Autoritățile dâmbovițene au efectuat miercuri, 13 ianuarie 2021, două percheziții domiciliare în Târgoviște, județul Dâmbovița. Acțiunea a avut loc la o persoană bănuită de înșelăciune și exercitarea fără drept a unei profesii sau activități. Pe baza unor acte false, aceasta ar fi fost angajată la o unitate spitalicească.
Conform unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române, persoana vizată este bănuită de inducerea și menținerea în eroare a unei instituții medicale, prin depunerea la dosarul de angajare a unei diplome de licență falsificate, în baza căreia și-ar fi exercitat profesia de psiholog, în perioada anilor 1999-2019.
Femeia, în vârstă de 46 de ani, a lucrat în intervalul 1999-2019 la Spitalul Judetean Târgoviște. În urmă cu 2 ani si-a depus demisia. Ulterior, a urmat cursurile unei facultăți private timp de 2 ani, unde nu a promovat unele examene și a fost exmatriculată. Diploma de licență falsificată era atestată de Universitatea Hyperion, Facultatea de Psihologie și Sociologie București, transmit unele surse.
De asemenea, falsul psiholog avea falsificat și un atestat de liberă practică în calitate de psiholog. În urma unor verificări, femeia nu figurează la Colegiul Medicilor ca psiholog.
Mai mult decât atât, în baza unui atestat de liberă practică falsificat, persoana bănuită ar fi fost desemnată, prin decizii ale conducerii spitalului, să facă parte și din comisiile de expertiză medico-legală psihiatrică constituite la nivelul unității.
A făcut 2 ani de facultate de unde a fost exmatriculată pentru că nu a promovat examenele
Autoritățile competente precizează faptul că aceasta ar fi evaluat astfel cognitiv și neuropsihic toți pacienții unității spitalicești, personalitatea și mecanismele de adaptare ale acestora, gradul de discernământ, ar fi acordat asistență de specialitate și ar fi completat nu mai puțin de 1.381 de fișe de observație/evaluare, doar în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2018.
”Prin exercitarea în mod ilegal a profesiei de psiholog (atât ca angajat al spitalului, cât și prin participarea în cadrul comisiilor de specialitate), s-ar fi produs un prejudiciu instituției angajatoare de 367.990 de lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate, parțial, pentru perioada 2011-2019. Prejudiciul va fi calculat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză”, se arată în comunicatul poliției.
Persoana cercetată va fi condusă la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru desfășurarea activităților de urmărire penală.
Fals chirurg ce a făcut închisoare în 3 ţări
Un fals chirurg, Matteo Poliţi, a fost arestat anul trecut. Individul este acuzat că ar fi săvârşit infraciunile de înşelăciune şi practicarea fără drept a unei meserii. Acesta, adus în fața magistraţilor a negat vehement acuzaţiile, ci a afirmat că a fost un medic excepţional. Potrivit unor documente, falsul medic italian are doar 8 clase şi a făcut închisoare în trei ţări, printre care şi în Londra.
„Trebuie lămurit foarte clar cum a ajuns acest om să opereze într-o clinică: cine i-a dat parafa şi în baza căror diplome. Toate aceste lucruri eu voi cere să fie dezvăluite (…). Nu cred că omul acesta este singurul vinovat. Nu înseamnă că am spus că este nevinovat, dar aş vrea ca în urma acestui scandal să se facă cât de multă curăţenie se poate face şi în sistemul medical întrucât, iată, întrebarea pe care o puneam în urmă cu câteva zile a prins fruct: exista şi alţi medici în toată ţara care practica medicina fără să aibă dreptul”, a spus avocatul Daniel Ionaşcu.