Prima pagină » Titlurile zilei » Femeia din Iași care a trăit aproape toată viața printre copaci și flori. A reușit să cloneze până și Teiul lui Eminescu – FOTO

Femeia din Iași care a trăit aproape toată viața printre copaci și flori. A reușit să cloneze până și Teiul lui Eminescu – FOTO

30 sept. 2023, 02:00, 3 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

O femeie din Iași a reușit să cloneze Teiul lui Eminescu. Doina Aniței are 60 de ani și este cel mai vechi angajat al Grădinii Botanice din Iași, dar și cel mai experimentat. Are o vechime de 42 de ani, iar în momentul actual îngrijește plantele utile și se ocupă cu expoziția anuală de ardei iuți

Imediat cum s-a angajat a realizat un lucru important. Alături de biologul dr. Corneliu Tăbăcaru, a planat drajoni proveniți din Teiul lui Eminescu. Acum, cei interesați pot vedea clonele unui important și cunoscut obiectiv turistic din Iași.

Cea mai veche angajată a Grădinii Botanice din Iași a reușit să cloneze Teiul lui Eminescu

o poză cu clona teiului lui Mihai Eminescu

Femeia a plantat clonele teiului lui Mihai Eminescu în anul 1981

Doina Aniței s-a angajat la Grădina Botanică din Iași la vârsta de 18 ani, imediat cum a finalizat studiile liceale. În 1981 a realizat un lucru important pentru această instituție, a plantat doi drajoni proveniți din rădăcini ale Teiului lui Eminescu din Parcul Copou, care aparține speciei Tilia tomentosa Moench (tei argintiu, tei alb).

Teiul lui Eminescu este un simbol al orașului Iași, iar vechimea sa este de aproximativ 540 de ani. Ieșenii pot vedea clonele acestuia în Grădina Botanică, tei care au ajuns la o înălțime de aproximativ 15 m.

„În anul 1981, biologul dr. Corneliu Tăbăcaru, împreună cu peisagistul Doina Aniței au plantat, chiar în Grădina Botanică, drajoni proveniți din Teiul lui Eminescu. Doina este cel mai vechi angajat al nostru, dar și cel mai experimentat. Are o vechime de 42 de ani și s-a angajat imediat cum a terminat liceu. Acum, ieșenii pot vedea urmașii Teiului lui Eminescu, iar contribuția este una esențială. Acum suntem căutați de ambasade, iar până acum am trimis aceste clone ale teiului în Olanda și Viena, iar acum și Ambasada României la Praga dorește această clonă”, declară directorul Grădinii Botanice, prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Doina Aniței: „O să îmi fie foarte greu când o să mă despart de acest loc”

 o poză cu o pancartă

Acum aceștia au ajuns la o înălțime de aproximativ 15 metri

Cea mai veche angajată a Grădinii Botanice din Iași urmează să iasă la pensie în câțiva ani, însă se gândește cu tristețe la aceste momente. Femeia spune că îi va fi destul de greu să se despartă de locul care face parte din viața ei.

„M-am angajat ca peisagist la Grădina Botanică imediat cum am terminat liceul, de la vârsta de 18 ani. De atunci au trecut 42 de ani și mă gândesc cu tristețe la momentul când nu o să mai lucrez aici. Imediat cum am început să lucrez aici am avut ocazia să plantez drajoni proveniți din Teiul lui Eminescu. Asta s-a întâmplat în anul 1981 și mă bucur foarte tare când văd cât au crescut”, spune peisagistul Doina Aniței.

Deși a primit propuneri de la alți angajatori, nici măcar nu s-a gândit să se despartă de locul unde și-a făcut un portofoliu vast de amintiri plăcute.

„De-a lungul anilor am avut ocazia să plec, mi s-a propus să lucrez în alte locuri, dar am preferat să continui aici. În momentul de față lucrez cu plantele utile și mă ocup cu expoziția de ardei, care a pornit în anul 2009. O să îmi fie foarte greu când o să mă despart de acest loc, pentru că este o bună parte din viața mea”, adaugă ieșeanca ce a reușit să cloneze Teiul lui Eminescu, Doina Aniței.

Comentarii
  • Ticu Leontescu

    Cu tot respectul, totuși, „Teiul lui Eminescu” din Parcul Copou nu are nici pe departe vârsta de 540 de ani! Este o cifră umflată(pare că ne jucăm cu ani, scoțându-i din… burtă)! Exact nu știe nimeni câți ani are secularul, legendarul tei. Doar estimativ am putea să-i oferim undeva între 300-350 de ani. Peste încă 150 de ani, vor putea specialiștii, urmașii-urmașilor noștri, să aproximeze pretinsa lui vârstă de azi! Până atunci, să-i urăm faimosului Tei la mulți ani, prețuindu-l și protejându-l. Vorba poetului al cărui nume de botez îl poartă: Teiule, „la trecutu-ți mare, mare viitor”, amin.

  • Cred ca ar trebui plantati cateva clone chiar langa teiul lui Eminescu. E usor de inteles de ce.

  • amin si eu ma anin

    mai bine l-ati clona pe Eminescu, amin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 ianuarie 2025
08 ianuarie 2025