Prima pagină » Actualitate » Femeile nu au voie să pună piciorul aici! Unde se află acesta în România
Femeile nu au voie să pună piciorul aici! Unde se află acesta în România

Femeile nu au voie să pună piciorul aici! Unde se află acesta în România

07 iun. 2024, 11:39,
în Actualitate

Femeile nu au voie să pună piciorul aici. Este vorba despre Mănăstirea Ponor, care este vestită pentru păstrarea regulilor străvechi, asemănătoare celor de pe Sfântul Munte Athos.

Femeile nu au voie să pună piciorul aici: Mănăstirea Ponor, loc interzis femeilor!

Mănăstirea Ponor este vestită pentru păstrarea regulilor străvechi, asemănătoare celor de pe Sfântul Munte Athos. Este una dintre puținele mănăstiri din România care interzic accesul femeilor. În contrast, se află o mănăstire de maici în apropierea Mănăstirii Ponor, care interzice accesul bărbaților.

În apropierea acestei mănăstiri se află un alt lăcaș de cult unde viețuiesc 16 maici și surori, avându-l ca stareț tot pe Irineu Curtescu. Cele două mănăstiri au programe asemănătoare, însă la cea de maici privegherile se desfășoară în zilele de duminică, marți și joi, iar sâmbăta slujba este comună.

Regulile sunt stricte în ambele mănăstiri: la cea de călugări, femeile nu au voie să intre, iar la cea de maici, accesul bărbaților este interzis.

Mănăstirea Ponor este localizată în comuna Ponor, județul Alba, la aproximativ 40 de kilometri de Aiud. Starețul mănăstirii este Irineu Curtescu, care, în perioada anilor 1990-2000, a trebuit să se nevoiască la Schitul Prodromu de pe Sfântul Munte Athos.

„Eu caut să fac închinăciune. Să stau în biserică o noapte întreagă. Și eu caut ce e mai ușor. Noi nu căutăm ce e duhovnicește pentru că e greu. Și de ce e greu? Pentru că noi suntem trupești, nu suntem duhovnicești, că, dacă am fi, ar fi mai ușor. Duhul la duh trage, trupul la pământ trage“, spunea starețul Irineu Curtescu.

Regulile de la Mănăstirea Frăsinei

De altfel, femeile n-au voie nici în Mănăstirea Frăsinei. Este situată în comuna Muereasca, județul Vâlcea, la 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. Mănăstirea Frăsinei interzice accesul femeilor prin legământ. Biserica Mănăstirii Frăsinei poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Ea se află într-un ansamblu de clădiri ce formează o cetate, ctitorit de Sfântul Ierarh Calinic.

Interdicția privind accesul femeilor a fost impusă de Episcopul Calinic, după o perioadă de doi ani de rugăciune pe Sfântul Munte Athos. Femeile sunt ținute la distanță de mănăstirea respectivă nu printr-un control riguros, ci prin legământ, pe care mulți îl consideră un blestem. Legământul a fost lăsat de Sfântul Ierarh Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, la data de 17 ianuarie 1867. A fost gravat pe o piatră așezată la doi kilometri de mănăstire.

„Acest sfânt locaş s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinţi monahi şi fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vieţuitori acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbavia şi tot felul de pedepse, şi iarăşi celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu şi a smereniei noastre şi să vină asupra lor tot fericitul bine”, spune legământul.

Așadar, există locuri în România unde femeile nu au voie să pună piciorul. Este vorba despre Mănăstirea Ponor, care este vestită pentru păstrarea regulilor străvechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`