Prima pagină » Culinar » Fasole scăzută cu afumătură! Iată secretul pe care puține gospodine îl știu!

Fasole scăzută cu afumătură! Iată secretul pe care puține gospodine îl știu!

17 feb. 2025, 09:01,
Redacția BZI în Culinar

Fasolea scăzută cu afumătură este una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiționale românești, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă dată de carnea afumată. Acest preparat consistent și sățios este ideal pentru zilele reci, fiind o alegere perfectă pentru mesele în familie sau sărbători.

Fasolea scăzută cu afumătură ocupă un loc de cinste în gastronomia românească, fiind un fel de mâncare făcut de generații întregi. Combinând fasolea cu bucăți de carne afumată, ceapă, morcov și condimente alese, acest preparat devine un adevărat festin pentru papilele gustative.

Fasole scăzută cu afumătură

Poate fi ceva mai bun pentru o zi de iarnă friguroasă decât fasolea cu afumătură? Cu puțină ceapă roșie sau murături lângă ea, fasolea este tot ce ți-ai putut dori pentru masa de prânz sau cină. Cea mai bună fasole are lângă ea ceva afumătură.

Fie că este un ciolan, costițe sau cârnați, musai să fie carne afumată. Din cauza balonării mulți oameni preferă să o ocolească, dar dacă boabele de fasole stau minim 8 ore în apă rece la înumuiat și schimbi apa de 2-3 ori nu vei avea probleme.

Pentru șase porții vei avea nevoie de următoarele ingrediente 800 g fasole albă; 400 g ciolan afumat; 200 g cârnați afumați; 1 ceapă mare; 1 gogoșar sau 1 ardei kapia; 2 morcovi; 1 frunză dafin; cimbru; 1-2 căței usturoi; 1 ceașcă bulion+50 ml vin alb; sare și piper. Pentru servit vei avea nevoie de pătrunjel verde, ceapă roșie sau murături.

Prima dată se spală fasolea în mai multe ape și se lasă la muiat într-un bol cu apă minim 8 ore, apoi se schimbă de 2-3 ori în acest timp. Se scurge apoi de apa în care a stat și se pune la fiert în apă rece. După aproximativ 20 de minute, când apa se îngălbenește, se aruncă și se înlocuiește cu altă apă rece, continuând fierberea. Se va proceda astfel de două ori.

Când se înlocuiește apa pentru a treia oară, se adaugă și ciolanul afumat, morcovii, gogoșarul, usturoiul și frunza de dafin. Se lasă totul să fiarbă la foc mic, luând spuma de câte ori este nevoie.

Separat se călește ceapa, peste care se adaugă bulionul, vinul, cimbrul și cârnații prăjiți anterior. Se lasă la fiert 2-3 minute, apoi se toarnă peste fasole. Se asezonează totul cu sare și piper și se continuă fierberea pentru încă 30 de minute.

Ce se pune în fasole să nu te balonezi

Indiferent de cum este pregătită, fasolea se numără printre mâncărurile care provoacă balonare. Cu toate acestea, este bine ca alimentul să fie consumat, mai ales că are un conținut ridicat de carbohidrați și fibre, ceea ce oferă doza zilnică de energie organismului. Fasolea provoacă balonare, dar există câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când o gătești, pentru a evita flatulența.

Pentru a evita senzația de disconfort, este bine să lași fasolea peste noapte în apă ori să torni apă fierbinte peste ea, iar mai apoi, peste o jumătate de oră, se schimbă apa și se pune din nou la foc. Se mai repetă procesul încă o dată.

Un alt truc util este să pui bicarbonat de sodiu atunci când fierbi fasolea. În acest fel, amidonul are timp să se dizolve, fiind una dintre substanțele care pot provoca balonare. La fel de bine este să combini fasolea cu alte alimente, chiar legume, pentru că vor ajuta la digestie. Același efect îl are și pătrunjelul proaspăt tocat.

Nu doar că va da gust preparatului, dar va reduce senzația de balonare. Și condimentele au un rol esențial, căci pot preveni disconfortul, așa cum este chimionul. Un alt sfat din partea specialiștilor este ca imediat după ce ai consumat o mâncare cu fasole, să bei apă, pentru că în acest fel carbohidrații se pot descompune mult mai ușor, iar balonarea nu mai apare. Ținând cont de aceste sfaturi, poți servi o fasole scăzută cu afumătură fără griji.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Horoscopul săptămânal 14 - 20 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Playtech.ro
Ce este studiul de însorire, cel mai nou document de care ai nevoie în construcții. Doar așa obții autorizația de...
observatornews.ro
Industria din România cu venituri de 23 de miliarde de lei. Constanţa şi Braşov, judeţele în care se obţine cel mai mare profit
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Proiectul măreț al lui Ceaușescu, resuscitat de Guvern. Japonezii vor să-l finanțeze
SportpeSurse
De Florii, a izbucnit la Patriarhia Română și a făcut un circ la TV. Ce i-a transmis lui George Simion în vederea alegerilor de pe 4 mai
Playtech.ro
Prima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri, ce fac femeile obligatoriu luni
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Şi-a înşelat sau nu soţul? A jurat cu mâna pe Biblie, în Postul Paştelui!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`