Prima pagină » Titlurile zilei » Fenomen alarmant! Pacienții din Iași ajung prea târziu la spital din cauza nepăsării medicilor de familie: „Sunt foarte detașați”

Fenomen alarmant! Pacienții din Iași ajung prea târziu la spital din cauza nepăsării medicilor de familie: „Sunt foarte detașați”

01 aug. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Fenomen alarmant în rândul pacienților din Iași. Bolnavii ajung prea târziu la spital, atunci când starea lor de sănătate este grav degradată. Apare această situație pentru că se tem să nu afle ce diagnostic au, să nu fie scoși din mediul social, familial, dar și pentru că medicii de familie nu pun suficient accent pe prevenție.

Fenomen alarmant în rândul pacienților din Iași: „Nu se prezintă din timp la spital din cauza verigii de bază, a medicului de familie”

Chirurgul Mihai Glod susține că orice pacient are o anumită teamă de a se prezenta la doctor, mai ales atunci când este vorba de afecțiuni grave. Medicul a precizat că a avut cazuri de pacienți care, deși credeau că sunt perfect sănătoși, se confruntau cu tumori gigant.

„Cred că fiecare dintre noi are acest recul în momentul în care află că are o afecțiune mai dificilă, care impune anumite riscuri și o oarecare lipsire de libertate, pentru că oricât de agreabil ar fi mediul spitalicesc, îl scoți din mediul lui social, familial și îl introduci într-o zonă unde el știe că e între a fi sau a nu fi. Ei nu se prezintă din timp la spital din cauza verigii de bază, a medicului de familie. Poate că nu sunt ei singurii vinovați, ci cei care ar trebui să-i educe. În trecut, se făcea educație sanitară, la care participa medicul de familie și le indica pacienților cum să se spele pe dinți, ca la fiecare acuză să se prezinte la medic pentru investigații. Acum, toți sunt mai detașați. Ar trebui să existe, și în România, sistemul din vest, unde pacientul trebuie să se prezinte măcar o dată pe an la medicul de familie. Am înțeles, nu chem pacientul de 20 de ani, dar cel de la 50 de ani în sus ar trebui chemat la șase luni, măcar la un an, ca să aibă o situație, să fie văzut de medicul de familie, iar în felul acesta să i se prelungească asigurarea medicală. Ar trebui ca pacientul să aibă această obligativitate de a se prezenta periodic la medicul de familie, pentru o vizită așa-zis profilactică. Am bolnavi care spun că pe ei nu îi supără nimic, dar au tumora cât capul. Pe el nu îl supără nimic pentru că e învățat, a crescut odată cu tumora, iar tumora nu doare”, a declarat chirurgul Mihai Glod.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Iași susțin că medicii de familie ar trebui să pună mai mult accent pe prevenție.

„Medicii de familie nu fac prevenție. Sunt mulți pacienți care nu merg la medic de frică pentru a nu afla că sunt bolnavi. Medicii de familie ar trebui să comunice mai mult cu pacienții. Cât costă să le trimiți un SMS? Dacă aș primi un SMS din partea medicului de familie, să merg la consult, m-aș gândi să merg. Nu trebuie merg pe premisa că pacientul se va prezenta singur la medicul de familie, pentru că el nu o face. Pacienții sunt dezinformați”, au transmis surse din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Iași.

Dr. Anca Deleannu: „Este nedrept să gândești că unii stau și alții muncesc”

La data de 1 iulie 2024, a intrat în vigoare Ordinul nr. 3.690/775/2024, privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a HG nr. 521/2023, pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.857/441/2023. Principalele modificări și completări ale ordinului constau în introducerea pachetelor de servicii de care pot beneficia persoanele asigurate și neasigurate, în scopul depistării unor afecțiuni grave, respectiv cancerele, hepatitele cronice B și C, iar la gravidă și HIV/SIDA. Dr. Anca Deleanu, președinte al Societății Medicilor de Familie Iaşi, recunoaște că prevenția este foarte importantă, dar persoanele neasigurate nu știu că pot beneficia de pachete de servicii pentru depistarea unor boli grave.

„Programele de prevenție s-au făcut abia la începutul lunii iulie, suntem la finalul lunii, deocamdată, persoanele neasigurate nu știu despre ele. În ceea ce privește prevenția, ca să ajungi în eșaloanele superioare, trebuie să existe suspiciune oncologică. Această consultație este doar pentru medicul de familie, orice alte consultații sau servicii de specialitate sunt contracost, dacă persoana este neasigurată și fără risc oncologic, fără suspiciune oncologică. Cât despre celelalte, noi suntem asaltați. Probabil că patologia virală, cea Covid și alte patologii care s-au declanșat pe aceste călduri aglomerează UPU, dar veniți și la cabinetele medicilor de familie să vedeți ce aglomerație este. Este nedrept să gândești că unii stau și alții muncesc. Nu stă nimeni. Aglomerația din această perioadă este generată de perioada concediilor. Cât despre prevenție, la persoanele neasigurate este vorba de o prezentare la medicul de familie. Dacă pacientul nu are suspiciune oncologică, dacă nu te gândești niciun moment că persoana respectivă are cancer, accesul gratuit la celelalte servicii de specialitate nu este posibil decât contracost. Prevenția este un lucru extraordinar de important și noi conștientizăm și încercăm să facem față, deocamdată monitorizăm cele cinci boli pentru care CAS a dezvoltat servicii și încercăm să le facem și pe alea bine”, a declarat dr. Anca Deleanu, președinte al Societății Medicilor de Familie Iaşi.

Deși în rândul pacienților din Iași, și nu numai, se întâlnește un fenomen alarmant, mulți prezentându-se la spital cu afecțiuni în stare avansată, președintele Societății Medicilor de Familie Iaşi susține că medicii de familie își dau tot interesul să facă prevenție și uneori sunt suprasolicitați. Menționăm că în județul Iași există medici de familie care încasează salarii egale sau mai mari decât unii chirurgi sau manageri de spitale.

Comentarii
  • Concluzia articolului este gresita. Bolnavii nu se tem de medic, ci de spitale. Chiar si de cele private. Pentru ca vin cu o boala si pleaca cu 3 + o infectie nosocomiala. Centrele medicale si „clinicile” private ale medicilor ieseni nu au nici macar un defibrilator, dar au finisaje de lux. Pentru ca alea justifica onorariile percepute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *