Gospodinele pregătesc mai multe feluri de mâncare de post pentru pomană. Printre acestea se numără mâncărurile tradiționale. O pomană este în primul rând un omagiu adus memoriei și dragostei pentru persoană plecată în ceruri.
Oferirea unei astfel de pomană trebuie însoțită de o lumânare aprinsă și citirea unei rugăciune către Maica Domnului sau a unui Sfânt. În zilele de post, mâncarea pentru pomană trebuie să fie oferită conform regulilor parastasului. De cele mai multe ori, la praznic sunt pregătite sarmalele de post, plăcintele, salate și diverse prăjituri de post.
Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de parastas
Cu siguranță, mâncarea pentru parastas trebuie preparată și în conformitate cu sezonul. În cazul în care praznicul este făcut în perioada Sărbătorilor Pascale de pe masă nu trebuie să lipsească pasca de post. Însă, ouăle încondeiate nu trebuie să fie prezente pe masa de parastas, acestea nu sunt alimente de post.
Astfel, unul dintre preparatele pregătite de bunica pentru pomană erau clătitele fără ou pe apă și pâinea de casă. Pe masa de parastas nu trebuie să fie prezente carnea și brioșele cu cremă. Masa memorială este una de pomană, fiind făcută în memoria persoanei iubite care a plecat.
De asemenea, bunica mereu pregătea coliva pentru masa de parastas. Acesta simbolizează eternitatea și renașterea. Așa cum boabele germinează când sunt în pământ, așa și decedatul își găsește o nouă viață în cea de apoi. În memoria unei persoane dragi, bunica decora grâul. Ea folosea adesea fructe uscate sau bomboane.
Clătitele erau nelipsite de pe masa de la parastas la fel ca și negresa de post. În zilele de post, bunica le prepara fără ouă, în apă de orez sau cu apă minerală. Dacă acestea erau pregătite cu apă minerală, acestea erau mai aerisite, cu mici găuri. Bunica le servea mereu cu miere. Mierea servită cu clătite și terci simbolizează pacea spirituală.
Alte feluri de mâncare de post pentru pomană: Ce mai pregătea bunica pentru praznic
Bunica obișnuia să includă în meniu și supa de varză fără carne, salate din legume, produse de patiserie fără ouă și o varietate de plăcinte cu ciuperci. De asemenea, uneori ea pregătea fasole, pe care le servea cu murături de casă. Doar în anumite zile, de exemplu, de Buna Vestire, sâmbăta lui Lazăr și de de Schimbarea la Față, bunica spunea că este permis să pună pe masa memorială preparate din pește.
Bunica mereu spunea că atunci când trebuie să pregătești gustări pentru o masa de parastas în post, ar trebui să acorzi prioritate alimentelor simple și mâncărurilor tradiționale. Cele mai indicate, conform bunicii sunt castraveți murați, roșiile și ciupercile marinate. Dacă era toamna, bunica prepara și feluri de mâncare din dovleac și vinete. Nelipsită era și varza murată cu merișoare și plăcintele cu umplutură de cartofi cu ceapă, varză sau ciuperci.
În perioada de post, felurile de mâncare de post pentru pomană se prepară fără carne și ouă. Este strict interzis să adăugi smântână sau maioneză în preparate. De asemenea, este indicat să folosești ulei vegetal, iar pentru salate, sosuri pe bază de bulion de legume sau sos de soia. Se recomandă să acorzi mai mult atenție mâncărurilor care nu necesită mult timp pentru gătit.