Sute de ieșence scot din buzunar mii de lei pentru a scăpa de o sarcină nedorită. Clinicile private s-au îmbogățit, după ce maternitățile au decis să nu mai facă avorturi la cerere. Pericolul la care se supun femeile este colosal.
Sute de ieșence scot bani grei din buzunar pentru a întrerupe evoluția unei sarcini nedorite. Pentru că în spitalele de stat avortul este interzis dacă pacienta nu prezintă o cauză medicală, acestea aleg să meargă la clinicile private. De multe ori, au surpriza de a afla că au plătit în zadar pentru servicii care nu le asigură parcurgerea procedeului medical până la final. Dacă în timpul procesului de întrerupere a sarcinii apar complicații, acestea sunt nevoite să ajungă tot la spitalele de stat. De ce? Cabinetele private nu sunt dotate cu toată aparatura necesară, iar medicii nu-și asumă responsabilitatea decesului pacientei în cazul unor complicații.
Clinicile private au speculat
Avortul la cerere este noul trend în Iași. În timp ce natalitatea este în continuă scădere în România și Ministerul Sănătății oferă o multitudine de soluții cuplurilor pentru a obține o sarcină, în Iași sunt sute de femei care nu vor să aibă copii. Scot din buzunare mii de lei, își pun viața în pericol și, cu toate acestea, nimic nu le poate opri să renunțe la copilul neașteptat. Clinicile private din Iași au speculat faptul că în maternități nu se mai fac avorturi la cerere și au crescut considerabil prețurile. Nu a crescut însă și siguranța femeilor care apelează la serviciile lor. În momentul în care apare o complicație, aceștia trimit mamele la spitalele de stat pentru a rezolva întreaga situație.
Profitul clinicilor private
La Clinicile Private din Iași femeile au mai multe opțiuni de întrerupere a sarcinii. Acestea pot face întrerupere de sarcină prin tratament medicamentos la 650 lei. Medicii le promit că pachetul conține procedura de întrerupere a sarcinii, ecografia de depistare a sarcinii și pastilele. Ceea ce nu specifică clinicile în prezentarea pachetului este faptul că, prin acest procedeu medical, femeile se expun la numeroase coplicații. Potențialele riscuri ale avortului medicamentos includ avort incomplet, care poate sa fie urmat de avortul chirurgical, sângerare masivă, infecție și afectarea uterului. Unele clinici oferă ieșencelor și posibilitatea de a face avort prin aspirație. Prețul este de 1.000 de lei, cu promisiunea că acestea vor avea parte și de consiliere de 15-30 de minute înaintea procedurii. Prețul diferă de la clinică la clinică, fiecare asigurând pacienta că va primi cele mai bune servicii.
Bani grei, siguranță 0
La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași sunt înregistrate mai bine de 6.000 de nașteri pe an. În urmă cu câțiva ani, medicii din spitalele de Stat făceau câte 15-20 de avorturi pe zi. Astăzi, aceștia nu mai fac întreruperi de sarcină decât în cazul în care mama prezintă motive medicale. Se întocmește o comisie care decide dacă se va duce sau nu la bun sfârșit procedeul. Medicii povestesc că, deși nu mai fac avorturi la cerere, aceștia sunt de multe ori nevoiți să „repare” greșelile altor medici.
„Toate complicațiile care intervin în timpul unei întreruperi de sarcină în clinicile private ajung la noi. Femeile se supun unor riscuri extrem de mari atunci când aleg serviciile unor clinici private. De multe ori, ne confruntăm cu situații dificile, întrucât multe dintre acestea sunt minore. Inițial, acestea vin la maternitate pentru a cere întreruperea de sarcină. La noi nu se mai fac de ani de zile avorturi la cerere, astfel că aleg o clinică privată. O femeie, o fată pusă în această situație, trebuie să se informeze bine, înainte de a lua decizia de a întrerupe sarcina”, spune dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă”.
Diferență colosală de prețuri
Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” consideră că faptul că la maternități nu se mai fac întreruperi de sarcină încurajează clinicile private să aibă mai mulți clienți. Pacientele, disperate să scape de copilul nedorit, fără a se informa, se împrumută de bani și merg la clinică. Repercusiunile sunt extrem de mari.
„Noi am declarat de multă vreme că nu facem avorturi. Eu, personal, consider că pasiunea mea pentru această meserie și supraspecializarea mea sunt într-o altă direcție. Apelez la acest procedeu doar dacă sunt de gardă și am cazuri în care sarcina este oprită din evoluție, fătul este predispus să se nască cu malformații. De patru-cinci ani, la noi nu se mai fac avorturi și de aceea femeile merg la clinicile private. Dacă în maternitate se făceau avorturi cu aproximativ 300 de lei în urmă cu câțiva ani, la clinicile private această intervenție costă peste 1.000 de lei, în funcție de procedura pe care pacienta o alege.
Femeile trebuie mai bine informate despre riscurile la care se supun și să li se aducă la cunoștință că, în cazul unei complicații, clinica privată nu răspunde. Avem multe cazuri în care trebuie să intervenim în aceste situații”, a specificat dr. Bogdan Doroftei, director medical al Maternității „Cuza Vodă”.