Prima pagină » Local » Fenomen îngrijorător la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași! Tot mai mulți ieșeni vor să se sinucidă. Semnele prin care recunoști o persoană că vrea să-și pună capăt zilelor
Fenomen îngrijorător la Institutul de Psihiatrie

Fenomen îngrijorător la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași! Tot mai mulți ieșeni vor să se sinucidă. Semnele prin care recunoști o persoană că vrea să-și pună capăt zilelor

22 mart. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Local

Medicii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași au observat în ultimele trei luni o creștere semnificativă a numărului de persoane care primesc un diagnostic. Sănătatea mintală este extrem de fragilă, iar cei care nu sunt diagnosticați la timp recurg de multe ori la tentative suicidare

Zeci de pacienți ajung pentru prima dată la un consult de specialitate a sănătății mintale. La Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, în perioada decembrie 2020 – februarie 2021, s-a constatat o creștere de aproximativ 45 la sută comparativ cu același interval din anii 2019-2020. Contextul pandemic actual a influențat inclusiv evoluția numărului de cazuri din serviciile de sănătate mintală. În primele luni ale pandemiei COVID-19, din cauza fricii că se pot infecta cu coronavirus în spitale, ieșenii au evitat să meargă la medic. Totuși, în ultimul an, numărul pacienților cu tulburări psihice a crescut comparativ cu anii anteriori. Probleme familale, ale locului de muncă sau financiare, dar și cele privind sănătatea au avut efecte negative asupra psihicului.

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate la Institutulde Psihiatrie „Socola” Iași

Numărul de cazuri noi de depresie și anxietate, consum abuziv de alcool sau droguri, tulburări psihotice, de alimentație sau de somn a crescut semnificativ. Concret, la Camera de Gardă a Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, în perioada decembrie 2020 – februarie 2021 s-a observat o creștere de aproximativ 45 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Efectele pandemiei la nivelul psihicului uman coroborate și cu alți factori declanșatori de ordin intern (tulburări endocrine, afecțiuni neurologice, cardio-vasculare etc.) sau externi (situația socio-economică, fumatul, situația familială etc.) au declanșat un întreg șir de reacții care, în final, au contribuit la creșterea incidenței tulburărilor psihice în populația generală”, spune dr. Raluca Prepeliță, director medical în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Tentativele de sinucidere sunt semne ale agravării unei afecțiuni psihice

În ultimele trei luni, atât la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon”, cât și la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași au ajuns tot mai multe cazuri de tentative de suicid. Consumul de alcool sau substanțe psihoactive contribuie și mai mult la apariția gândurilor suicidare, spun medicii.

„Prezența ideației suicidare este un indicator de agravare a unei afecțiuni psihice la pacienții deja diagnosticați, dar în același timp este un simptom prezent frecvent în ultimele 3 luni la pacienții care se adresează în urgență la Camera de Gardă. Simptomatologia afectivă de tip depresiv sever poate fi însoțită de ideație autolitică cu/fără tentativă suicidară. Consumul abuziv de alcool și/sau substanțe psihoactive este prezent în calitate de comorbiditate, fapt ce poate agrava în evoluție ideația suicidară, ducând astfel la tentative suicidare prin diferite metode: ingestie medicamentoasă, spânzurare, defenestrare, venisecție”, a mai precizat medicul ieșean.

Femeile sunt de trei ori mai frecvent întâlnite în rândul cazurilor de tentative de suicid decât bărbații

Numărul pacienților cu tentative suicidare din Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași a crescut cu aproximativ 35 la sută în ultimele 3 luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cazurile sunt diverse, vârstele sunt diferite, cu o preponderență între 35 și 45 de ani și peste 65 de ani, de 3 ori mai frecvente la sexul feminin față de cel masculin.

„Unul dintre cele mai recente cazuri este cel al unui pacient venit în urgență la Institut, de exemplu, trimis din serviciul de urgență pentru consult de specialitate.Este impresionant din punctul de vedere al faptului că pentru acesta a fost prima prezentare într-un serviciu de sănătate mintală pentru o simptomatologie afectivă negativă trenantă cu tentativă suicidară prin ingestie polimedicamentoasă și venisecție, pentru care a necesitat consult psihiatric și recomandări de tratament psihiatric și psihoterapeutic”, a mai explicat dr. Raluca Prepeliță.

Care sunt simptomele pe care le are o persoană care vrea să se sinucidă

Dispoziția intens negativă, insomnia, sentimentele de deznădejde și devalorizare, gândurile recurente de moarte, apatia, scăderea capacității de concentrare a atenției, anxietatea, ideația sumbră, demobilizatoare sunt doar câteva dintre simptomele descrise de pacienții depresivi cu tentative suicidare. Familia, prietenii, medicul de familie sunt cei care au posibilitatea de a convinge pacientul de a merge într-un cabinet de psihiatrie sau psihologie pentru evaluare de specialitate și recomandări terapeutice.

„Tratamentul este complex, atât medicamentos, cât și psihoterapeutic, și se continuă la domiciliu sub supravegherea medicului psihiatru curant. Familia este suportul principal inclusiv în supravegherea ulterioară, medicul psihiatru și psihoterapeutul manageriind cazul în funcție de evoluția sub tratament, deoarece există riscul de necomplianță terapeutică. În același timp, dozele de medicație pot fi scăzute sau crescute pentru a reduce din simptomatologia prezentată la evaluarea periodică”, încheie medicul ieșean.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *