Prima pagină » Sanatate » Febra și durerile de burtă la copii: Din ce cauze apar și cum pot fi combătute

Febra și durerile de burtă la copii: Din ce cauze apar și cum pot fi combătute

23 feb. 2022, 10:56,
BZI.ro, în Sanatate

Febra și durerile de burtă sunt simptome des întâlnite la copii. Acestea pot apărea pe fondul mai multor afecțiuni, însă cele mai frecvente sunt constipația, gastroenterita sau apendicita.

Potrivit studiilor recente, aproximativ 10-15% dintre copiii cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani acuză săptămânal dureri abdominale. Acestea pot fi acute (cu debut brusc) sau cronice (care se manifestă pe termen lung). Copiii cu dureri acute suferă, de regulă, de apendicită, gastroenterită sau constipație. Atunci când durerile sunt însoțite și de alte simptome, precum febră, greață sau vărsături, este necesar să luați măsuri și să duceți copilul la un consult de specialitate. Medicul pediatru este în măsură să stabilească exact cauza și să îi recomande copilului un tratament adecvat.

un copil în tricou roșu și durere de burtă

Copiii cu dureri acute suferă, de regulă, de apendicită, gastroenterită sau constipație.

Tratament la domiciliu pentru febra și durerile de burtă la copii

Dacă simptomele sunt ușoare, copiii pot fi tratați la domiciliu. În primul rând, este recomandat repausul la pat. Copilul își găsește singur o poziție în care durerea este suportabilă sau poate fi ajutat de părinți.

De asemenea, o dietă echilibrată este de mare ajutor, atunci când copilul se confruntă cu dureri și cu febră ușoară. Este necesar ca cel mic să consume orez (gătit cu sare și servit cu carne slabă fiartă, brânză prospătă de vaci, telemea sau legume – dovlecei sau morcovi), paste (macaroane cu brânză), brânză proaspătă de vaci, telemea, carne slabă ( de pui sau de vită, fiartă sau la grătar), supe de legume (în ea să nu se regăsească roșii, broccoli sau cartofi, ci ar trebui să conțină morcovi, dovlecei, păstârnac, țelină, cu pătrunjel și sare), piureuri de legume (morcov sau dovlecel), legume la aburi (să nu fie incluse aici broccoli, ardei, mazăre, fasole, legume cu frunze verzi- oricare dintre acestea pot cauza gaze și balonări), banană, mere coapte, afine uscate, grisine simple, biscuiți simpli (sărați sau dulci), sticks-uri, covrigei. Aceste alimente îl pot ajuta pe copil să se refacă mai repede.

În cazul în care nu dorește să mănânce nimic, micuțul nu trebuie forțat. Important este să bea cât mai multe lichide, pentru o hidratare optimă. Acestea vor ajuta și la scăderea febrei, dar și la ameliorarea durerilor abdominale. Excelente sunt apa plată, ceaiul de mentă și zeama de orez.

În cazul în care durerea nu cedează, pot fi administrate și medicamente antipiretice sau analgezice, însă doar cu recomandarea medicului.

o fetiță cu febră și un termometru

Dacă simptomele sunt ușoare, copiii pot fi tratați la domiciliu.

Alte remedii pentru febra și durerea de burtă la copii

Cele mai bune remedii pentru combaterea febrei și a durerilor abdominale la copii sunt ceaiurile din plante. Acestea mențin hidratarea, diminuează durerile și scad febra.

Un ceai cu efecte extraordinare este ceaiul de mușețel. Are proprietăți sedative și antiinflamatoare, ușurând disconfortul abdominal. Astfel, ceaiul de mușețel relaxează musculatura tractului digestiv, elimină spasmele și crampele. Se realizează dintr-o linguriță de plantă la 200 de mililitri de apă clocotită. Se lasă la infuzat 8-10 minute, după care se consumă răcit și neîndulcit.

Un alt ceai de mare ajutor este cel de mentă. Această plantă elimină bacteriile din sistemul digestiv, fiind ideală pentru ameliorarea durerilor de burtă, mai ales când sunt provocate de o infecție digestivă. Se prepară asemenea ceaiului de mușețel.

Nu în ultimul rând, ceaiul de ghimbir este utilizat pentru tratarea durerilor de burtă. În plus, ghimbirul va avea un rol important în îmbunătățirea stării generale a copilului, când durerile sunt însoțite și de senzația de greață. Tot ce trebuie să faceți este să luați o bucățică de ghimbir și să o dați prin răzătoare. Apoi, trebuie adăugată în 200 de mililitri de apă clocotită și lăsată la infuzat. După 10-15 minute, ceaiul poate fi consumat neîndulcit.

un copil cu durere de burta

Cele mai bune remedii pentru combaterea febrei și a durerilor abdominale la copii sunt ceaiurile din plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *