Prima pagină » Titlurile zilei » Femeile care aleg fertilizarea în vitro ajung în pragul disperării când se trezesc cu 2-3 copii în loc de unul singur. Doctorul nu informează corect, iar mamele merg la psihologi ca să poată trece peste. „Problema nu este la paciente, ci la medicul care se ocupă de această procedură” – FOTO

Femeile care aleg fertilizarea în vitro ajung în pragul disperării când se trezesc cu 2-3 copii în loc de unul singur. Doctorul nu informează corect, iar mamele merg la psihologi ca să poată trece peste. „Problema nu este la paciente, ci la medicul care se ocupă de această procedură” – FOTO

17 oct. 2023, 02:00, 10 ,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

Bucuria de a deveni mamă s-a transformat într-o adevărată provocare. După multe încercări eșuate de a rămâne gravide, mai multe femei au apelat la fertilizarea în vitro, însă au avut parte de surpriza vieții lor, acestea s-au crucit atunci când au văzut că în uter prind viață doi sau trei copii.

După fertilizarea în vitro mai multe mame au avut parte de surpriza vieții lor

Acest lucru se întâmplă frecvent și se pare că medicii poartă cea mai mare vină pentru că nu discută cu pacientele și nu le prezintă faptul că transferul mai multor embrioni nu crește rata de succes, ci vine la pachet cu o sarcină gemelară sau multiplă. Multe dintre acestea au avut nevoie de consiliere psihologică.

„Mamele aleg la procedura de fertilizare în vitro să transfere mai mulți embrioni pentru că își doresc o rată de succes mai mare, își doresc să fie sigure că rămân gravide. Noi, ca medici, ar trebui să le explicăm faptul că de cele mai multe ori se întâmplă să rămână gravide cu o sarcină multiplă. În momentul în care transferi doi sau trei embrioni nu crește rata de succes a sarcinii, ci rata de sarcină gemelară sau de tripleți. Dacă ai doi embrioni la fel de buni, compatibili și comparabili, și condițiile din uter sunt bune, șansele să obții o sarcină gemelară sunt mai mari decât să obții o singură sarcină.

Pacienta trebuie să cunoască aceste riscuri, inclusiv riscurile la care se expune în momentul în care s-au prins amândoi. Când lucrurile încep cu doi, viitoarea mamă trebuie să fie pregătită dinainte, pentru că sunt riscuri mai mari. Începând cu nașterea prematură și cu avortul spontan. Nașterea prematură înseamnă 24 de săptămâni, ceea ce reprezintă limita dintre avort și naștere. Ele apelează la fertilizarea în vitro pentru că vor să fie sigure că obțin sarcina. Problema nu este la ele, ci la medicul care se ocupă de această procedură. Trebuie să încurajăm transferul unui singur embrion, nu a mai mulți, pentru că ne creștem implicit riscurile de naștere prematură, de complicații.

Nu trebuie să încercăm noi, în laborator, să facem aceste sarcini gemelare sau multiple, doar dacă natura hotărăște ca în uterul respectiv să fie doi. În momentul în care se poate alege transferul unui embrion, doi sau trei, cred că ar trebui să se discute intens cu pacienta și să se recomande transferul unui singur embrion”, declară dr. Gabriela Lunguleac, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași s-au născut, de la început anului 2023, 63 de perechi de gemeni și un set de tripleți. Cele mai multe dintre acestea s-au realizat prin fertilizare în vitro și au venit la pachet cu complicații și riscuri care au pus la grea încercare medicii.

„Sunt sarcini care se obțin prin transferul mai multor embrioni, acestea se numesc sarcini gemelare sau multiple. Există o pondere mai mare de sarcini multiple obținute prin fertilizare în vitro, de aproximativ 30 la sută. Astfel de nașteri sunt variante a sarcinilor naturale, obținute în urma fecundării a două ovocite separate sau prin fecundarea unui singur ou și spliarea lui.

În ultimii ani, pentru fertilizarea în vitro se recomandă transferul unui singur embrion de ziua cinci, astfel încât rata sarcinilor multiple sau gemelare a scăzut. Este un deziderat care ar trebui respectat în orice țară care face această procedură, din cauza faptului că, atunci când transferi mai mult de un embrion, șansele să se prindă mai mult de unul cresc exponențial. Astfel crește și necesarul de îngrijiri speciale a sarcinii, crește rata de naștere prematură și de complicații.

Mai mult decât atât, nou-născuții vor avea o greutate suboptimală, cu tulburări de adaptare. Există un teren sensibil al micuților, pentru că ei nu au imunitate, în special atunci când vine vorba despre plămâni, funcții respiratorii”, transmite dr. Gabriela Lunguleac.

Sarcinile gemelare, văzute prin ochii unui medic ginecolog

Cea mai mare problemă este faptul că mamele care trec printr-o sarcină gemelară sau multiplă suferă de tulburări depresive majore, fiind supuse unor riscuri mari și spitalizări lungi.

„Foarte important este faptul că aceste paciente au tot felul de tulburări depresive, emoționale, frecvente pe timpul sarcinii, pentru că au durată de spitalizare mai lungă care se prelungește și postnatal. Necesarul de îngrijire a nou-născutului este mult mai lung.

Atunci, din diverse cauze, mamele trebuie să stea internate măcar o săptămână. Am avut cazuri în care pacienta a stat internată chiar și două luni. Este un circuit mai greu de dus pentru ele, cu o evoluție dificilă, ceea ce le încarcă emoțional, din acest motiv, cele mai multe dintre ele au nevoie de consiliere psihologică. De cele mai multe ori, nașterile se realizează prin operație cezariană, pentru că feții se află în poziții oblige, longitudinale sau pelviană. Complicațiile sunt legate de hemoragiile intrapartum.

