În Australia, peste 200 de balene au eșuat pe o plajă din Tasmania. Se pare că este al doilea incident de acest fel întregistrat în ultimele 24 de ore. Din fericire, jumătate din balenele eşuate în Macquirie Harbour, pe coasta de vest a insulei, par a fi încă în viaţă.
În acelaşi loc, în umra cu doi ani a avut loc cel mai grav incident de acest tip.
Peste 200 de balene au eşuat pe o plajă din Australia
Motivul pentru care peste 200 de balene au eşuat pe o plajă din Australia este încă necunoscut, iar salvatorii de balene au fost trimiși în ajutor. Incidentul vine la numai o zi după ce pe o plajă din nordul Tasmaniei au fost găsiți morți 14 cașaloți tineri.
Experţii consideră că cele 230 de balene descoperite miercuri, 21 septembrie, în Macquarie Harbour sunt balene pilot. Motivul fiind că aceste mamifere foarte sociabile eșuează frecvent deoarece călătoresc în comunități mari și se bazează pe o comunicare constantă. Se plănuieşte astfel o operațiune de salvare, dar operațiunea va fi „complexă” din cauza poziției, a explicat departamentul de mediu din Tasmania.
Menţionăm că Macquarie Harbour este un golf puțin adânc, situat într-o zonă rurală de pe coasta de vest a statului. Iar din nefericire, specialiștii estimează că nu vor putea fi salvate prea multe balene.
Amintim că în septembrie 2020, a fost lansată o uriașă operațiune de salvare atunci când aproape 500 de balene pilot au eșuat în același port, unde mai mult de 380 dintre balenele pilot au murit, dar aproximativ 100 au supraviețuit datorită salvatorilor.
Un cercetător în domeniul faunei sălbatice, Vanessa Pirotta, a declarat pentru BBC că asemănările dintre cele două incidente, unde a fost prezenta aceeaşi specie de mamifere, în același loc, aceeași perioadă a anului, sunt „neobișnuite” și îngrijorătoare.
Cu toate acestea, este posibil că balenele să se fi „rătăcit”, să fi urmat un lider bolnav sau să se fi dezorientat în ape mai puțin adânci, a spus cercetătorul. Totodată, un alt factor ar putea fi datorat schimbărilor climatice ce pot avea un impact deoarece modificările mediului, ale temperaturii apei sau ale habitatelor de pradă ar pot deruta balenele.
Cașalot alb, surprins în apropiere de Jamaica
Într-o altă ordine de idei, amintim că la începutul acestui an, legendarul cașalot alb, care a inspirat „Moby-Dick”, cartea scrisă de Herman Melville în 1851, a fost surprins înotând în apropiere de Jamaica. Precizăm că acest mamifer este unul rar. De-a lungul acestui secol, doar câțiva cașaloți albi au putut fi fotografiați sau filmați. Ultimul care a fost fotografiat, a apărut în largul Sardiniei în anul 2015. Mamiferul fusese văzut cu nouă ani în urmă. Cu toate acestea, amintim că o renumită balenă albinos cu cocoașă, Migaloo, nu a fost văzută în largul coastei australiene din 1991.
Precizăm că un cașalot este un mamifer marin, fiind cel mai mare cetaceu cu dinți și cel mai mare prădător în viață. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că acesta este cel mai mare prădător care a trăit vreodată.
Având în vedere că de obicei cașaloții sunt gri, negri sau chiar maro, Hal Whitehead, un expert în domeniu, a declarat pentru The Guardian: „Nu cred că am văzut vreodată un cașalot complet alb. Am văzut unele cu destul de mult alb pe ele, de obicei pete pe și lângă burtă.”
Este bine de reținut că o balenă albă nu este, în mod necesar, albinoasă. Unele dintre ele prezintă leucism, o trăsătură care se transmite din generație în generație și care presupune că melanina este distribuită neregulat în piele. Albinoșii autentici au ochii roz, însă, având în vedere că filmarea este făcută de la distanță, nu este ușor de stabilit acest lucru.
Așadar, reiterăm faptul că în Australia, peste 200 de balene au eşuat pe o plajă din Tasmania.