Specialiștii susțin că pandemia de COVID-19 a redus numărul divorțurilor judiciare la Iași! În schimb, datele statistice arată că au crescut cazurile de violență în familie! Potrivit acestor date, izolarea, carantina, starea de urgență și starea de alertă au dus la tot mai multe conflicte în sânul familiilor din municipiul Iași
Pandemia de COVID-19 a redus numărul divorțurilor la Iași! În schimb, au crescut cazurile de violență în familie, potrivit datelor statistice! Conform acestor date, izolarea, carantina, starea de urgență și starea de alertă au dus la tot mai multe conflicte în sânul familiilor din municipiul Iași. Reporterii cotidianului BZI au intrat în posesia unor informații extrem de relevante pentru ceea ce înseamnă relațiile de familie în ultima perioadă.
Astfel, potrivit acestor date, la Judecătoria Iași, dacă la finele anului 2019 erau înregistrate 1.033 de dosare de divorț, în primele 8 luni ale acestui an, până pe 10 septembrie, au fost înregistrate 598 de astfel de cauze. „1.033 de dosare înregistrate la finalul lui 2019 înseamnă o medie de circa 260 de dosare / trimestru). În anul 2020, până pe 10 septembrie, erau 598 de dosare, ceea ce înseamnă o medie de maximum 200 de dosare / trimestru. În concluzie, starea de urgență întinsă pe 2 luni și pandemia de COVID-19 au dus la o reducere a numărului de dosare de divorț judiciar (pe cale judecătorească)”, a declarat ieri avocatul ieșean Gabriela Lupșan.
Numărul divorțurilor a scăzut, cel al violențelor domestice a crescut!
Avocatul ieșean, specializat în astfel de cazuri, a mai susținut că acestea sunt informații strict legate de dosarele de divorț pe cale juridică.
„În lipsa unor date statistice referitoare la divorțul administrativ (la Starea Civilă) și cel notarial pentru acest an, concluzii pot fi trase doar cu privire la divorțurile pe cale juridică. În ultima perioadă am oferit consultații juridice pentru cuplurile care doreau să divorțeze sau pentru unul dintre soți și i-am îndrumat pe unii spre notariat sau / și Oficiul de Stare Civilă”, a subliniat Gabriela Lupșan.
Pe de altă parte, avocatul ieșean a susținut că numărul cazurilor de violență în familie a crescut în perioada pandemiei de COVID-19.
„Alta este situația cazurilor de violență domestică. Aici se constată o creștere alarmantă a numărului de ordine de protecție civilă. Astfel, în 2019, pe rolul Judecătoriei Iași au fost înregistrate 448 de cereri (în medie, 112 cereri / trimestru), iar, în perioada ianuarie-10 septembrie 2020, circa 360 de dosare. Asta înseamnă, în medie, 120 de cereri / trimestru, fără a lua în calcul și ordinele de protecție provizorii emise de Poliție!”, a adăugat avocatul ieșean.
Când apare criza cuplurilor din municipiul Iași
Avocatul a mai susținut că, în legătură cu desfacerea căsătoriei, se constată o creștere a mediei de vârstă pentru soții care decid să divorțeze.
„După anul 2017, s-a constatat o creștere a mediei de vârstă la bărbați care vor să divorțeze, la 42-44 de ani, spre deosebire de anii anteriori, când vârsta medie era între 34 și 36 de ani. Mai mult, se constată o creștere a numărului de cupluri care divorțează după 20-22 de ani de căsnicie, însă criza cuplului apare la circa 10 ani de relație (se ia în considerare conviețuirea anterior căsătoriei – de exemplu, partenerii au locuit împreună circa 6-7 ani, apoi s-au căsătorit, iar, după 1-3 ani, unul dintre ei sau ambii doresc să divorțeze)”, a mai spus Gabriela Lupșan.
Potrivit acesteia, dacă în anii de după 1990, statistic, era 1 divorț la 6 căsătorii parafate, în ultimii ani, raportul este de 1 divorț la 4 mariaje parafate.
„Pentru acest lucru există mai multe explicații, printre care opțiunea concubinajului, faptul că mulți români se căsătoresc în țară sau în străinătate, dar aleg să divorțeze în străinătate etc.”, a încheiat avocatul ieșean.