Analistul, jurnalistul şi profilerul H. D. Hartmann, a abordat în Platoul BZI LIVE astăzi, 20 mai 2022, subiectul fierbinte al acestor zile și anume prietenia dintre Federația Rusă și China.
H. D. Hartmann despre cum Federația Rusă și China își apără interesele comune
Fiind întrebat despre ce s-ar putea ascunde în spatele acestei legături apropiate dintre Federația Rusă și China, ce a făcut o lume întreagă să stea cu ochii și urechile ciulite chiar și la cea mai mică adiere, analistul, jurnalistul și profilerul H. D. Hartmann a precizat faptul că această prietenie nu este un lucru nou, apărut după izbucnirea războiului din Ucraina, ce este o relație construită strtegic în timp.
„Relaţiile dintre China şi Rusia sunt apropiate de foarte mult timp. Orice stat are bucăţi de piaţă din China. Noi nu vem aşa ceva, am lăsat piaţa liberă, am distrus producătorii romani. Dar china nu a făcut acest lucru. China are acces nelimitat la piaţa Rusiei.
Puţin ştia că se afla la momentul de inflexiune. Şi atunci el a cerut să poată să echlibreze pierderile, ştia că occidentul os a înceapă cu sancţiuni. ştia că va pierde acest război, aşa cum ştia că va pierde şi războiul mediatic, cultural. Nu i-a interesat. rusia a fost obligată să intervină. nu justifica războiul, dar asta era situaţia în decembrie. Când în februarie s-au întâlnit lideriul Rusiei cu cel al Chinei, relaţiile erau excepţionale.La Mariupol a fost o luptă totală, care s-a încheiat practic cu predarea soldaţilor ucraineni. Sunt o mie. Liderii nu s-au predat, ei nici nu au cum. Ei făceau parte din miliţiile din 2014 , 2015 care strigau că ruşii şi musulmanii trebuie ucişi.
China, linia roşie nu a trecut-o. Ce ar fi aşteptat America, să urle la China că ajută Rusia?
Relaţia fiind foarte bună, rusia nu a avut nevoie de tehnologie militară.Aceste pierderi impuse de sancţiuni vor fi compensate în 2-3 ani. Dar preţurile la grâne nu vor fi compensate. anul ăsta, ucraina da grâul pe care l-a produs sub autoritatea ei.
E plină dunărea acum, de şlepuri de grâne. Alea sunt grâne ucrainene. Dar la anul nu vor compensa europenii cu grâu, pentru că grâul ăla nu va mai veni. Se va duce în China”, a precizat analistul.
Finlanda nu va mai primi gaz de la ruși
H. D. Hartmann atrage atenția asupra două lucruri importante. În primul rând, Ungaria nu este pro-rusă și în al doilea, mai trebuie gândită puțin această propagandă a decuplării imediate de gazul rusesc.
„Pe frontul de est câştigul net se află în războiul economic. Mariupol a căzut acum 4 săptămâni. În planul războiului economic. Rusia va tăia gazul Finlandei pentru că refuză să plătească în ruble. Conform decretului lui Vladimir Putin, cine nu plăteşte în ruble nu va avea gaz. Gazul Finlandei este format doar pe gazul rusesc. Decuplarea de petrolul rusesc va însemna moartea economică. Finlanda va trebui să explice populaţiei sale cum nu vor apă caldă, căldură, căldură, benzina de la iarnă. Una este să iau gaz în lumea arabă şi alta e să faci o confunzie totală pe care politicienii o fac. Una e să am un depozit în care să vină petrolul de la arabi şi alta e să am industria care îmi dă benzină pe alt petrol. Confuziile voite pe care le face elita europeană sunt confuzii care devin criminale.
Nu am cum să procesez, să rafinez un alt tip de petrol în afară de cel pentru structura ţării respective. Ungaria a spus că are toată industria petrolului sau pe petrol rusesc. Astfel nu poate fi procesat un alt tip de petrol. Lumea trebuie să asculte Ungaria. Toată instalaţia europeană este conectată la tipul de gaz rusesc. Nimeni nu a explicat popoarelor că nu poţi face tranziţie de pe o zi pe alta. Ţevile din Germania nu sunt pregătite să primească alt tip de gaz. Germania susţine că trebuie să aibă în continuare gaz rusesc pentru că nu are interconectoare pentru alt tip. Este o problemă fundamentală economică creată de propagandă. Vom vedea de unde îşi va lua gazul Finlanda.
Suedia de unde e ea? De la interconectorul german. Între Suedia şi Finlanda au fost relaţii extrem de reci şi grave. Nu au avut pace, nu au relaţii de bună vecinătate. Suedia este cuplată de Germania. Nicolae Ciucă a anunţat că vom avea gaz în 2026-2027 din perimetrul românesc care a plătit pentru gazele ei un milion. Ruşii ne vor lăsa cu adevărat să exploatăm gazele din perimetrul meu? Cum vom exploata dacă rusul spune că nu?”, a declarat analistul H. D. Hartmann.
Reamintim că analistul, jurnalistul şi profilerul H. D. Hartmann a fost invitat în cadrul unei noi emisiuni-dialog BZI LIVE plecând de la subiectele controversate ale momentului și anume războiul din Ucraina.