Prima pagină » Eveniment-Social » Fațada unui cămin din Tudor prinde viață! O pictură uriașă este realizată în această perioadă de către artistul „Harcea Parcea”

Fațada unui cămin din Tudor prinde viață! O pictură uriașă este realizată în această perioadă de către artistul „Harcea Parcea”

10 oct. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Fațada căminului T18 din campusul Tudor Vladimirescu prinde viață! O pictură uriașă este realizată în această perioadă, finanțarea fiind din partea unei companii care a contribuit cu suma de 16.000 de euro. Artistul care realizează pictura murală este Harcea Pacea, pe numele real Adrian Cîrdei.

Până sâmbătă, va fi gata o pictură murală realizată pe fațada căminului T18 din Tudor

Luni, 7 octombrie 2024, artistul cunoscut Harcea Pacea, pe numele real Adrian Cîrdei, a început realizarea unei picturi murale pe fațada căminului T18 din campusul Tudor Vladimirescu.

Proiectul a pornit la inițiativa studenților Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași (TUIASI) care și-au dorit o schimbare la fațada căminului situat la stradă. Fundația Comunitară Iași colaborează încă din anul 2022 cu TUIASI, când a început revitalizarea zonei verzi dintre căminele T3 și T4.

„Proiectul a fost inițiat de către studenții din campus care au dorit o schimbare, o revitalizare a modului în care arată campusul și am venit cu această inițiativă. Aveam și noi această dorință din partea finanțatorului Amazon. S-a stabilit realizarea picturii murale pe fațada căminului T18 din campusul studențesc. Lucrarea este realizată de către artistul Harcea Parcea. Am ajuns la un concept final care reprezintă un arbore al educației. Sperăm să dăm o fațadă nouă și să bucurăm privirile trecătorilor. Noi suntem prezenți în comunitate de 12 ani de zile, implementăm astfel de proiecte educaționale și de revitalizare urbană, avem o serie de inițiative de revitalizare a campusului derulate cu TUIASI din anul 2022, când am făcut parcul Phoenix. Lucrările au început luni și vor fi gata până sâmbătă”, declară Roxana Țugiu, manager programe în cadrul Fundației Comunitare Iași.

Finanțarea pentru realizarea picturii este de 16.000 de euro

Fundația Comunitară Iași vine și de această dată cu o parte din fonduri, puse la dispoziție de către compania Amazon, o sumă de 16.000 de euro. Pictura reprezintă copacul vieții, iar pe fiecare creangă va fi câte un simbol ce reprezintă facultățile din cadrul Politehnicii ieșene.

În anul 2022 au fost realizate picturi murale pe doi pereți din zona parcului „Phoenix”, cu o compoziție bazată pe forme geometrice, cu inspirație folclorică. În anul 2023 a fost inaugurat modernul parc aflat între căminele T1 și T2, chiar la intrarea în campus, într-un proiect realizat cu sprijinul unei companii din Iași, Fundației Comunitare Iași, dar și a Primăriei Municipiului Iași, și care a reprezentat o investiție de peste 600.000 de lei.

„Pictura murală de pe căminul T18 este în parteneriat cu Fundația Comunitară și Amazon. Amazon sprijină Fundația Comunitară, la inițiativa studenților, cu suma de aproximativ 16.000 de euro, urmând a finaliza pictura până la sfârșitul acestei luni. Pictura reprezintă copacul vieții cu tot ce înseamnă simbolic facultățile și entitățile din cadrul Universității Tehnice «Gheorghe Asachi» Iași”, declară conf. univ. dr. ing. Bogdan Istrate, prorector responsabil cu activitatea didactică.

Artistul care realizează pictura murală de pe fațada căminului T18 din campusul Tudor Vladimirescu, Harcea Parcea, Adrian Cîrdei, este absolvent al Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice din Iași. Lucrările sale sunt tot mai vizibile și au început să bucure tot mai des trecătorii ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 octombrie 2024
10 octombrie 2024