Prima pagină » Economic Local » Fenomen îngrijorător în Iași! Fermierii spun că acești gândaci le distrug culturile. Specialiștii caută soluții pentru eradicarea dăunătorilor – FOTO, VIDEO

Fenomen îngrijorător în Iași! Fermierii spun că acești gândaci le distrug culturile. Specialiștii caută soluții pentru eradicarea dăunătorilor – FOTO, VIDEO

07 mart. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

În ultimii ani, tot mai mulți agricultori se confruntă cu această situație. Producția este afectată semnificativ și de aceea fermierii s-au întâlnit ieri pentru a discuta despre produsele care pot distruge acești dăunători. „Vin din zona de vest către noi și, din nefericire, sunt din ce în ce mai prezenți în zona noastră. Pierderile pot fi de 20 la sută din producție”, susțin specialiștii în domeniu

Întâlnirea de ieri a avut ca temă principală combaterea dăunătorilor în cultura porumbului. Evenimentul a reunit fermieri, distribuitori, comercianți, consultanți și autorități locale care au împărtășit din experiența și cunoștințele lor.

„Așteptările sunt să nu avem nici la cultura porumbului, nici la cea de floarea-soarelui, anul acesta, dăunătorul ostrinia. Acest dăunător face ravagii în alte țări. Italia și Turcia se confruntă cu probleme mari din cauza acestuia”, a spus Ionuț Nae, manager de produs porumb și floarea-soarelui, Syngenta.

Dăunătorii, tot mai prezenți în fermele ieșene

Reprezentanții asociațiilor din județ spun că, în ultimii ani, și la noi au apărut dăunătorii care distrug culturile de porumb.

„Faptul că ne dorim cu toții o Europă prietenoasă cu mediul, faptul că și noi ne dorim ca impactul tratamentelor să fie cât mai puțin nociv față de om și față de natură aduc porumbul în situația neplăcută de a înregistra niște pierderi pe cultura de producție. Ne aduc în situația în care nu vom reuși să tratăm întâi de toate semințele, hibrizii de semințe și apoi dăunătorii, care, din nefericire, sunt din ce în ce mai prezenți și în zona noastră”, susține Emil Teofil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din județul Iași.

Mai puțini dăunători în vest

Diabrotica ostrinia și viermele sârmă sunt cei mai periculoși dăunători care au ajuns și în zona Moldovei.

„Sunt și mulți alții care, așa cum am spus, vin în special din zona de vest către noi. Cum de se poate ajunge în această situație când în vestul continentului numărul dăunătorilor este mai mic, sunt mai puțini? Din păcate, un dăunător poate rezista și 3 sezoane și distruge aproximativ 20 la sută din producție”, mai spune președintele ACCPT Iași.

Acesta mai spune că fermierii din țară folosesc tratamentele împotriva dăunătorilor de aproximativ 10-15 ani, relativ de curând.

Se cultivă mai mult porumb la Iași

De asemenea, anul acesta, suprafața cultivată cu porumb va crește.

„Va fi mai mare anul acesta, iar în asociația noastră, care totalizează peste 30 la sută din suprafața județului, vor fi 12- 13.000 de hectare cu această cultură. Investițiile într-un hectar de porumb au crescut de la 1.700 lei la hectar la 2.000 de lei la hectar. Producția de anul trecut a fost peste media națională, de 8-9 tone la hectar. Suprafața cultivată cu porumb a crescut și de nevoie, dar și pentru că porumbul este o cultură care în orice condiții aduce profit. Poate nu atât de mare, dar chiar și într-un an mai puțin bun, aduce beneficii. Este mai puțin pretențioasă decât floarea-soarelui și poate decât grâul. Așa cum ați observat și dumneavoastră, grâul tinde să devină una din cele mai delicate culturi, având în vedere precipitațiile din toamnă și, respectiv, iarnă”, mai spune Emil Teofil Bălteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`