Femeile însărcinate pot transmite coronavirus la fetus. Un mic studiu realizat în Italia a găsit dovezi care sugerează că, la femeile însărcinate, coronavirusul poate ajunge la făt.
Cercetătorii au examinat probe din diferite exemplare, cum ar fi laptele matern, placenta, tampoanele vaginale, lichidul amniotic și sângele cordonului ombilical, de la 31 de femei din trei spitale italiene în timpul focarului din martie și aprilie 2020, toate în al treilea trimestru. Ei au găsit semne ale virusului și anticorpilor pe toate probele – într-un tampon vaginal, o probă de lapte matern, o probă de placentă și în nouă probe de sânge de cordon.
Femeile însărcinate pot transmite coronavirus la fetus
După câteva săptămâni, oficiali de sănătate au asigurat publicul că transmisia verticală nu a fost posibilă, dar acest mic studiu adaugă mai multă greutate dovezilor care arată că opusul pare să fie adevărat.
„Studiul nostru arată că transmiterea verticală în utero de la mamă la copil de COVID-19 este într-adevăr posibila”, a declarat autorul studiului, Dr. Claudio Fenizia, specialist în imunologie la Universitatea din Milano, la o conferință medicală virtuală.
La începutul pandemiei, experții credeau că fătul nu poate fi infectat
A existat o perioadă în care femeilor li s-a spus că transmiterea verticală nu era posibilă, dar un nou studiu sugerează altceva.
Trei studii apărute în martie au sugerat, de asemenea, că femeile însărcinate ar putea infecta fătul în utero. Studiile au fost mici, cu dimensiuni de eșantion de șase copii și 33 de sugari. Niciunul dintre prunci nu a murit.
Studiile „îmi sugerează că virusul poate traversa placenta”, a declarat pentru STAT Sonja Rasmussen, medic pediatru și profesor la Universitatea din Florida.
O femeie însărcinată poate transmite la făt alte boli infecțioase, precum HIV și Zika.
Unul dintre copiii din studiu s-a născut cu COVID-19, au spus medicii
Copii nou-născuți au fost testați pentru coronavirus, iar în cazul unui copil, „există dovezi puternice care sugerează că nou-născutul s-a născut deja pozitiv, deoarece am găsit virusul în sângele cordonului ombilical și în placentă”, a spus Fenizia.
Doar doi dintre cei 31 de nou-născuți au fost pozitivi pentru COVID-19, ceea ce face infecția fetală relativ rară. Acei doi copii s-au recuperat insa rapid.
„În general, copiii au mult mai puține șanse de a avea un rezultat advers [COVID-19], cu excepția poate pentru nou-născuți”, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase.
Incertitudinea cu privire la virus face din sarcină o perspectivă înfricoșătoare
Cercetătorii încă nu știu multe despre ramificările de sănătate ale coronavirusului în timpul sarcinii, ceea ce face sarcina o perspectivă înfricoșătoare pentru multe femei.
Acest articol a fost publicat de Business Insider.