Prima pagină » Titlurile zilei » Fata unui cuplu din Iași s-a întors mai devreme acasă și s-a uitat pe geam, în camera părinților. Când a văzut scenele de groază, și-a pus mâinile la ochi. Poliția a dat buzna – EXCLUSIV/FOTO

Fata unui cuplu din Iași s-a întors mai devreme acasă și s-a uitat pe geam, în camera părinților. Când a văzut scenele de groază, și-a pus mâinile la ochi. Poliția a dat buzna – EXCLUSIV/FOTO

29 apr. 2024, 02:00,
Dragos Savin în Titlurile zilei

Un bărbat din Iași a fost condamnat la închisoare după ce a încălcat un ordin de protecție în repetate rânduri. El și-a terorizat soția și fiica mai mulți ani. Fata cuplului a fost martora unor scene de groază

Violența domestică pare că depășește orice limită la Iași. Zilele trecute, un bărbat din comuna Cristești a fost condamnat la închisoare după ce și-a terorizat soția o lungă perioadă de timp. Deși pe numele său a fost emis un ordin de protecție, asta nu l-a împiedicat să o amenințe, să o lovească și să intre peste ea în casă ori de câte ori voia. Formează un cuplu de aproximativ 22 de ani, dar cei doi soți au ajuns să fie cei mai mari dușmani. Gheorghiță Matachi a fost la un pas de a produce o nenorocire când a intrat în casă cu un bidon cu benzină și a  amenințat că va incendia totul, chiar dacă acolo locuia și fiica sa.

„Pe fondul unui frecvent consum excesiv de băuturi alcoolice, inculpatul a adoptat, de mai mulți ani, un comportament agresiv, atât verbal, cât și fizic față de soția sa, ceea ce a determinat-o să formuleze mai multe sesizări la organele de poliție, dar și să solicite instanței de judecată competente emiterea de ordine de protecție. După expirarea primului ordin de protecție, întrucât inculpatul a continuat cu același comportament agresiv, soția sa a formulat o nouă cerere de emitere a unui alt ordin de protecție, prin care s-a hotărât, tot pentru o perioadă de 6 luni, evacuarea inculpatului din domiciliul conjugal, obligarea acestuia la păstrarea unei distanțe de minim 50 metri față de persoana vătămată și față de locuința acesteia, fiindu-i interzis să aibă orice contact cu ea, inclusiv telefonic, prin corespondență sau prin orice alt mod.

A fost încredințată persoanei vătămate fiica rezultată din căsătoria lor, la acea dată minoră în vârstă de 16 ani fără ca instanța să dispună vreo măsură de protecție a minorei. Dispozitivul sentinței civile susmenționate a fost comunicat organelor de poliție la data de 23.09.2021. Agenții de poliție s-au deplasat la locuința părților, în jurul orelor 16:30, unde l-au găsit pe inculpat căruia i-au adus la cunoștință cele dispuse prin ordinul de protecție. După întocmirea procesului verbal pe care și inculpatul l-a semnat, acesta și-a luat câteva lucruri și a plecat din locuință, declarând organelor de poliție că va locui în casa mamei sale”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Coșmarul a continuat

Lucrurile păreau sigure din acel moment, însă nu a fost așa nici pe departe, iar ordinul de protecție a fost încălcat. Cu toate că inculpatul a luat cunoștință despre cele dispuse prin sentința civilă, în aceeași zi, 23.09.2021, după punerea în executare a ordinului de protecție, inculpatul, aflat în stare de ebrietate, s-a deplasat la locuința reclamantei în jurul orelor 23:00, a provocat scandal și apoi s-a culcat într-una din camerele imobilului. Femeia a apelat, la orele 23:35, serviciul de urgență 112, sesizând încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție de către inculpat. La fața locului s-au deplasat doi agenți de poliție din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Tg. Frumos, care l-au găsit dormind pe inculpat într-o cameră a locuinței respective.

După ce inculpatul a recunoscut că știa faptul că nu trebuia să se apropie de soția sa și de locuința acesteia, a părăsit imobilul la solicitarea organelor de poliție. Și în ziua următoare, 24.09.2021, inculpatul s-a deplasat la locuința persoanei vătămate, care era plecată la muncă, dar a fost găsit în curtea casei de către fiica lor (în prezent majoră), în jurul orelor 16:45. Despre această împrejurare, martora a declarat că tatăl ei a început să facă scandal când a văzut-o, iar ea a plecat la locuința unei prietene.

Scene de groază în casa cuplului din Iași

Adolescenta credea că tatăl ei a plecat, însă a avut un șoc când s-a întors acasă. Individul se certa cu soția lui și amenința că dă foc la tot.

„Când s-a întors în jurul orelor 19:00, a constatat că în interiorul casei se aflau părinții ei care se certau. Tatăl ei, respectiv inculpatul, se afla în vădită stare de ebrietate, avea în mână un bidon cu benzină și afirma că va da foc locuinței, iar mama sa a apelat numărul de urgență 112 și la fața locului au apărut organele de poliție.

La fața locului s-au deplasat agenții de poliție din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Tg.Frumos și l-au găsit pe inculpat într-un saivan pentru animale situat la circa 7 metri față de poarta de acces în curtea locuinței persoanei vătămate și la circa 12 metri față de casa de locuit. Și cu acea ocazie inculpatul a recunoscut că luase la cunoștință despre măsurile dispuse prin ordinul de protecție, însă chiar in prezența organelor de poliție inculpatul a început să-i adreseze injurii și expresii jignitoare soției sale, astfel că, acestea au procedat la încătușarea lui și conducerea la sediul Postului de Poliție al comunei”, se mai arată în rechizitoriu.

Individul a fost condamnat la închisoare zilele trecute.

„Stabilește pedeapsa de 1 (un) an închisoare, în sarcina inculpatului Matachi Gheorghiță, pentru săvârșirea infracțiunii de „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordin de protecție” în formă continuată (2 acte materiale). Dispune amânarea aplicării pedepsei de 1 (un) an închisoare, pe o durată de 2 ani, ce constituie termen de supraveghere pentru acesta”, au stabilit judecătorii de la Judecătoria Pașcani.

Pentru moment, scenele de groază din casa cuplului din Iași par că s-au terminat, însă rămâne de văzut dacă pedeapsa primită îl va liniști pe individ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024