Uterul este distins ca pentru doi, două placente, doi feți, cantitate de lichid dublă, în teorie, totul este ori doi, atunci când uterul se golește, hemoragia este mai semnificativă”, adaugă dr. Gabriela Lunguleac, în legătură cu fertilizarea în vitro. Fertilitatea este o problemă care afectează 1 din 5 cupluri la nivel mondial.

În România, pentru a încuraja natalitatea, statul acordă un ajutor financiar prin Programul național FIV 2022-2023 de susținere a cuplurilor și a persoanelor sigure de a deveni părinți.

Comentarii
  • 🥸 Un medic urât și cu nigei poate fi tatăl copilului tău. Atenție sporită la aceste proceduri de fertilizare in vitro

    🥰Un medic ginecolog din Olanda și-a folosit propria spermă în cel puțin 21 de cazuri în care a oferit tratamente de fertilitate pentru paciente are își doreau să devină mame , potrivit unei investigații citate de The Guardian. Cuplurile tratate de doctor se așteptau să primească probele unor donatori anonimi și nu au fost niciodată informate cine este cu adevărat tatăl biologic al copiilor.

    Beek s-ar putea să aibă mult mai mulți copii, decât cei 21 depistați.

    🥰Înainte de Beek, s-a descoperit că alți doi ginecologi își foloseau propriul material seminal în timpul tratamentelor.

    🥰Un medic belgian a devenit tată pentru 71 de copii
    ………….
    Asemenea cazuri există și in Iași. Am o vecină care a apelat la fertilizare in vitro. Surpriză, copilul seamănă cu medicul care s-a ocupat de procedură( mic, cu chelie si are ochelari. Incă o particularitate care confirmă acest aspect: copilul are mulți nigei pe corp, exact ca ” donatorul”).

    Mare grijă când apelați la așa ceva, nu vă jucați ! Intrebați de unde vin „semințele” si clinica respectivă să vă acorde despăgubiri dacă dați naștere la un ” ciclop” care seamănă cu medicul sau asistentul / infirmierul medical.

  • Așadar, sunt proaste pe lumea asta care ar fi făcut orice să aibă măcar un copil, dar daca nasc mai mulți copii, după ani lungi de așteptare și tratament, se crizează și au nevoie de tratament…
    Bun așa, idioatelor. Va trec că exemplu pe lista „și eu sunt prost, dar când îi văd pe ceilalți, parcă prind curaj”

  • Daca seamana cu doctorul macar o iesi destept.
    Dar daca seamana cu….ala de da cu matura de la salubris ?Sa nu mai zic de altii fara carte si fara creier, ca s-au dus si aia sa dea samanta

  • Problema e ca nu fac copii cat sunt tinere. Le apuca dorul de copii pe la 30+, cand e tarziu, sau chiar prea tarziu. La 30 de ani, sansa lunara de a ramane insarcinata este de 20% si scade cu fiecare an. La 35 de ani, sansa lunara este in jur de 5%.

  • @Sandu Bellu

    Potoleste-te, vita. Titlul era tocmai pentru boi ca tine care reacționează la orice. Nu se crizeaza nimeni, cu excepția ma-tii care-și acum regreta ca s-a făcut muci de la alcool medicinal si s-a ales cu tine.

  • Când mergeți la clinică, e bine să cereți istoricul donatorulyi, de preferat să fie din țările nordice: norvegia , suedia, etc…sunt înalți, frumoși și deștepți! Nu vă lăsați pe mâna personalului medical, cereți referințe,etc!

    E o vorbă strămoșească:
    Succes și beliți ochii ca să nu beliți altceva🥳…de exemplu copilul rezultat din insem. vitro poate arăta așa🤓 sau așa😳 sau 🤒…sau așa 🌚…sau așa👹

  • Aceasta procedura nu este una plăcută lui Dumnezeu.
    Dacă e sa fie va fi, dacă nu, înseamnă ca așa e m bine pt acea familie. Și noi am așteptat ani, și, când nu ne mai așteptam a venit cel mai frumos dar care ne bucură zi de zi. Sau am mai auzit cazuri în care după ce au adoptat un copil , au avut și ei, Dumnezeu văzând jertfa și mila lor le a dăruit și lor…

  • Problema e la medic. Iar medicul este rezultatul direct al școlii medicale românești. Școală grila, medici grila.

  • 💥 Mare atenție la bolile genetice

    Da, ce spun oamenii e adevărat. Sunt probleme cu fertilizarea in vitro. Probleme mari!

    Verișoara mea a făcut fertilizare în vitro sau cum s-o chema și are numai probleme cu copilașul: Sindromul Wolf-Hirschhorn.
    Boală fără leac, s-a mutat acum ceva ani in Belgia ca să amelioreze din durerile copilului. Doctorii de la noi se uitau ca mâțele-n calendar, habar nu aveau că e o boală genetică fără tămăduire.
    In urma investigațiilor medicale efectuate in UE(in decursul anilor )s-a ajuns la concluzia că „donatorul anonim” era vinovatul, el mai avea rude bolnave de această maladie (Sindromul Wolf-Hirschhorn)
    Concluzia e tristă, cereți toate datele despre donator, chiar și istoricul medical, altfel copilașul dvs se poate naște cu o boală genetică( nu sunt tratabile).

  • Foarte adevarat,grila iese :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 ianuarie 2025
14 ianuarie 2025