Prima pagină » Local » Femeia care a ucis un preot francez, ieșeanca Luminița Zamfira Solcan, ar putea fi pusă în libertate!

Femeia care a ucis un preot francez, ieșeanca Luminița Zamfira Solcan, ar putea fi pusă în libertate!

17 feb. 2022, 08:30,
Iustina Groza în Local

Pe data de 4 martie 2022, Judecătoria Iași va decide dacă o va pune în libertate sau va menține internarea medicală a femeii care a ucis un preot francez, ieșeanca Luminiței Zamfira Solcan.

Ieșeanca în vârstă de 52 de ani va primi o decizie din partea judecătorilor pe data de 4 martie 2022. Magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi vor avea în vedere dacă aceasta va fi pusă în libertate ori va rămâne internată într-un spital de psihiatrie.

Femeia în vârstă de 52 de ani suferă de schizofrenie paranoidă și, în vara anului 2005, l-a ucis prin înjunghiere pe liderul comunității religioase Taizé. Preotul a murit pe loc, iar specialiștii au constatat că Luminița Zamfira Solcan nu a avut discernământ în momentul comiterii crimei.

Luminita Zamfira Solcan, asezata pe o targa si fotografiata prin geamul unui automobil

Mama acuzatei a formulat o cerere prin care fiica ei să fie transferată într-un spital din județul Iași

Ce decizii sunt așteptate pentru Luminița Zamfira Solcan

Judecătoria Iași va decide pe 4 martie 2022 dacă o va pune în libertate sau va menține internarea medicală a Luminiței Zamfira Solcan. Ieșeanca în vârstă de 52 de ani a fost acuzată de uciderea liderului spiritual al comunității religioase Taizé, preotul Roger. Comunitatea Taizé este o comunitate monastică creștină de bărbați din Franța, inițiată de preotul Roger în anul 1940.

La 16 august 2005, Poliția franceză a fost chemată să intervină în urma unui incident tragic. Liderul spiritual al comunității religioase Taizé, preotul Roger, a murit imediat ce a fost atacat prin înjunghiere de ieșeanca Luminița Zamfira Solcan. Până ce au preluat-o oamenii legii, femeia a fost imobilizată de martori. Totul s-a petrecut în timpul unei slujbe de seară, la care erau prezenți peste 2.000 de credincioși.

preotul francez Roger discutand cu Maica Tereza

Comunitatea Taizé este o comunitate monastică creștină de bărbați, inițiată de preotul francez Roger în anul 1940

Doi ani mai târziu, în 2007, Curtea de Apel Mâcon a constatat că acuzata nu a avut discernământ în momentul comiterii faptei. În acest sens, expertizele medico-legale au arătat că Luminița Zamfira Solcan suferă de o tulburare neuropsihică gravă: schizofrenie paranoidă. Având în vedere tipul de diagnostic primit, femeii i-a fost dispusă internarea într-un spital de psihiatrie din Franța. În anul 2011, mama acuzatei a formulat o cerere prin care fiica ei să fie transferată într-un centru de tratare a bolilor mintale din județul Iași.

mana unei persoane la care sunt atasate cateva dispozitive medicale

Ieșeanca a fost înjunghiată de 17 ori de către colega sa de cameră

Cazul ieșencei a ajuns și pe masa magistraţilor de la CEDO

Cererea de transfer prin care mama Luminiței Zamfira Solcan a reușit să își aducă fiica înapoi în România a fost consecința unui episod crunt. În spitalul francez în care era internată, acuzata Luminița Zamfira Solcan a fost înjunghiată de 17 ori de către colega sa de cameră. Pacienta care a atacat-o fusese internată cu o săptămână în urmă în instituția medicală. Colega de cameră a Luminiței Zamfira Solcan, o femeie în vârstă de 40 de ani, s-ar fi prezentat singură şi de bunăvoie la internare. Ieșeanca a scăpat cu viață și a fost adusă în România.

lumanari care ard intr-un spatiu intunecat

Luminița Zamfira Solcan a dat Statul Român în judecată fiindcă i-ar fi fost interzisă participarea la înmormântarea propriei mame

După ce a fost internată în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri, din județul Iași, în anul 2014, Luminița Zamfira Solcan a dat Statul Român în judecată fiindcă i-ar fi fost încălcate drepturile. Motivul care a stat la baza acțiunii formulate a fost acela că ieșencei i s-a interzis să participe la înmormântarea propriei mame.

În anul 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Statul Român să îi achite reclamantei daune morale în valoare de 6.000 de euro. Cotidianul BZI a detaliat într-o ediție anterioară situația petrecută în anul 2014.

Deși starea medicală a acuzatei a fost re-evaluată de specialiști mai mulți ani la rând, rămâne de văzut ce vor decide judecătorii ieșeni pe data de 4 martie 2022, dacă Luminița Zamfira Solcan va fi pusă în libertate sau i se va menține internarea medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *