Prima pagină » National » Fenomen rar pe cerul României. Când vom putea vedea „Luna Căpșunilor”’ sau „Luna Roz”
Fenomen rar pe cerul României. Când vom putea vedea „Luna Căpșunilor”' sau „Luna Roz”

Fenomen rar pe cerul României. Când vom putea vedea „Luna Căpșunilor”’ sau „Luna Roz”

19 iun. 2024, 23:59,
BZI.ro, în National

Un fenomen astronomic extrem de rar, cunoscut sub numele de „Luna căpșunilor” sau „Luna roz”, va lumina cerul României pe 21 iunie 2024.
Acest eveniment coincide cu solstițiul de vară, când soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, durata zilei este cea mai lungă din an, iar noaptea va avea doar 8 ore și 28 de minute.

Semnificația și originea „Lunii Căpșunilor”

Cunoscută și sub numele de „Luna căpșunilor”, acest nume provine de la triburile de indigeni americani, în special Algonquinii, care au asociat această lună plină cu momentul recoltării căpșunilor sălbatice. Fenomenul va marca începutul verii astronomice, potrivit click.ro.

Deși „Luna căpșunilor” va fi vizibilă pe tot globul, vizibilitatea va depinde de condițiile meteorologice și de locația geografică. Într-o fâșie a Oceanului Pacific, cei norocoși vor vedea luna trecând în fața stelei Antares, cea mai strălucitoare din constelația Scorpion.

Unul dintre orașele unde fenomenul va fi vizibil este Port Moresby, în Papua Noua Guinee. Aici, luna va atinge Antares pe 21 iunie la 20:10 ora locală, iar Antares va părea să iasă din spatele lunii la 20:34, conform site-ului space.com.

Când are loc solstițiul de vară

Pe 20 iunie are loc solstițiul de vară, când soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, iar durata zilei este cea mai mare din an. În acest an, solstițiul de vară are loc mai devreme, ultima dată când a avut loc la această dată fiind în 1796. În emisfera nordică, solstițiul de vară are loc în luna iunie, iar în cea sudică, în decembrie.

Solstițiul de vară marchează momentul în care soarele ajunge în punctul său cel mai nordic, la 23,5 grade de ecuatorul ceresc, cunoscut sub numele de Tropicul Racului. Termenul „solstițiu” provine din cuvintele latine „sol” (soare) și „sistere” (a sta nemișcat), indicând momentul în care soarele pare să se oprească înainte de a începe să se miște spre sud.

În ultimele șase luni, soarele a părut să migreze pe un curs nordic pe cer. La momentul solstițiului, această mișcare se oprește și apoi soarele începe să se deplaseze spre sud, o mișcare care va continua timp de șase luni până la solstițiul de iarnă, marcând începutul sezonului rece.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iunie 2024
29 iunie 2024