca animalele să fi rămas prinse în capcane şi să se fi înecat, a adăugat curatoarea. Se pare că o capcană de pescuit se afla în apropierea animalului descoperit recent.
Potrivit unor rapoarte anterioare, alte foci moarte au fost găsite în apropierea unei capcane de pescuit. Prinderea accidentală în plase de pescuit este una din principalele cauze de deces în cazul animalelor marine la nivel global. Cu toate acestea, dovada contactului cu plasele este dificil de detectat în cazul focilor din cauza blănii lor, care face ca urmele să fie mai puţin vizibile.