Prima pagină » Sanatate » Femeie bipolară. Cum să ameliorezi la domiciliu simptomele tulburării

Femeie bipolară. Cum să ameliorezi la domiciliu simptomele tulburării

26 ian. 2023, 10:56,
în Sanatate

O femeie bipolară are anumite caracteristici. În special, predominanța fazei depresive este mai frecventă. Faza agresivă este ușoară până la moderată, iar mânia în toată regula este rară. O altă diferență la femei este schimbarea mai rapidă a fazelor. Se crede că această diferență se datorează fluctuațiilor periodice ale nivelului hormonilor sexuali feminini.

Sarcina poate afecta evoluția tulburării bipolare în diferite moduri. Starea unor femei se stabilizează. Alții, pe de altă parte, dezvoltă o depresie severă. În unele cazuri, în timpul sarcinii sau după naștere, femeile se confruntă cu primul lor episod depresiv. Tulburarea bipolară este însoțită de fluctuații emoționale severe. Stările de spirit ridicate și scăzute sunt însoțite de schimbări semnificative în ceea ce privește activitatea, energia, nevoia de somn și comportamentul.

Femeie bipolară. Cum influențează sarcina manifestarea unei astfel de deviații

O altă problemă gravă este necesitatea de a lua litiu în timpul sarcinii. Pe de o parte, este recomandabil să renunțați la orice medicament în acest moment. Pe de altă parte, retragerea stabilizatorilor de dispoziție poate afecta negativ starea psihică a mamei.

Însă, de aceasta depind atât dezvoltarea intrauterină normală a fătului, cât și respectarea de către copil a regimului necesar după naștere. În plus, femeile cu tulburare bipolară au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta depresie postpartum.

Având în vedere cele de mai sus, decizia de a lua litiu ar trebui să fie efectuată doar de un specialist, psihiatru sau psihoterapeut. În astfel de cazuri, este recomandabil să planificați o sarcină și să anunțați în prealabil medicul despre intențiile dumneavoastră, astfel încât acesta să poată alege din timp un regim de tratament. În acest fel, riscul de tulburări de dezvoltare la făt și riscul de exacerbare a bolii la mamă pot fi reduse la minimum.

Perioada de premenopauză influențează dispoziția unei femei. Cum poți depăși starea de iritare

Perioada de premenopauză și debutul menopauzei sunt însoțite de schimbări de dispoziție la orice femeie. Femeile cu tulburare bipolară se confruntă cu o creștere a simptomelor în această perioadă. Nu este neobișnuit să apară și o depresie profundă.

Pentru a preveni această evoluție, se prescrie un tratament cuprinzător, care include terapia de substituție hormonală și tratamentul medicamentos pentru BAR în combinație cu psihoterapia.

Administrarea de stabilizatori ai dispoziției poate afecta sistemul reproducător la femei. În special, printre efectele secundare ale litiului se numără sindromul ovarelor polichistice. Aceasta este o afecțiune care este însoțită de o schimbare drastică a fondului hormonal și care, la rândul său, poate provoca dezvoltarea infertilității și o serie de alte boli.

Ce efecte are litiul asupra stării unei femei. Recomandările medicilor

Prin urmare, toate femeile care primesc litiu ar trebui să își monitorizeze ciclul menstrual și să viziteze în mod regulat un ginecolog. În același timp, nu trebuie să refuzați terapia medicamentoasă pentru BAR de teama complicațiilor sexuale.

Medicamentele reprezintă în prezent pilonul principal al tratamentului pentru tulburarea bipolară. Acestea vă permit să eliminați manifestările bolii, să duceți o viață normală și plină. Adică să lucrați, să construiți relații pe termen lung și să vă căsătoriți.

O femeie bipolară suferă de fapt de o tulburare psihică cu alternanță de stări afective, faze. Aceasta trece prin stări maniacale, hipomaniacale, depresive, subdepresive și emoții mixte. De fapt, în tulburarea bipolară, în timpul unui episod maniacal, simptomele sunt opuse celor depresive. Astfel, persoana doarme puțin și se simte trează dimineața, adică funcționează la un nivel foarte ridicat de energie cu mai puțin somn decât de obicei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *