Femeile sunt mai puternice in fata Covid-19. De la începutul epidemiei Covid-19, bărbații au fost mai grav afectați și cedează mai usor decât femeile in fata infectiei cu noul tip de coronavirus. Conform unui studiu recent, răspunsul imun al femeilor împotriva virusului poate fi mai puternic decât cel al bărbaților.
Femeile sunt mai puternice in fata Covid-19
Nu suntem cu toții egali în fața coronavirusului. Anumite categorii de populație, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate sau bolnavii cronici, sunt mai susceptibili să contracteze Covid-19 și să dezvolte complicații grave. Dar nu sunt singurii. Deși afecțiunile cronice și vârsta sunt factori de risc pentru aceasta boală, sexul este, de asemenea, o caracteristică care crește probabilitatea de a dezvolta coronavirus. Drept dovadă: bărbații sunt mai afectați de Covid-19 decât femeile.
De ce femeile sunt mai puțin expuse la coronavirus decât bărbații? Aceasta este întrebarea la care oamenii de știință de la Universitatea Yale din Statele Unite au încercat să răspundă, potrivit femmeactuelle.fr. Pentru a face acest lucru, au efectuat un studiu publicat în revista Nature pe 26 august, care examinează răspunsul imun al bărbaților și femeilor împotriva Covid-19.
Pentru a realiza acest studiu, ei au analizat răspunsurile imune a 17 bărbați și 22 de femei, care au fost internați in spital după ce s-au infectat cu Covid-19.
Bărbații au niveluri mai mari de citokin
Cercetătorii au descoperit că bărbații și femeile au dezvoltat diferite tipuri de răspunsuri imune la Covid-19. La femei, acțiunea celulelor T (care distrug celulele infectate și, prin urmare, sunt responsabile pentru răspunsul imun), a fost semnificativ mai puternică decât la bărbați.
„Am descoperit că un răspuns slab al celulelor T a fost corelat cu vârsta pacientului și a fost asociat cu progresia agravării bolii la bărbați”, au spus oamenii de știință în studiu.
Covid-19: bărbații au produs mai multe citokine decât femeile
Autorii au observat, de asemenea, că bărbații au niveluri mai mari de citokine (molecule secretate de un număr mare de celule și implicate în dezvoltarea și reglarea răspunsurilor imune) decât femeile. Această producție excesivă de citokine este cauza „furtunii de citokine”, un răspuns inflamator violent care se manifestă la unii pacienți cu forme severe de Covid-19. „Aceste diferențe pot implica o susceptibilitate crescută a bărbaților la această boală”, a spus profesorul Akiko Iwasaki, potrivit sursei citate.
„Aceste rezultate oferă o bază importantă pentru dezvoltarea unei abordări bazate pe gen în ceea ce privește tratamentul și îngrijirea bărbaților și femeilor cu Covid-19”, au concluzionat cercetătorii.