Femeile, mai expuse la Alzheimer. Femeile sunt mai vulnerabile decât bărbații la boala Alzheimer, iar cercetătorii au studiat de ce exista această diferență între cele două sexe.
Diferențe de conectivitate cerebrală în funcție de sex
Cercetătorii de la Vanderbilt University Medical Center au analizat scanarea creierului a sute de bărbați și femei pentru a înțelege această diferență. Boala Alzheimer este cauzată în principal de răspândirea proteinelor numite „tau” în creier. Această proteină infectează celulele creierului, distrugându-le și provocând probleme de memorie.
Analizând scanerele, oamenii de știință au identificat o structură de rețea diferită de tau la bărbați și femei. Femeile ar avea o conectivitate mai bună între diferite regiuni ale creierului, comparativ cu bărbații. Proteina tau se poate dispersa mai rapid între regiunile creierului și crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Femeile, mai expuse la Alzheimer. Alți factori de risc pentru femei
La femei, alți factori de risc cresc probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer. Acest lucru este arătat într-un studiu al proiectului International Women Brain Project publicat în revista Nature în iulie 2018. Longevitatea femeilor în comparație cu bărbații este un alt factor de risc. În Franța, în medie, femeile trăiesc cu șase ani mai mult decât bărbații. Numărul femeilor cu boala Alzheimer la 70 de ani este de două ori mai mare decât al bărbaților.
Depresia este asociată și cu boala Alzheimer. Între 3 și 4 femei sunt afectate de depresie, comparativ cu doar doi bărbați. În sfârșit, menopauză și niveluri mai scăzute de estrogen sunt asociate cu debutul bolii. Prezența estrogenului are un efect protector și pozitiv pentru organism și mai ales asupra creierului. Odată ce aceste rate scad, boala Alzheimer este, prin urmare, mai probabil să se dezvolte.