Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Fața neștiută a lui Nicolae Ceaușescu

Fața neștiută a lui Nicolae Ceaușescu

09 mart. 2020, 11:02,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:3710;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Fața neștiută a lui Nicolae Ceaușescu .La arestarea din 1936, un agent de poliție a constatat ca Ceausescu are 1,68 m înălțime și părul creț, castaniu. Câteva luni mai târziu, în iunie 1936, Ceaușescu deja descrescuse cu 15 centimetri și mai mult decât atât, agentului care a redactat fișa de condamnare i s-a părut că acesta are nasul „borcanat„.

Odată cu trecerea anilor, înălțimea celui ce avea să ajungă președintele României se modifică în funcție de agentul constatator. Spre exemplu, în 1938,  Ceausescu avea 1,62, iar doi ani mai târziu crescuse cu 5 centimetri.

Cu atât mai mult, părul îi devenise, din creț, ondulat, iar nașul nu mai era borcănat, ci drept. Însă, fără nicio îndoială, cei mai perspicace în evaluarea lui Nicolae Ceaușescu au fost funcționării Închisorii Centrale din Brașov.

Fața neștiută a lui Nicolae Ceaușescu

Potrivit foii de carcera, deținutul era blond, cu ochii… blonzi.

Cel mai bine însă l-a văzut pe Nicolae Ceaușescu colegul sau de celulă din Brașov, Toma A. Toma, utecist din comună Ulmi, arestat odată cu el. Într-o declarație pe care a dat-o pentru ziarul Adevărul acesta spunea că: „Trei luni am stat în același pat, am urinat în același hârdău.

Eram cei mai mici de acolo, meu de șaișpe, el de opșpe. Era îndoctrinat rău atunci, cu capu la Marx și Stalin. Ținea minte pe de rost lecțiile politice”.

Tot colegul de celulă din Brașov a declarat că pe perioadă detenției, viitorul șef de stat a primit o mare bilă albă. Pușcăriașii mai bătrâni l-au făcut membru de partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *