Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre apariția antiviralelor în farmaciile cu regim deschis din România. Așadar, ministrul a precizat că Favipiravir va exista cât de curând în toată țara. Totuși acesta va putea fi administrat doar pe baza unei rețete medicale.
În urmă cu câteva luni ministrul declara faptul că sunt căutate soluţii pentru introducerea antiviralelor în farmacii. La acea dată ministrul preciza că anumite medicamente pot fi toxice.
Favipiravir va ajunge în farmaciile din România
Alexandru Rafila a declarat faptul că în curând Favipiravir se va găsi în toate farmaciile cu regim deschis din România. De altfel, Remdesivir și Favipiravir sunt deja în centrele și spitalele din țară. Totuși, Favipiravir va putea fi găsit şi în farmacii cu precizarea că acesta va fi eliberat doar pe baza unei rețete medicale.
„În ceea ce privește medicația antivirală inovativă, sper să putem să semnăm primul contract cu MSD chiar în aceste zile și până spre sfârșitul lunii, așa cum am promis, primele cantități de antivirale inovative să se găsească atât la nivelul spitalelor, cât și la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților, unde pot primi și tratamentul gratuit.
În plus, toate aceste centre și spitale au Remdesivir, acel antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am făcut o informare pentru populație extrem de accesibilă.
Medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp și în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripție și cu o evidență clară, pentru că e medicament toxic și trebuie să evităm ca populația să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila.
Facilitatea testării ar putea duce la controlarea pandemiei de COVID-19
În altă ordine de idei, ministrul a precizat că testarea extinsă poate duce la controlul pandemiei de COVID-19. Alexandru Rafila afirmă că odată cu diagnostigarea de la începutul bolii va duce la scăderea ratei de mortalitate și răspândirea pandemiei:
„O persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze așa cum trebuie de asistență de sănătate din timp și nu ajunge în stadii tardive ale bolii greu controlabile care au dus – ați văzut – la o mortalitate foarte mare.
Din punctul de vedere al mortalității, în acest moment, față de situația similară din luna octombrie, când se înregistra același număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 – 10 ori mai mică”, a spus Rafila.
Ce este Favipiravir, antiviralul care ajută la tratarea COVID-19
Favipiravir este un medicament care a fost aprobat pentru utilizarea clinică în cazul pacienților cu gripă, în anul 2014 în Japonia. Favipiravir este activ și împotriva virusurilor gripei, virusului West Nile, virusului Febrei galbene, virusului aftoasă, flavivirusurilor, arenavirusurilor și alfavirusurilor dar și a COVID-19. Acest medicament este cunoscut și sub numele de T-705, Avigan sau Favilavir. Chinezii au făcut un studiu la care au participat 80 de pacienți din Shenzhen, sudul Chinei. Un număr de 35 dintre toți aceștia au beneficiat de tratament cu Favipiravir, iar 45 au fost incluşi într-un grup de control.