Conflictul din Ucraina a avut un impact devastator nu doar asupra vieții umane, ci și asupra animalelor marine din Marea Neagră. Cercetătorii au recent tras un semnal de alarmă cu privire la situația delfinilor în zonă.
Într-un studiu internațional amplu desfășurat înainte de izbucnirea războiului, s-a constatat că în Marea Neagră există cel puțin 253.000 de delfini, iar populația lor nu a înregistrat deteriorări semnificative în ultimii 20 de ani, relatează Ziuadeconstanta.ro.
Aceste descoperiri tragice indică o situație alarmantă
Conform informațiilor disponibile, numărul delfinilor din Marea Neagră a suferit o scădere estimată de cel puțin 5.000 în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Pe lângă aceasta, se observă o migrație a delfinilor către apele Dunării. Experții consideră că războiul din Ucraina a avut un impact semnificativ asupra acestor animale marine, determinându-le să caute surse alternative de hrană în alte zone.
„Este un fenomen destul de rar. Prezenţa lor în Dunăre este cel mai probabil legată de hrană, ei sunt în căutarea hranei”, a spus Adrian Filimon, cercetător științific INCDM.
Deși delfinii erau obișnuiți să găsească hrană în Marea Neagră, situația s-a modificat și au fost nevoiți să caute surse alternative de hrană în alte regiuni. De exemplu, înainte, aceștia puteau găsi scrumbie în Marea Neagră încă de la sfârșitul toamnei, însă acum se întâmplă acest lucru abia după luna februarie. Această schimbare în comportamentul alimentar al delfinilor evidențiază impactul negativ al războiului din Ucraina asupra disponibilității hranei în habitatul lor tradițional.
„De obicei, ei nu intră în Dunăre, pescuiesc în mare. Scrumbia, de exemplu, acum e… A început cumva migraţia, şi din cauza asta. Când iernile erau mai grele, acum 10, 15 ani, scrumbia începea undeva după jumătatea lunii februarie, martie, acum în noiembrie, în decembrie, avem deja scrumbie. S-a schimbat. Încălzirea globală se simte”, a precizat Eduard Acsente, ghid turistic.
Conform informațiilor furnizate de ONG-ul Mare Nostrum, în ultimele săptămâni s-au găsit aproximativ 45 de delfini morți, care au fost aduși de valuri pe mal. Cel mai recent caz a avut loc pe data de 4 aprilie, când un delfin a fost descoperit pe plaja din Eforie Sud. Aceste descoperiri tragice indică o situație alarmantă și ridică preocupări cu privire la starea animalelor marine în Marea Neagră.
„Este vorba despre un adult, mascul, din păcate într-o stare avansată de descompunere, ceea ce face cam imposibilă depistarea cauzei decesului. Acesta ar fi al 46-lea exemplar înregistrat anul acesta. Preponderent multe exemplare din această specie au eșuat. Este o specie care este mai mult costieră.
Rata de eșuare este destul de mare anul acesta, comparativ cu anii trecuți. Dintre exemplarele eșuate, 20% au urme de plasă pe suprafața corpului. Trist este că în perioada de prohibiție, când nu ar trebui să se întâmplă acest lucru, apar exemplare cu urmne de plasă, ceea ce indică faptul că există un fenomen de braconaj în Marea Neagră”, sunt precizările lui Costin Timofte, din cadrul Mare Nostrum, conform sursei mai sus menționate.
Trebuie intrebat urgent habilul, ca acusa ajunge iar europarlamentar sau presedinte de cj si il pierdem.